Brittany Murphy och Alicia Silverstone i Clueless.

TT

Det gör Alicia Silverstone i dag – 26 år efter Clueless

Alicia Silverstone slog igenom i en musikvideo, och tog ännu ett steg upp på kändisstegen när hon var med i komedin Clueless.
Det var 26 år sedan – det här gör hon i dag.
7 av de bästa high school-filmerna genom tiderna
1:38

Efter reklamen: 7 av de bästa high school-filmerna genom tiderna

(1:38)

Slå på ljud

Alicia Silverstone fick en flygande start på karriären i början av 1990-talet. Redan som 16-åring gjorde hon filmdebut i Alan Shapiros erotiska thriller Svart oskuld, eller The Crush som den heter på originalspråk.

Den kom ut 1993, och mottogs kyligt av både recensenter och publiken, men för Alica Silverstones del gick det desto bättre. Hon medverkade samma år i den legendariska rockgruppen Aerosmiths musikvideo till låten Cryin' och därefter Amazing och Crazy. Det gjorde att hon blev ett välkänt namn.

Prisregnet efter Clueless

Hon blev dubbelt prisad året därpå under MTV movie awards och fick utmärkelsen årets genombrott och bästa skurk för sin insats i Svart oskuld.

1995 fick hon rollen som Cher Horowitz i kultkomedin Clueless som till skillnad från hennes första gjorde stor succé och blev älskad av kritiker och folket. Och på MTV:s filmgala prisades hon återigen dubbelt i kategorierna bästa kvinnliga skådespelarinsats och mest åtråvärda kvinna. Hon fick också en rad fler utmärkelser på andra galor.

Sedan dess har karriären fortsatt och hon har varit med i filmer Batman & Robin, där hon spelade Batgirl, Scooby-Doo 2: Monstren är lösa och Tropic Thunder där hon gjorde en cameo som sig själv.

Vid sidan om skådespeleriet är Alicia Silverstone en stor djurrättsaktivist. Hon blev vegan redan i slutet av 1990-talet, hon har startat djurhem för övergivna husdjur och arbetat med djurrättsorganisationen Peta. Hon har också prisats för sin aktivism, bland annat har hon fått Heart of Green award 2009 och Voice Of Compassion Award.

Det gör Alicia Silverstone i dag

I dag fortsätter hon med skådespeleriet, och är aktuell i Netflix-komediserien Barnvaktsklubben (The baby-sitters club) där hon spelar mamman Elizabeth Thomas-Brewer. För sin insats där blev hon nominerad till en Daytime Emmy award.

Alicia Silverstone är fortfarande prisaktuell.

Alicia Silverstone är fortfarande prisaktuell.

TT

Hon har också en roll i den kommande kriminalfilmen Reptile där också Benicio del Toro och Justin Timberlake spelar. Den kommer till Netflix nästa år om allt går som det ska.

Hennes nya film Last surivors, en sci-fi-thriller, kommer snart ha premiär den också.

Alicia Silverstone, i dag 45 år, har också varit och grundat Mykind organics, ett företag som sysslar med naturkosttillskott.

Hon har ett barn, sonen Bear som nu är tio år. Honom fick hon med sin tidigare partner Christopher Jarecki. De gifte sig 2005 efter att ha varit ihop i flera år. 2018 tog förhållandet slut och paret skilde sig.

De verkar dock ha en fortsatt fin relation med varandra. Tidigare i veckan delade hon en bild från en amerikansk fotbollsmatch som hela den gamla familjen varit på ett par veckor tidigare.

”Christopher är besatt av Cleveland Browns. Han har inte varit en footballmatch sedan han var ett barn. Det var en spännande dag för honom. Det var Bears första match. Min också, tror jag? Åtminstone sedan jag var cheerleader under mitt första läsår”, skriver hon till den fina bilden.

Hur det går med kärlekslivet i dag håller Alicia Silverstone för sig själv, men när hon i veckan gästade The Drew Barrymore show berättade hon om hur hon försökte hitta kärleken via en dejtingapp.

– För några år sedan försökte jag använda dejtingappar, och jag gjorde en fejkprofil för jag var inte bekväm med att vara mig själv. Så... jag blev utsparkad, jag blev bannad, säger hon och fortsätter:

– Så jag försökte igen. Jag tog mod till mig, för jag hörde att du var där och jag att Sharon Stone var med, så jag tänkte att om ni kan vara med så jag kan också det. Jag jag loggade in som mig själv och det tog mycket mod, men jag gjorde det och jag hade en dejt inplanerad med någon. Och den dagen gick jag in igen för att ta reda på mer om dejten, var och när vi skulle träffas. Då hade jag blivit avstängd igen. Stackars kille, säger hon till Drew Barrymore.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Vänner och One Tree Hill – här är de bästa reunionbilderna
90-talsklassikern Clueless blir tv-serie
15 kultfilmer från 1990-talet – hur många har du sett?