Stig Engström och Robert Gustafsson som spelar Stig Engström i serien om Palme-mordet Den osannolika mördaren.

Palme-serie anmäls för förtal – så upplever de anhöriga Den osannolika mördaren

Netflix anmäls för förtal för sin serie Den osannolika mördaren. Serien skildrar teorin om att Stig Engström, Skandiamannen, mördade Olof Palme. Något som aldrig bevisats.

Den femte november 2021 hade Den osannolika mördaren premiär på Netflix. Serien är baserad på Thomas Pettersons bok med samma namn där Stig Engström, Skandiamannen, pekas ut som Olof Palmes mördare.

Serien har kritiserats av flera av de personer som gestaltas i filmen, däribland den kvinna som av media har kallats ”vapenhandlarens dotter” och av Stig Engströms ex-fru. Och nu anmäls Netflix för förtal av avliden.

Netflix menar dock att serien är en fiktiv skildring som är baserad på en bok, och att den inte gör anspråk på att lösa fallet. I varje avsnitt ges också brasklappen att det inte är bevisat att Stig Engström mördade Olof Palme.

Skildrar hur Engström gör sig av med bevis

I förtalsanmälan, som magasinet Avsnitt var först med att skriva om, trycker anmälaren på en rad olika punkter som borde vägas in. Bland annat hur Stig Engström, i serien, gör sig av med kläderna han bar på mordnatten:

Vissa uppgifter – som att Skandiamannen skulle ha gjort sig av med kläderna han bar på mordnatten inför ett polisförhör – saknar helt stöd i kända fakta, och påstås inte heller i den bok som ligger till grund för serien. Detta i sig är en grov anklagelse mot Skandiamannen om att ha manipulerat med bevisningen rörande statsministermordet.

Stig Engströms ex-fru: ”Ett personangrepp”

I serien har Stig Engströms ex-fru en framträdande roll, och i en intervju med SVT berättar hon att hon har funderat på att anlita en advokat.

– Det är ju ett personangrepp mot mig. Att använda mitt namn. I en historia som är 36 år gammal. Det är ju absurt. Jag tycker i alla fall att de har gjort ett väldigt stort fel, säger ex-frun till SVT och fortsätter:

– Jag har ju funderat över det här med att koppla in advokat. Men det kommer bara bli elände med det antagligen. Det kostar pengar och det. Men jag tycker att det har den karaktären att det nästan är brottsligt, säger Stig Engströms exfru.

Vapenhandlarens dotter: ”Jag blir ledsen”

En annan som får en viktig roll i Netflix-serien är dottern till Stig Engströms vän, i media kallad vapenhandlaren. Även hon har tagit illa vid sig av Den osannolika mördaren, där hennes pappa framstår som en rik mobbare.

– Jag blir ledsen. Man kan säga mycket om vår familj, det kan man göra om alla människor. Men att min far var elak? Aldrig, säger hon till SVT.

Hon säger även att bilden av Stig Engström inte alls liknar den man hon kände.

– Den här mannen var ju allt annat än det som framställs i serien. Stig var flott! Stig hade gått på Sigtuna: han visste hur man uppförde sig. Han var socialt kompetent.


34 år efter mordet, 2020, hölls en pressträff där chefsåklagare Krister Peterson la ner Palme-utredningen med hänvisning till att det med största sannolikhet var Stig Engström som mördade Olof Palme. Engström tog livet av sig sommaren 2000.

Relaterade artiklar
Den osannolika mördaren – så lika är skådisarna de verkliga personerna
Streamingtips: Alla filmer och serier du bör se i november 2021