Kvinnorna bakom Supersnippan: Vårt mål är att fler ska våga kalla sig feminister!

Facebooksidan Supersnippan höjer rösten för de feministiska frågorna. Men vilka är det som står bakom kontot? Och varför gör de vad de gör?

Supersnippan är Facebooksidan med nästan 80 000 följare. Där delar de feministpepp, kvinnokamp och försöker uppmärksamma när samhället inte är så jämställt som man hade kunnat hoppas. Men vilka står egentligen bakom kontot? Baaam har grävt i detta och hittat två inspirerade kvinnor med stor kämpaglöd.

– Vi är två kvinnor i våra bästa år som heter Hanna och Kajsa. Hanna jobbar med strategisk kommunikation och Kajsa jobbar som lärare. Förutom våra jobb och Supersnippan så har Kajsa fullt upp med att vara småbarnsförälder och fotbollssupporter. Hanna gillar att käka god mat med sin flickvän och titta på diverse feministiska tv-serier, skriver de i ett mejl till Baaam.

Läs även: Alexandra, 27: När ska Sverige börja bry sig om min f*tta?

Hur kommer det sig att ni startade Supersnippan?

– Vi båda jobbade på två mansdominerade arbetsplatser och var (minst sagt) trötta på tillvaron. Vi hittade vår tillflykt i att skriva av oss till varandra på Facebook. Efter ett tag insåg vi att vi hade tillräckligt mycket att säga för att andra borde få ta del av vårt snack!

De berättar att sidan till en början bara bestod av de två och deras vän Maja. Men allt eftersom började fler följare att trilla in.

– Vi kämpade länge med att komma över den magiska gränsen 300 följare, och efter en snilleblixt – en uppmaning på Markoolios fansida på Facebook lyckades vi! Då firade vi rejält. Skämt åsido, vi ville att fler skulle förstå att det som drabbar kvinnor och andra ickemän inte är enstaka händelser utan ett strukturellt förtryck. Vårt mål är också att fler ska våga kalla sig feminister!


Vad vill ni förmedla med Supersnippan?

– En grundtanke är att sprida pepp och inspiration, att vidga bilden av vad kvinnor gjort och kan göra. Vi har växt upp med historieböcker där kvinnor och ickemän bara nämnts i periferin eller inte alls. Vi anser att det är dags för en förändring!

Läs även: Johannas abort blev en dokumentär: Vi måste prata om abort

Vad har ni fått för reaktioner på det ni gör?

– De allra flesta meddelanden och kommentarer vi får är fyllda av kärlek och klokhet. Det är fantastiskt kul att öppna vår inkorg och läsa meddelanden från människor från alla håll och kanter. Våra följare visar oss att det inte bara finns ett systerskap utan även ett syskonskap!

Varför tror ni att det ni delar berör så mycket?

– För att det är så många som kan identifiera sig och relatera till innehållet vi delar. Supersnippan blir en plats där människor kan dela med sig av sina upplevelser. Vi tror att många andra, precis som vi, längtat efter att få krossa ”glastaket” och idén om vad kvinnor och ickemän får och kan göra.


Vilka inlägg tycker ni är de bästa ni gör?

– Våra bästa poster är ”Dagens Supersnippa”-inläggen där vi berättar lite mer detaljerat om olika Supersnippors liv. Det tar längre tid för oss att förbereda ett sånt inlägg, men det är fantastiskt vilken wow-känsla det väcker hos både oss och våra följare när vi får lära oss mer om deras historia.

En sista fråga – varför blev namnet just ”Supersnippan”?

– Det är enkelt – snippan är super!

Läs det här också: Därför är din snippa en superhjälte

Foto: Privat