ebba och didrik, lisen och johan 1988.

Det gör Ebba och Didrik från tv-serien med samma namn idag!

SVT-serien Ebba och Didrik tog Sverige med storm tidigt 90-tal. Nu har det gått typ 30 år sedan Johan Widerberg och Lisen Yrdring slog igenom som barnskådisar, och det här gör de idag!
8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (BAAAM)
1:31

Efter reklamen: 8 nostalgiska barnprogram för 80- och 90-talisten (BAAAM)

(1:31)

Slå på ljud

Det är 1990 och för första gången sänds den numera kultförklarade serien Ebba och Didrik på SVT. Första avsnittet drog in dryga en miljon tittare, och folk blev trollbundna av syskonen Ebba (Lisen Ydring) och Didrik Reng (Johan Widerberg) och deras jakt på kärlek.Där Didrik förälskar sig i 23-åriga pianoläraren Yrla, och Ebba vill flytta till ett hus i skogen med Philip. Men en dag träffar hon rikemansbarnet Mårten. Allt detta samtidigt som syskonens pappa Fredrik vänsterprasslar.

Serien började som en radioföljetong sommaren 1985 och sedan fick den liv i tv-rutan ett par år efter. Inspelningarna med serien påbörjades våren 1988 och man filmade både i skånska Skälderviken utanför Ängelholm, Båstad, Helsingborg och även i Täby, Waxholm samt på Lidingö.

Svartvitt och Lisen och Johan på en bänk.

Lisen Ydring och Johan Widerberg under inspelningen av serien Ebba och Didrik.

Lars Holte Lyota
Johan och Lisen, och bakom Helge Skoog som karaktären Kaj – scen ur Ebba och Didrik.

Johan och Lotta Zetterström som Tova, och bakom Helge Skoog som karaktären Kaj – scen ur Ebba och Didrik.

SVT

Didrik och Yrla (Johanna Friberg) vid pianot, scen ur Ebba och Didrik.

SVT

Lisen som Ebba i succéserien Ebba och Didrik.

Bertil Wiktorsson Bwik

Det gör Lisen Ydring (Ebba) idag

Lisen Arnell, eller numera Ydring som hon heter i efternamn är idag är hon 43 år boendes mitt i smeten i Stockholm. I mitten på 00-talet arbetade hon med kommunikation, och numera sitter hon som Stabschef på förvaltningen för arbetsmarknad, kultur och fritid i Solna Stad, enligt Linkedin. När hon deltog i SVT-programmet Svenska tv-historier 2018 minns hon tillbaka på sin tid som barnskådis.

– Journalister, kritiker, folk jag mötte – alla älskade ”Ebba och Didrik”. Det var verkligen en serie som nästan blev kultförklarad direkt. Det kändes så starkt att alla tyckte så mycket om den här serien, förklarade tvåbarnsmamman i programmet.

SVT-programmet Svenska tv-historier 2018

Lisen Yrdring i SVT-programmet Svenska tv-historier 2018

Det gör Johan Widerberg (Didrik) idag

Johan Widerberg som numera är pappa till en dotter och bor i Nacka fortsatte med skådespeleriet och dyker upp lite här och där. Han medverkade nyligen i bland annat i SVT-serien Springfloden, TV4:s Fartblinda och Bäckström tillsammans med Kjell Bergqvist. Dock är Johan Widerberg ointresserad av att synas i medier, men även han dök upp i SVT-programmet Svenska tv-historier för tre år sedan. Då förklarade Johan Widerberg att han hade kluvna känslor inför arbetet med karaktären Didrik.

– Didrik-karaktären är ju liksom en ärketönt. När man är 13 vill man bara vara tuff. Så sitta och sjunga ”Yrla, virvla, virvelflicka...” Det är ju nackskott för en 13-åring med en önskan om att vara tuff, säger han i programmet samtidigt som han slår fast att serien även gett honom mycket på ett personligt plan.

– Det var en språngbräda ut i vuxenlivet, som hade varit oerhörd svår att få på annat sätt. Jag är enormt tacksam, trots allt gnäll.

Johan Widerberg på Göteborg Film Festival förra året där han medverkade i två filmer, norska filmen Spionen och kortfilmen Midas där han spelade fem olika roller!

Vill du ta en trip down memory trip down memory lane, ligger serien och väntar på SVT:s Öppna arkiv här!

Foto: TT/SVT/Instagram

Relaterade artiklar
Bella Hadid och 6 andra kändisars dubbelgångare från förr
Därför avbröts rebooten av Lizzie McGuire – Hilary Duff om verkliga anledningen
Jennie Hammar har blivit mamma igen – det ska bebisen heta