SVT-serien Den vita stenen

Den vita stenen-Fia avskydde uppmärksamheten: ”Otroligt trött”

Hon blev älskad för rollen som Fia i SVT-serien Den vita stenen. Men uppmärksamheten gjorde först att Julia Hede Wilkens aldrig mer ville jobba med film. Det gör hon i dag.
TV: 7 saker vi minns från 90-talet
2:48

Efter reklamen: TV: 7 saker vi minns från 90-talet

(2:48)

Slå på ljud

Kultförklarade Den vita stenen är en av de mest älskade serierna i Sveriges Televisions historia. Den Göran Graffman-regisserade historien baserades på Gunnel Lindes barnbok med samma titel och de 13 avsnitten hade premiär i oktober 1973.

Sedan dess har Den vita stenen visats i repris otaliga gånger.

Huvudrollerna som barnen Fia och Hampus spelades av Julia Hede och Ulf Hasseltorp. Handlingen utspelas i en by där "Fideli" och "Farornas konung", som de båda barnen kallar sig, utför olika uppdrag för att erövra en vacker vit sten från varandra.

Den vita stenen är en SVT-serie

Julia Hede och Ulf Hasseltorp i klassiska Den vita stenen.

KENNETH THORÉN/SVT

Ville inte filma mer efter serien

Julia Hede var tio år gammal när hon gjorde rollen som Fia. I dag är hon 59 år och heter, efter att ha gift sig, Julia Hede Wilkens.

Hon har berättar att hon upplevde inspelningen av Den vita stenen som magisk – det var fem sommarmånader i Småland.

– Jag minns särskilt de snälla elektrikerna som lekte och busade och lärarna som var med för att ge oss undervisning. Alla var glada, vi blev ju som en stor familj, har Julia Hede Wilkens berättat för Dagens Nyheter.

Men har också varit tydlig med att hon avskydde den extrema uppmärksamheten som seriens stora genomslag förde med sig.

– Under en lång period efter Den vita stenen ville jag överhuvudtaget inte hålla på med film, har Julia Hede Wilkens berättat i Christel Nyqvists bok Tårtan och andra verk av Håkan Alexandersson och Carl Johan De Geer.

Julia Hede blev otroligt trött på att ständigt förknippas med Fia.

Julia Hede blev otroligt trött på att ständigt förknippas med Fia.

Bertil S-son berg

"Blev en överdos av uppmärksamhet"

Hon var trött på att ständigt förknippas med rollen som "Fideli".

– Jag var så otroligt trött på rollen som den lilla söta Fia. Det blev en överdos av uppmärksamhet som jag på alla sätt försökte hålla mig ifrån, säger hon i boken.

Till slut kom Julia Hede Wilkens till insikt om att han faktiskt ville jobba med film trots allt – men på andra sidan kameran.

Under 1980-talet började hon arbeta med Alexandersson och De Geer.

– Sedan fick jag jobb som allt-i-allo hos Carl Johan De Geer och Håkan Alexandersson i deras produktionsbolag. Det var väldigt lärorikt. Jag var chaufför, ordnade mat, handlade, gjorde allt möjligt, men fick också vara med som skådis i filmer som Privatdetektiven Kant, Tvätten och så vidare. Jag stod även för fotot då Håkan Alexandersson gjorde långfilmen Hammar, har Julia Hede Wilkens berättat för Dagens Nyheter.

Julia Hede Wilkens ställde sig på andra sidan kameran efter Den vita stenen.

Julia Hede Wilkens ställde sig på andra sidan kameran efter Den vita stenen.

Bertil S-son Åberg/SVT

Det gör Julia Hede Wilkens i dag

Hon hade sedan en karriär som fotograf och bildproducent – bland annat jobbade hon med Rederiet och julkalendern Pelle Svanslös. I mitten av 1990-talet regisserade hon också kortfilm.

Sedan många år jobbar Julia Hede Wilkens som gymnasielärare i medieproduktion och franska i Täby utanför Stockholm. Hon har också fortsatt att frilansa som filmfotograf och bildproducent.

Relaterade artiklar
Såporna vi var besatta av på 90-talet
Minns du Stina i Vi på Saltkråkan? Så ser hon ut i dag!
8 sjuka grejer som hände i Top Model som aldrig hade kunnat hända i dag