lena nyman

Därför valde Lena Nyman att inte skaffa några barn

Nu är det premiär för nya dokumentären Lena, i vilken skådespelaren Lena Nymans privat- och yrkesliv skildas. Den hyllade och geniförklarade skådisen valde att inte skaffa några barn.
Här är anledningen!

Så ser Ingrid Bergmans barnbarn ut i dag
0:46

Efter reklamen: Så ser Ingrid Bergmans barnbarn ut i dag

(0:46)

Slå på ljud

I år är det tio år sedan den hyllade skådespelaren Lena Nyman gick bort, hon blev 66 år gammal. Hon somnade in efter en längre tids kamp mot KOL och Guillain-Barrés syndrom – och i år hyllas hon med nya dokumentären Lena av Isabel Andersson.

I dokumentären, som har premiär fredag den 17 september, får vi se ett urval av filmklipp, behind the scene-klipp från inspelningar, tv-framträdanden, upplästa delar ur hennes dagböcker samt nya intervjuer med vänner, pojkvänner, kollegor, journalister, författare och någon enstaka släkting.

lena nyman och allan edwall

Lena Nyman och Allan Edwall vid inspelningen av radioteatern Familjen Andersson, 1967.

Lena Nymans karriär

Idag anses Lena Nyman som en av de största skådisarna de svenska film- och teaterscenerna huserat. Hon debuterade som elvaåring, och sedan det har hon haft en stor karriär inom allt från Hasse och Tages revyer och egna skivor till stora roller på Dramaten. Lena Nyman nådde även stor internationell framgång med Nyfiken-filmerna när det begav sig på 60-talet.

I AM CURIOUS - YELLOW LENA NYMAN AND BORJE AHLSTADT Date: 1967

Jag är nyfiken - gul från 1967 med Lena Nyman och Börje Ahlstedt.

Så minns vi Lena Nyman: Geniförklarad och alltid kär

Lena Nyman beskrivs i efterhand som en självständig konstnärssjäl som alltid gick sin egen väg, och hon har har blivit geniförklarad av flera av våra största regissörer och skådespelare. I nya dokumentärfilmen Lena, som har hennes efterlämnade dagböcker som utgångspunkt, minns man tillbaka på Lena Nyman som en hudlös och ensam revoltör som näst intill alltid var kär. Där hennes behov av att vara älskad och tagen på allvar var det som drev henne framåt.

Börje Ahlstedt, Allan Edwall och Lena Nyman under inspelningen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter 1984.

Lena Nyman om beslutet att inte skaffa barn

Några år innan Lena Nyman gick bort skänkte hon bort 17 papperskassar fyllda med 112 volymer dagböcker, almanackor, anteckningsböcker, brev, dokument och memoarutkast till Musik- och teaterbiblioteket. I dessa anteckningar kan man utröna delar av Lena Nymans vardag som präglades av arbete, ätstörningar, alkoholism och pojkvänner. Att Lena Nyman inte hade några barn var något det skrevs mycket om i tidningarna när det begav sig. Och om det här med att vara barnlös sa hon i en intervju 1989:

– Jag har aldrig varit inställd på att ha barn. För mig har det inte varit något stort bekymmer. Jag har inget emot barn. Jag tror visst att det kan vara roligt och givande - åtminstone tidvis. Men det känns ändå som att bli totalockuperad av en annan människa för väldigt många år framåt. Det har inte lockat mig, sa Lena Nyman enligt en artikel i Expressen där journalisten Cecilia Hagen minns tillbaka på sina möten med Lena Nyman.

Lena Nyman som den alkoholiserade frun Charlotte i Stig Larsson och Bengt Johanssons TV-drama Svinet, 1995.

Foto: TT

ARKIV 1984-01-01Brje Ahlsted, Allan Edwall och Lena Nyman under filminspelningen av Astrid Lindgrens "Ronja Rvardotter" 1984. Foto: Jan Delden / XP / SCANPIX / Kod 10** AFTONBLADET OUT **

Börje Ahlstedt, Allan Edwall och Lena Nyman under inspelningen av Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter 1984.

Lena Nyman som den alkoholiserade frun Charlotte i Stig Larsson och Bengt Johanssons TV-drama Svinet, 1995.

Lena Nyman som den alkoholiserade frun Charlotte i Stig Larsson och Bengt Johanssons TV-drama Svinet, 1995.

Relaterade artiklar
Quiz: Känner du igen de svenska 90-talsfilmerna genom att bara se en bild?
Det gör skådisarna från Vinterviken originalet (!) idag
7 tecken på att du har en höstdepression