Därför borde du titta på Skam – även om du är över 25

Därför borde du titta på Skam – även om du är över 25

Tonårsdramat Skam är serien alla pratar om just nu, och det med god anledning! Baaam listar 10 skäl till att även du som är 25+ borde ge serien en chans.

Läs mer: Det här är Baaam

Den norska ungdomsserien Skam har tagit hela norden med storm. Efter seriens succé i Norge och Danmark har nu också vi svenskar börjat ta efter och SVT har köpt in serien. Skam kretsar kring ett gäng tonåringar på gymnasiet i Norge och handlingen är klassiskt tonårsdrama – vänner, fester, kärlek, sex och popularitet.

Du kanske har tänkt tanken ”varför ska jag titta på detta, det riktar sig ju till 15-åringar” – ett misstag som är lätt att göra. Därför har Baaam tagit på sig att förklara varför även du som är 25+ ska titta på Skam.

Du kommer känns igen dig – smärtsamt mycket

Minns du när du var 17 år, hade fått ditt hjärta krossat och bara ville dö? Eller kände sig som den minst populära personen i skolan? Gjorde bort dig på en fest? Igenkänningsfaktorn i Skam är HÖG.


Bildkälla

Norsk er så morsomt

Serr, hooke, vors och sjalu kommer bli en del av dina dagliga uttryck – och du kommer älska det.


Bildkälla

Noora kommer ge dig så mycket stilinspiration

Håret! Läppstiftet! Kläderna! Noora har så snygg stil, och du kommer vilja härma cirka allt.


Bildkälla

Det finns gott om ögongodis

Det råder ingen brist på snygga killar och tjejer i Skam. Försök bara att inte tänka på att de är 16 år, du känner dig lite som ett creep.


Bildkälla

De tar upp HBTQ-frågor

Skam skildrar sexualitet och HBTQ-frågor på ett finkänsligt och träffsäkert sätt som aldrig känns krystat, vilket få serier faktiskt lyckas med.


Bildkälla

Du kommer bli kär i all kärlek

Du kommer helt gå upp i alla dejter, hångel och relationer som om det var dina egna. Och när dina favoriter blir ihop kommer du att skrika av lycka.


Bildkälla

Karaktärerna är inte perfekta

De är otrogna, gör bort sig, är elaka och gör misstag – precis som vi.


Bildkälla

Den lägger fokus på vänskap

Vänskapsrelationerna är inget som finns bara i periferin utan är ofta i centrum. Serien skildrar det svåra i att skaffa nya vänner, dynamiken i grupper och konflikter mellan vänner.

Bildkälla

Det finns massvis med extramaterial

NRK släpper regelbundet bilder på sms-konversationer och klipp från nästa avsnitt på seriens sajt. Dessutom instagrammar skådespelarna – som sina karaktärer!


Bildkälla

Kombinationen slow motion + perfekt musik

Slow mo-scenerna är STARKA, och kombineras ofta med klockren musik. Som när tjejkompisarna är på väg till festen och Peaces låt ”Dick in the Air” spelas, eller när Eva får ett knytnäveslag i ansiktet till Die Antwoords ”Babys On Fire” – oslagbart!


Bildkälla

Foto: NRK