Disney lägger till varning för rasism i gamla filmer

Disney lägger till varning för rasism i gamla filmer

Att filmer inte alltid åldras så bra har varit ett problem länge. Och så även för Disney. Därför inför de nu en varningstext på sin nya strömningstjänst Disney+.

The Walt Disney Company har under flera år fått kritik för att flertalet av deras gamla filmer innehåller problematiska skildringar av ursprungsbefolkning och rent rasistiska stereotyper. Och som en del av deras initiativ ”Stories Matter” har företaget nu lagt in en ny varningstext innan vissa filmer på strömningstjänsten Disney+ startar, rapporterar bland andra Insider.


I varningstexten står att filmen man valt innehåller rasistiska stereotyper som ”var fel då och är fel nu” och att filmen innehåller ”negativa avbildningar” av personer från olika kulturer.

Sex filmer på Disney+ har i dagsläget fått varningen. Det rör sig om Peter Pan, Aristocats, Djungelboken, Lady och Lufsen, Dumbo och Den schweiziske Robinson.

På ”Stories Matter”-hemsidan framgår också varför de filmerna fått en varningstext. Där står det bland annat att man i Peter Pan från 1953 ”porträtterar amerikansk ursprungsbefolkning på ett stereotypt sätt som varken visar på mångfalden inom amerikansk ursprungsbefolkning eller deras autentiska, kulturella traditioner”. Där står också att filmen visar dem när de talar ett ”obegripligt språk” och vid flertalet tillfällen refereras de till som ”rödskinn”.

The Walt Disney Company

I Dumbo från 1941 skriver Disney att kråkorna i ett musiknummer i filmen har kopplingar till rasistiska Jim Crow-lagar och visar upp stereotyper mot svarta.

”Kråkorna och musikframträdanden hyllar rasistiska föreställningar där vita framträdde med svartmålade ansikten och trasiga kläder och imiterade och hånade förslavade afrikaner i den amerikanska södern”, skriver Disney på sidan.

Sedan tidigare har även filmer som Aladdin fått information tillagd om att filmen innehåller ”föråldrade kulturella skildringar”.

Foto: The Walt Disney Company

Våra topp 5 teckande Disneyfavoriter
Slå på ljud