Vad hände mellan 2010-2019

De 13 största nöjeshändelserna under 10-talet

Kungliga bröllop, succéserier, Eurovisionvinster, världsberömda selfies och brutna Oscarsförbannelser. 10-talet bjöd på en hel del stora händelser i nöjesvärlden. Baaam har samlat 13 av de största här.

Kronprinsessan Victoria gifter sig

Den 19 juni 2010 gifte sig kronprinsessan Victoria med sin Daniel Westling i Storkyrkan i Stockholm. Han blev prins av Sverige och hertig av Västergötland. Bröllopet direktsändes i tv. Efter vigseln åkte paret kortege genom innerstan innan festligheterna fortsatte på Stockholms Slott. Bröllopstårtan var över tre meter hög och hade elva våningar. Under vickningen lämnade paret för att åka på bröllopsresa på en lyxig båt vid Bora Bora.


Första avsnittet av Game of Thrones visas

Succéserien Game of Thrones såg dagens ljus 2011 och kriget om järntronen började. Den 17 april sändes det allra första avsnittet i USA på HBO. Serieversionen av George R.R. Martins saga om eld och is skulle sex år senare komma att slå rekord i antalet vunna Emmys. Game of Thrones är en av världens populäraste tv-serier genom tiderna med en extremt stor fanbase. Det är på nivån att människor namngivit sina barn efter karaktärerna (något som visat sig vara riskabelt eftersom flera karaktärer man trodde var goda blev onda under seriens gång). Det tog ända till 2019 innan det allra sista avsnittet sändes i maj. Redan då hade serien hunnit om handlingen i böckerna, som fortfarande inte är färdigskrivna.


Loreen vinner Eurovision song contest

På 13 år vann Sverige inte Eurovision Song Contest. Sen kom Loreen. Via deltävlingen i Växjö och mellofinalen i Globen tog hon sig hela vägen till Baku i Azerbajdzjan där hon knep förstaplatsen med Euphoria och dessutom slog rekord i antal utdelade 12-poängare. Hela 18 länder gav henne högsta poäng. Låten klättrade upp på torrlistor runt om i världen. I Sverige såklart, men även i Belgien, Danmark, Finland, Irland, Island, Tyskland och Österrike. Hon var med i mellon igen 2017 med låten Statements, men föll på målsnöret i Andra chansen. Men det behöver vi inte prata om nu!


Alla dansar till The Harlem Shake

Helt plötsligt 2013 hade trenden att dansa till ett kort utdrag ur låten The Harlem Shake spridit sig till Sverige. Youtube exploderade med videos och flera nyhetsartiklar skrevs om internetfenomenet. Klippen börjar alltid med att en person (oftast iklädd hjälm eller en låda på huvudet) dansar ensam i ett rum. När låtens dropp kommer klipps filmen till att hela rummet dansar, eller snarare röjer med vad som finns tillgängligt.


Ellen DeGeneres tar världens kanske mest kända selfie

Den har kallats ”the selfie of all selfies”. Men om man frågar Samir Badran skulle han förmodligen klassa den som en groupie. Ellen DeGeneres ledde Oscarsgalan 2014 och lyckades då ta en selfie (tekniskt sätt så var det Bradley Cooper som höll i telefonen…) som var så stjärnspäckad att man knappt tror sina ögon. Med på bilden var: Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Bradley Cooper, Brad Pitt, Lupita Nyong’O, Peter Nyong’O och Angelina Jolie. Bilden slog rekord på Twitter för mest retweetade bild någonsin. Alltså vi snackar miljontals retweet. Hennes rekord höll höll i tre år innan en kille från Nevada Twittrade snabbmatskedjan Wendy’s och frågade hur många retweets det skulle kräva för att få gratis chicken nuggets i ett år. 18 miljoner svarade Wendy’s… Samtiden!


Världen mötte Caitlyn Jenner och Caitlyn Jenner mötte världen

Caitlyn Jenner föddes som Bruce Jenner. Under sitt liv som Bruce vann hon bland annat en olympisk guldmedalj i tiokamp, gifte sig tre gånger (sista gången med Kardashianmodern Kris Jenner) och skaffade sex barn. I april 2015 kom hon ut som transexuell och det dröjde till juli samma år innan hon gick ut med sitt nya namn: Caitlyn. Hon prydde omslaget på Vanity Fair och berättade i en lång och utelämnande intervju om sin resa från man till kvinna, om hur hon som Bruce kände att hon ständigt ljög, men att hon inte har några hemligheter som Caitlyn.


En klänning gjorde oss alla galna

I februari blev en speciell bild på en klänning viral. Det visade sig att vissa såg en klänning i vitt och guld medan andra såg en klänning i blått och svart. Debatterna på sociala medier skapade rubriker över hela världen och allt från färgblindhet till andra biologiska förklaringar diskuterades. Det visade sig senare att klänningen på bilden faktiskt var svart och blå. Så var du med i team blåsvart, grattis!


Leonardo DiCaprio bröt Oscarsförbannelsen

Länge pågick det ständigt levande skämtet om att Leonardo DiCaprio levererar topprestation efter topprestation i storfilmer, men aldrig får en Oscar. Men 2016 hände det äntligen! Det krävdes en kall, blodig, blöt, dregglande, krigande, snorande, krigande och fiskätande insats i The Revenant. För det fick han (sex nomineringar senare) den gyllene statyetten i kategorin bästa manliga biroll och det som verkade vara en Oscar-förbannelse var bruten.


Alicia Vikander vinner en Oscar för The Danish girl

27 år gammal vann Alicia Vikander en Oscar i kategorin kvinnliga biroll för sin roll som Gerda Wegener i filmen The Danish girl, som är baserad på en sann historia. Vikander spelar fru till konstnären Einar Wegener, en av de första personerna i världen att genomgå en könskorrigering. Hur stort är det då att en svensk kvinnlig skådespelerska får en Oscar? Stort! Senast det hände var när Ingrid Bergman vann en statyett för sin roll i Mordet på Orientexpressen. Året var 1975! Att Alicia Vikander valde att ta med sin mamma som dejt på Oscarsgalan gjorde på något sätt det hela ännu mer rörande.


Brangelina bryter upp

Nyheten om att Hollywoods kanske främsta par, Brad Pitt och Angelina Jolie skiljer sig slog ner som en bomb i september 2016. Då hade paret varit tillsammans sedan 2004, men gift sig först tio år senare. Tillsammans har de sex barn och enligt de första rapporterna bad både Jolie och Pitt omvärlden att värna om familjens privatliv. Uppbrottet resulterade i kollektiv sorg på sociala medier.


#Metoo briserade

Metoo-rörelsen har egentligen funnits sedan 2006. Den startades av en amerikansk kvinna som heter Tarana Burke. Men det var 2017, över 10 år senare, som begreppet verkligen tog fart, efter att skådespelerskan Alyssa Milano bad alla kvinnor som blivit sexuellt ofredade att svara ”metoo” på hennes tweet. Över hela världen berättade kvinnor om sina upplevelser under hashtagen #Metoo och upprop skapades inom många branscher. Metoo förändrade tystnadskulturen och gör än idag.


Tim Bergling dör

En fredag i slutet av april kom det tragiska beskedet att Tim Bergling, känd under artistnamnet Avicii, påträffats död i Muskat, Oman. Knappt en vecka senare gick hans familj ut med ett brev där de skrev att deras älskade Tim var en sökare, en skör konstnärssjäl som alltid burit på stora existensiella frågor. Att han kämpade med tankar om meningen, livet och lyckan och att han inte orkade längre. Samma år i augusti tilldelades hans låt Without you priset för årets svenska låt, postumt, på Rockbjörnen. Hans pappa Klas tog emot statyetten å sin sons vägnar på scen. I juni 2019 släpptes Aviciis album Tim postumt, där personer i hans närhet hjälpt till att färdigställa de låtar som nästan var klara.


Billie Eilish gör kometkarriär

2019 var året då hela världen kom att förälska sig i 17-åringen Billie Eilish. Med sin egna stil och musik producerad i sitt barndomshem ihop med brorsan Finneas är det sällan en person gjort en sådan kometkarriär. På MTV:s VMA:s i somras prisades hon i kategorin bästa nya artist och så sent som i november mottog hon även priset för bästa nya artist och favoritartist i segmentet alternativ rock, under AMA:s. Samtidigt är hon en vanlig tonåring som har mamma och pappa med på turnén och pratar om sin bettskena. Hon är dessutom en röst i klimatkrisen.

LÄS MER:

7 filmer alla snackade om 2019 (som du borde ha sett)