Den här Titanic-teorin kan förklara varför Jack inte räddades

Den här Titanic-teorin kan förklara varför Jack inte räddades

Titanic får oss att gråta lika mycket av hjärtesorg som frustration – varför delar inte Rose dörren med Jack mot slutet? En Reddit-teori har en möjlig förklaring.

Läs mer: Alla nya filmer och serier som kommer till Netflix i maj

Hur många gånger har man sett Titanic? Så många gånger. Och när Jack dör på slutet kommer tårarna som ett brev på posten. Vi ställer oss också alltid samma fråga: VARFÖR kan inte Rosa bara maka lite på sig och dela den där flytande dörren med Jack?

Många har länge framfört åsikten att Jack hade fått plats på dörren med Rose och 2012 ägnade tv-serien Mythbusters ett avsnitt till att reda ut saken. De menar att båda karaktärer hade kunnat överleva om de använt sina flytvästar för att hålla dörren flytande.

En fanteori från Reddit lyfter ytterligare en möjlig, och än sorglig, förklaring till slutet.


Enligt teorin så är nämligen Jack Dawson inte ens en verklig person. Han finns istället endast i Rose huvud och är en person som hon hittar på under en panikattack. När vi först möter Rose är hon inte den gladaste av människor. Hon vantrivs med sitt (extremt privilegierade) överklassliv, har depressiva tendenser, är förlovad med en ganska vidrig man som hon inte tycker om och har ett komplicerat förhållande med sin mor.

Låt oss granska bevisen.

När Rose och Jack först möts är hon mitt i ett självmordsförsök. Hon planerar att hoppa från båten för att fly sitt liv och sitt kommande giftermål med Cal.

via GIPHY

Enligt teorin är Jack en projicering av Rose undermedvetna som dyker upp i precis rätt ögonblick för att rädda hennes liv. Jack är förkroppsligandet av Rose inre styrka när hon återupptäcker sitt självförtroende och livsglädje.

via GIPHY

Och när gamla Rose berättar sin historia för utforskarna i nutid säger de att det inte finns någon dokumentation som styrker att Jack satt sin fot på Titanic. ”Vi hittade aldrig något på Jack. Det finns inga uppgifter om honom alls”, säger de till Rose.

När tant Rose hör detta är hennes svar ”Nej, det skulle det inte finnas, skulle det. Han existerar bara i mitt minne nu”. Hmmmm. Kan det tolkas som att Jack endast existerat i hennes minnen och huvud?

via GIPHY

Teorin hävdar att det tragiska slutet där Jack fryser ihjäl i det kalla vattnet istället för att kravla sig upp på dörren beror på att han faktiskt fysiskt inte finns.

via GIPHY

Men det finns, såklart, även en hel del hål i den här teorin. För det första så var det inte endast Rose som såg och interagerade med Jack utan många andra hade kontakt med honom. Samt – vem gjorde i så fall teckningen av Rose? Dessutom har många påpekat att en möjlig förklaring till att det inte fanns någon dokumentation som styrker Jacks vistelse på Titanic var att han faktiskt vann biljetten. Någon annan hade köpt den så troligen stod det ett annat namn på biljett och passagerarlistor.

Att Jack Dawson inte existerar i verkligheten är tragiskt nog, men tanken att han inte ens existerade i den här fiktiva världen är helt ärligt lite för sorglig för oss att hantera.

via GIPHY

Foto: Paramount Pictures