detaljer från skräckfilmer

15 fascinerande och kusliga detaljer från inspelningarna av kända skräckfilmer

Från ödesdigra misstag till Jennifer Lawrences Kardashian-tält. Här är 15 fascinerande och kusliga detaljer från skräckfilmer!
1:35

Efter reklamen: 12 nya Halloweenfilmer 2021 du inte vill missa

(1:35)

Slå på ljud

Vi har sett dem otaliga gånger, men som tittare får vi sällan reda på alla intressanta och roliga detaljer från inspelningarna av de mest kända skräckfilmerna.

Här är 15 fascinerande och kusliga detaljer från inspelningarna av skräckisar!

Den scenen i Carrie

Den mest kända scenen från filmen Carrie, där huvudpersonen får grisblod över sig av sina elaka klasskompisar, var tvungen att bli klar på endast en eller två tagningar. Filmens regissör, Brian DePalma, har tidigare sagt att det bara krävdes en tagning för att sätta scenen, medan Sissy Spacek, som spelar Carrie i den första versionen, tidigare har berättat för Yahoo! Movies att de tog om scenen två gånger.

Blodet var gjort av sirap och karamellfärg och värmdes upp innan skådespelerskan fick det på sig. Hon har berättat att det kändes som att få på sig "en varm filt" när det hälldes över henne.

Samma seriemördare som insiprerat

Tre olika skräckfilmer, Psycho från 1960, Texas Chainsaw Massacre från 1974 och När lammen tystnar från 1991, har inspirerats av samma seriemördare – nämligen Ed Gein. Mördaren var känd för att flå sina offer och förklarades skyldig till två mord, men misstänks för ännu fler efter att man hittat kroppar på hans gård.

Midsommar-scenen

Jack Reynor, som spelade Danis pojkvän Christian i filmen Midsommar, ville att det skulle vara mer naket i en viss sexscen där en drogad man dras ut för att ha sex med en ung kvinna framför ett gäng sjungande, nakna kvinnor.

Till Los Angeles Times har han förklarat att eftersom det är så pass ovanligt att se en man i en sådan sårbar situation på film, ville han framhäva sårbarheten genom att den manliga karaktären skulle vara så avklädd som möjligt. Trots att det var hans önskan har han sagt att han kände sig ”riktigt, riktigt sårbar, mer än vad jag faktiskt hade trott”, när de spelade in scenen.

Jennifer Lawrences Kardashian-tält

Filmen Mother!, där Jennifer Lawrence har huvudrollen, innehåller en hel del intensiva scener. För att skådespelerskan skulle klara av det mentalt satte filmteamet upp ett Kardashian-tält, det vill säga ett tält där hon kunde kolla på Keeping Up With the Kardashian, snacksa lite och slappna av mellan scenerna.

Yxscenen i The Shining

Dörren som Jack Torrance (Jack Nicholson) hugger ner med en yxa i The Shining var från början fejk, men var tvungen att bytas ut med en riktig då Nicholson förstörde den för snabbt.

Inspirationen bakom A Nightmare on Elm Street

Wes Craven har tidigare berättat för Vulture att manuset bakom A Nightmare on Elm Street var inspirerad av en riktig historia.

– Jag läste en artikel i L.A Times om en familj som hade flytt från The Killing Fields i Kambodja och sedan lyckades ta sig till USA. Allt gick bra, men plötsligt började den unga sonen ha väldigt otäcka mardrömmar. När han äntligen somnade trodde de att det värsta var över. Men sedan hörde de skrik mitt i natten, och när de kom till honom, var han död. Han dog mitt i en mardröm, säger han i intervjun.

Skadades känslomässigt

I en intervju 2021 avslöjade Alex Wolff, som spelar en av huvudrollerna i filmen Hereditary, att filmen skadade honom känslomässigt.

Efter inspelningen av filmen, där han spelar Peter, en tonåring som omedvetet orsakar sin lillasysters död, kunde han inte sova.

– Det är väldigt svårt för som skådespelare vill du inte låta pretentiös eller som om du tar dig själv på för stort allvar eftersom vi har ett bekvämt jobb på många sätt. Men det här var svårt känslomässigt, det var verkligen en film som påverkade mitt känslomässiga välbefinnande.

Saw

Den första Saw-filmen tog endast 18 dagar att spela in, och Cary Elwes, som spelar huvudrollen i filmen, har tidigare sagt till NME att det tajta schemat innebar att han inte hade tid att öva inför några av hans scener.

Biscenen i Candyman

Tony Todd, skådespelaren som spelade Candyman i versionen från 1992, fick en hög bonus efter att ha filmat en scen där riktiga bin kryper ut ur hans karaktärs mun. Han lyckades förhandla till sig att få 1 000 dollar varje gång han blev stucken av ett bi under inspelningen, och fick totalt 23 000 dollar då han blev stucken 23 gånger.

Idén bakom The Purge

James DeMonaco, skaparen bakom The Purge-filmerna, inspirerades av en händelse som han och hans fru var med om efter en läskig olycka när de var ute och körde bil. DeMonaco har berättat att de var nära på att bli påkörda av en berusad förare som efteråt inte visade någon ånger för att han nästan hade dödat dem, och att han och föraren hamnade i bråk innan polisen avbröt.

Efteråt sa DeMonacos fru något som stannade kvar länge efteråt, nämligen: ”Skulle det inte vara bra om man fick döda en person "gratis" varje år?”.

Prästen i Exorcisten

En riktigt präst välsignade inspelningsplatsen under filmningen av Exorcisten. Enligt CBS News finns det nio dödsfall som är förknippade med filmen, så därför ville man att prästen Thomas M.King, som också jobbade som lärare i teologi vid Georgetown University, skulle besöka inspelningen och välsigna hela produktionsteamet.

Scream

Under slutscenen i Scream hugger Sidney Prescott (Neve Campbell) Billy Loomis (Skeet Ulrich) två gånger i bröstet med ett paraply. Trots att en hel del säkerhetsåtgärder hade gjorts inför scenen hade säkerhetsskyddet runt den vassa paraplyspetsen försvunnit, vilket resulterade i att han blev huggen på riktigt.

Som om inte det vore nog träffade paraplyet ett ärr från en hjärtoperation som skådespelaren gjorde när han var 10 år gammal. Till slut bestämde sig Wes Craven för att använda sig av tagningen där man ser Ulrichs riktiga smärta efter hugget.

Humororon i The Ring

Martin Henderson, som spelade Noah i The Ring, var nervös över att filmen skulle vara mer rolig än läskig när den var klar. När skådespelaren fick frågan om det var ”läskigt” under filminspelningen sa han att det snarare var tvärtom.

– Inte direkt. En stor del av skrämselfaktorn kommer genom klippningen, effekter och musiken. Det fanns ögonblick när Naomi (Naomi Watts) och jag tittade på varandra och sa: ”Det här är pinsamt, folk kommer att skratta”. Man bara hoppas på att någon kommer att få det att se läskigt ut så att man inte ser ut som en idiot!, har han sagt till BBC.

Blair Witch Projects safe word

Eftersom skådespelarna i The Blair Witch Project blev tillsagda att alltid stanna i sina karaktärer blev de tvungna att använda sig av ett ord att säga när de ville vara sig själva igen. Själva ordet var ”taco”.

– Om du sa ”taco”, var de andra två skådespelarna tvungna att repetera ordet så att jag visste, och de visste, att man var ute ur karaktären då. Vi kunde säga ”taco”, ”taco”, ”taco”.

Foto: TT

Källa: Buzzfeed

Relaterade artiklar
Jag är inte lättskrämd – men de här fyra skräckfilmerna fick mig att sluta andas
7 filmscener som skrämde skiten ur oss när vi växte upp
25 skräckfilmer med höga betyg på IMDb och Rotten Tomatoes