Disney gör debut med bisexuell huvudkaraktär

Disney gör debut med bisexuell huvudkaraktär

Äntligen får vi se kärleksrelationer utanför normen hos Disney. Nu har de för första gången bisexuell karaktär i en tv-serie.

Det är med karaktären Luz Noceda som Disney tar ett steg mot att bli mer inkluderande. Hon är huvudkaraktär i den animerade serien The Owl House på Disney Channel som därmed blir det första tv-sända innehållet från produktionsbolaget som har en öppet bisexuell huvudkaraktär.

Luz Noceda – första bisexuella karaktären

Luz Noceda är seriens 14-åriga huvudperson, en helt vanlig tonåring som en dag besöker en fantasivärld där hon börjar en resa till att bli häxa. Luz visar i början i serien att hon är attraherad av en av manlig karaktär. I två avsnitt som släpptes nyligen får vi också se hur en relation utvecklas mellan Luz och den kvinnliga karaktären Amity. Amity vill fråga Luz om de två ska gå på en bal tillsammans och de dansar tillsammans.

Disney Owl House

Karaktären Luz visar att hon är attraherad av en annan tjej i Disneys serie The Owl House.

Tittarna till serien började spekulera på Twitter om det rörde sig om romantisk kärlek mellan karaktärerna och seriens skapare Dana Terrance bekräftade teorin – det rör sig definitivt om ett HBTQ-förhållande.

Mötte motstånd

Under Dana Terrances skapande av serien var Disney dock först emot att det skulle finnas en karaktär med bisexuell läggning. Terrance skriver i en tweet ”Jag var väldigt öppen med mina intentioner att sätta ett barn som var queer i casten.” Hon skriver också att ”vissa högt uppsatta personer på Disney” inte var förtjusta i idén av en HBTQ-karaktär.

Enligt hennes twitter blev hon tillsagd av personer i Disneys ledning att inte visa något bi- eller homosexuellt förhållande i deras kanal. Men hon stod på sig – och det gav resultat.

Dana Terrance är själv bisexuell och har berättat att hon därför gärna ville skildra en bisexuell karaktär i serien.

Till slut fick ”väldigt starkt stöd” från  personerna med beslutsmakt på företaget, berättar hon.

Inte första gången

Många tittare har reagerat positivt på sociala medier efter att de två avsnitten sänts. Flera personer tackar henne för att föra in representation av HBTQ-rörelsen hos Disney.

Luz Noceda är inte den allra första karaktären på HBTQ-spektrat hos Disney. Nyligen släppte även Pixar en animerad kortfilm med en uttalat homosexuell karaktär på streamingtjänsten Disney Plus.

Luz är däremot den första huvudkaraktären med icke heterosexuell läggning som produktionsbolaget visar i en tv-sänd serie.

Foto: Disney, TT

LÄS MER: 

Vanessa Hudgens okända Disneykarriär – innan High School Musical

Ellie Goldstein är Guccis första modell med Downs syndrom

Hbtq-filmerna du inte får missa – 18 tips och trailers