”Twin Peaks” borde vara din nya besatthet – 7 anledningar till att du måste (jo!) se serien

”Twin Peaks” borde vara din nya besatthet – 7 anledningar till att du måste (jo!) se serien

25 års väntan är snart slut. Den 22 maj har nya ”Twin Peaks” premiär. Har du inte sett det? Det borde du. Baaam har listat 7 anledningar som kommer att övertyga dig om det.

I 25 år har vi väntat på att få veta vad som egentligen hände i de mörka skogarna i ”Twin Peaks”. Men nu är väntan snart över. Den 22 maj släpps de fyra första avsnitten av nya ”Twin Peaks” på HBO Nordic och vi kommer äntligen att få återvända till den lilla, ensliga staden. Varje avsnitt är 60 minuter långa och totalt kommer säsongen att innehålla 18 avsnitt. 18 timmar skräckblandad förtjusning.

Missa inte! 32 tv-serier som du följde slaviskt om du var ung på 90-talet

Har du inte sett kultserien som satte skräck i en hel värld på 1990-talet och för fösta gången visade hur man kan göra en tv-serie utan att ge alla svar – the David Lynch Way? Nu får du chansen – och du borde verkligen ta den.

Här är 7 anledningar till att du måste se ”Twin Peaks”, helst igår:

Dale Cooper är perfektion

”Twin Peaks” kretsar kring huvudkaraktären Special Agent Dale Cooper, spelad av Kyle MacLachlan, som kommer till den lilla staden för att utreda ett mord på den unga Laura Palmer. Men förutom att vara rätt fin att titta på är Dale också en helt vrickad och härligt lustig karaktär. Han tror stenhårt på vad som sägs i hans drömmar och tvekar inte en sekund innan han låter minst sagt märkliga metoder leda utredningens gång. Dessutom finns ingen som älskar kaffe lika mycket som honom. Ha en kopp beredd om du ska se serien – suger kommer vara närvarande.

För att det är fruktansvärt läskigt…

Bob. Har man sett Bob glömmer man det aldrig. Det finns få serier som på ett så suggestivt och smygande sätt kan göra en så livrädd att man inte ens vågar sätta ned fötterna på golvet vid soffan. I ”Twin Peaks” går ingen säker. Skogarna är fulla av något elakt, ugglorna är inte vad de verkar och i Black Lodge hemsöker dina värsta farhågor dig. Du kanske inte tror att en serie som har 25 år på nacken fortfarande kan vara otäck – men då har du väldigt, väldigt fel.

Läs också: 6 nya tv-serier du inte får missa i år

… och oerhört roligt

David Lynch har ett särskilt sätt att skriva dialog som gör att det känns som att man aldrig har en aning om vad karaktärerna ska säga. Från att ingen reagerar på att en agent föreslår att man ska kasta stenar på glasflaskor för att avgöra vem som är misstänkt till att en kvinna som talar med en stock tas på fullaste allvar. Och kanske är det ändå David Lynch själv (möjligen i dött lopp med receptionisten Lucy) som står för flest comic relif-ögonblick.

Du kommer aldrig se något liknande

Eller jo, om du ser en David Lynch-film. Men på tv är serien fullständigt ohotad. Det var den första serien som visade hur man kunde berätta en historia vecka efter vecka och var i det så banbrytande att många inte alls förstod den när serien kom. I dag tycks det kanske märkligt men ”Twin Peaks” har på många sätt avgjort hur tv-serier berättas i dag. Och ändå har ingen serie tagit det så långt som ”Twin Peaks” gjorde för 25 år sedan. Det tåls att nämnas igen – men kom igen, en kvinna som talar med en stock anses inte vara särskilt märkligt. Det säger en del.

David Duchovny spelar en transtjej – och ingen reagerar på det

Skådespelaren David Duchovny, mest känd för sin senare roll i ”Arkiv X”, gör ett gästspel i serien – som transtjej. Redan då drar man öronen åt sig och undrar hur sjutton transtjejer representerades i början av 1990-talet (tänk ”Vänner”). Du kan andas ut. Det är en helt fantastisk karaktär som tillåts vara precis den hon är utan att någon höjer på ögonbrynen. Sa vi att ”Twin Peaks” var före sin tid?

Läs också: Älskar du Skam? Du måste du se dessa 9 tv-serier

Du kommer att älska – och hata – karaktärerna

Om det är något som är säkert så är det att ingen karaktär kommer att gå dig obemärkt förbi. Tvärt om. Du kommer att älska några av dem och hoppas att andra kanske råkar ramla ned för ett stup. Dessutom är många karaktärer väldigt mångfacetterade och utmanar tittarna i vem man egentligen hejar på. Dessutom är det så mycket lustiga och fina romanser som inte kan lämna dig oberörd.

För vi får äntligen veta vad som hänt

Du kommer att vilja vara med i snacket när serien börjar så passa på att se alla gamla avsnitt nu. Se sedan de här två teaser trailersarna och NJUT av att det äntligen är dags: