Därför snackar alla om ”The Handmaid's Tale”

Därför snackar alla om ”The Handmaid's Tale”

Den dystopiska serien "The Handmaid's Tale" är allas senaste tv-snackis – och årets kanske bästa tv-serie. Baaam gräver i varför folk inte kan sluta prata om den.

Tv-serien på allas läppar har de senaste veckorna varit ”The Handmaid’s Tale”. Den Hulu-producerade serien finns tillgänglig för svenskar på HBO Nordic och bygger på Margaret Atwoods klassiska roman från 1985.

Läs mer: Fem anledningar till att se miniserien ”Big Little Lies”

Kort förklarat (och utan spoilers) så utspelar sig serien i en dystopisk framtid som inte ligger alltför långt bort i tiden. Den amerikanska regeringen har avsatts och ersatts av en teokratisk och totalitär militärregim som kallas Gilead. De mänskliga rättigheterna är ordentligt begränsade och särskilt kvinnors rättigheter är i princip bortblåsta. Efter att fler och fler kvinnor har blivit infertila tvingas de få kvinnor som fortfarande kan få barn in i en typ av slaveri där de ska föda barn åt i militären högt uppsatta män och deras infertila fruar. De är så kallade ”handmaids” och är statens egendom. Historien kretsar kring Offred som har påtvingats just detta liv.


Serien har producerat många analyser och diskussioner på såväl svenska och utländska kultursidor som i var och varannan tv-soffa. Det har gjorts jämförelser med Trumpadministrationen, väckt debatten om surrogatmödraskap och en diskussion om huruvida serien är feministisk eller ej.

Baaam har benat ut några diskussionerna som gjort serien till vår nya besatthet.

Läs mer: Alla nya filmer och serier som kommer till Netflix i maj

via GIPHY

En aspekt som tagits upp flitigt är hur skrämmande aktuell serien är i den nuvarande Trump-eran. Många har skrivit långa recensioner och analyser på ämnet, en av dem är James Poniewozik på New York Times. När USA har en president som driver igenom lagar som begränsar aborträtten och pratar om kvinnor med ord som ”grab them by the pussy” är det inte omöjligt att föreställa sig en verklighet som den i ”The Handmaid’s Tale”.

Margaret Atwood har själv diskuterat likheterna mellan romanen och Trumps styre i en essä i samma tidning.


Men jämförelsen mellan Trumps USA och Gilead har också mött kritik. Att jämföra den situation som amerikanska kvinnor befinner sig i just nu med Offreds totalt förtryckande verklighet är en enkel utväg, det menar Jessica Crispin på The Guardian. Hon skriver att ”The Handmaid’s Tale”, och jämförelserna med Trump, framställer kristna och konservativa kvinnor som fienden och gör det enkelt för vita medelklasskvinnor att identifiera sig med offren istället för att reflektera över sitt eget ansvar i ett förtryckande samhälle. Att snabbt anamma offerrollen gör att man avsäger sig sitt ansvar. Och vita kvinnor var, trots allt, en av de grupper som hjälpte Trump komma till makten.

Missa inte! Lycka för game of Thrones-fans – fyra nya serier på gång

via GIPHY

Kristina Lindquist på Dagens Nyheter har tagit upp seriens aktualisering av surrogatmödraskap. I februari 2016 landade regeringens utredning i ett nej till surrogratmödraskap i den svenska vården och debatten väcks då och då till liv.

I ”The Handmaid’s Tale” är surrogatmödraskapet taget till sin yttersta spets. Offred ägs av staten ses som en vandrande livmoder som ska fyllas med barn som sedan tillhör överklassen. Hon är ett kärl vars rättigheter är raderade. Lindquist menar att serien öppnar för en diskussion om kvinnors rätt till sina egna kroppar, hur man skyddar den rätten i ett surrogatarrangemang och kapitalismens roll i det hela.


Den dystopiska berättelsen har väckt debatt sedan romanen först kom ut på 80-talet och fortsätter uppenbarligen att engagera än i dag. Men förutom att väcka tankar om politik och ideologi finns det ytterligare skäl att se serien – den är ruskigt bra.

Foto: Hulu