I tv-serien Familjen Bridgerton verkar rasismen utplånad efter att kungen har tagit sig en svart drottning. Drottningens position har nämligen lett till att flera svarta familjer har fått upphöjda positioner och titlar, och vips – så var det inte längre någon som brydde sig om hudfärg.
Men rasismen antyds ha funnits där innan. Vid ett tillfälle säger nämligen den svarta karaktären Lady Danbury: ”Tänk hur vi hade det innan drottning Charlotte fanns”.
Tanken på hur världens – eller åtminstone Storbritanniens – rasism hade påverkats av en svart drottning är svindlande. Hade det kunnat bli så här på riktigt? Hade det varit lösningen på rasismen?
Drottningen Charlotte var svart
Döm av min förvåning när jag fick höra att serieskaparna faktiskt har låtit sig inspireras av verkligheten i just detta avseende. Drottning Charlotte (född 1744), gift med George III, tros nämligen ha varit av afrikansk härkomst.
Mind. Blown.
Historikern Joel Augustus Roger skrev redan på 1940-talet om drottningens rötter i boken Sex and Race, Volume 1. I efterhand har även historikern Mario de Valdes y Cocom spårat drottningens härkomst tillbaka till Nordafrika, genom släktskap med Margarita de Castro e Souza, en adelskvinna från Portugal.
Drottning Elizabeth II har kommenterat frågan om sin gammel-gammel-gammel(-gammel?)-mormor Charlottes blandade ursprung så här:
”Det har ryktats om detta i många år. Det är en fråga om historia, och ärligt talat så har vi viktigare saker än detta att prata om.”
Födde idén om en svart Simon Bassett
Chris Van Dusen, producent och manusförfattare, har berättat för Collider att han inspirerades mycket av drottning Charlottes bakgrund i arbetet med Familjen Bridgerton.
”Det var något som verkligen talade till mig, för det fick mig att undra hur det hade sett ut och vad som hade hänt? Vad hade hon kunnat åstadkomma? Hade drottningen kunnat höja svarta personers status och ge dem titlar och hertigdömen?”
I böckerna som serien bygger på är inte karaktärerna svarta, men Chris van Dusen såg potentialen i att låta verkligheten inspirera dikten i det här fallet.
”Det är faktiskt så vår version av Simon Bassett, the Duke of Hastings, blev till. Vi får chansen att utforska det här på ett väldigt intressant sätt, och det är lite det vi vill göra med den här serien: väva samman historia och fantasi på ett fascinerande sätt.”
Källa: Marie Claire, Collider