DET HÄNDE MED POPBANDET RAYMOND & MARIA – FÖRSVANN FRÅN RAMPLJUSET

Det hände med popbandet Raymond & Maria – försvann från rampljuset

Från total sommarplåga till total tystnad. Det här hände med popbandet Raymond & Maria och alla bandmedlemmar efter succén med låten Ingen vill veta var du köpt din tröja.
Popgrupperna som försvann
0:56

Efter reklamen: Popgrupperna som försvann

(0:56)

Slå på ljud

2004 ville ingen veta var du köpt din tröja, och bandet Raymond & Maria toppade listorna under flera veckor med dängan som heter just så: Ingen vill veta var du köpt din tröja. Samma år föds Stranger things-skådespelaren Millie Bobby Brown, och den stora ansiktsboken Facebook grundas– så 2004 är med andra ord inte igår, även om det just kan kännas så ibland.

Raymond & Maria – kopplingen till swingersklubben

Popgruppen Raymond & Maria startades 2002 av medlemmarna Johan Kindblom, Staffan Lindfors och Per Blomqvist. Och sedan kom systrarna Maria och Camilla Fredriksson att förgylla bandet med sina stämmor. Namnet härstammar från en swingersklubb vid Mariatorget i Stockholm.

Låten Ingen vill veta var du köpt din tröja spelades in i en tvättstuga på Nytorgsgatan på Södermalm i Stockholm, och med ett antikommersiellt budskap ville bandet slå fast att man inte ska vara som alla andra. Detta passande nog i en tid då alla visste exakt vart alla hade köpt sin tröja. Till höger och vänster såg man människor i J. Lindeberg-hoodies, Von Dutch-kepsar, Evisu-byxor och Canada Goose-jackor.

Succé för Raymond & Maria – men de var aviga

När bandet slog igenom fick de flera förfrågningar – bland annat blev de erbjudna ett kontrakt med McDonalds där hamburgerkedjan ville låta singeln komma med McDonalds Happy meals, ett erbjudande bandet (trots den stora summan pengar) valde att tacka nej till.

– Ganska snabbt blev vi igenkända på stan. När vi slog igenom fanns inte Facebook, vi hade en e-postadress. Vi fick otroligt mycket mejl och försökte svara på alla. Snart kom massor av spelningsförfrågningar. Ganska tidigt skaffade vi ett bokningsbolag, och de hade bokat in en turné ganska snabbt. När ”Tröjan” slog igenom hade vi ganska små spelningar på pubar runtom i landet – men med en jättehit, berättade Maria Fredriksson till Aftonbladet för ett par år sedan.

Bandet valde att tacka nej till mycket (bland annat Mello) men valde att ställa upp i Allsång på Skansen på SVT år 2004, vilket efteråt ledde till sura miner i bandet som ställt upp på ett villkor. Att bandmedlemmarnas efternamn inte skulle visas på skärmen (då ingen i bandet ville bli kändisar) – vilket någon i SVT:s team missat. SVT städade dock upp efter sig och korrigerade misstaget till reprisen.

Därför lade bandet ner

Strax efter genombrottet tystnade det helt kring bandet, de hade signat kontrakt med skivbolaget Butterfly borta i England. Efter mycket slit med sound och singlar blev de äntligen klara – men bolaget gick i kånken strax innan det planerade släppet. Luften gick ur dem och tystnaden bestod. Men så plötsligt en dag 2012 gjorde de en comeback med singeln Jobs where they don’t know our names. Tanken var att spinna vidare på det spåret men så blev det inte – Johan och Maria (som hade varit lite av bandets knutpunkt) valde att göra slut. Och bandet drog sig tillbaka.

Popgruppen Raymond & Maria Camilla, Maria, Johan, Staffan och Per.

Popgruppen Raymond och Maria är svåra bland grenarna vid ett träd i Stockholm när det begav sig 2004.

Det här hände med bandmedlemmarna

Johan Kindblom är idag 57 år gammal och har bland annat skrivit manus till tv-serierna Svensson Svensson samt ett antal reklamfilmer från Ica. Kindblom driver tillsammans med Michael Hjorth och Tomas Tivemark produktionsbolaget Tre Vänner.

Enligt Aftonbladet pular Per Blomqvist fortfarande med musik och 2016 arbetade han som gitarrlärare ”på en daglig verksamhet med förståndshandikappade” – där de jammar och skriver låtar tillsammans. Och samma år slog sig Maria Fredriksson fram som arkitekt och Camilla Fredriksson var produktionscontroller på ett stort svenskt modeföretag.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Jonna Liljendahl spelade Madicken – så ser hon ut i dag
Kändisarna svenska singlar drömmer om att dejta
Aino Jawo från Icona Pop är (också) gravid