5 tragiska dödsolyckor som inträffat under filminspelningar

5 tragiska dödsolyckor som inträffat under filminspelningar

John Bernecker, Sarah Jones och Martha Mansfield. Ja, det är tre exempel på skådisar och filmarbetare som plötsligt mist livet under film- och tv-inspelningar.
TV: 5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningar
1:19

Efter reklamen: TV: 5 dödsolyckor som inträffat på filminspelningar

(1:19)

Slå på ljud

Nyligen skakades en hel värld av beskedet att skådespelaren Alec Baldwin av misstag sköt två personer med ett rekvisitavapen. Den tragiska händelsen inträffade under inspelningen av västernfilmen Rust och resulterade i att en person miste livet, filmfotografen Halyna Hutchins, 42.

Halyna Hutchins

Halyna Hutchins på Cannes Film Festival år 2017.

James Gourley/Variety/Shutterstock

Dödsolyckan utreds, samtidigt som många menar att filmindustrin måste vidta fler säkerhetsåtgärder. Det är nämligen inte första gången som inspelningar haft dödlig utgång. Här är fyra andra exempel på tragiska incidenter som skakat branschen:

John Bernecker – The Walking Dead

Stuntmannen John Bernecker avled efter att ha ramlat från en balkong under inspelningen av The Walking Dead år 2017. Johns familj anmälde produktionsbolaget då de ansåg att de haft bristande säkerhetsåtgärder på inspelningsplatsen, men en jury bedömde senare att bolaget inte agerat oaktsamt.

Sarah Jones – Midnight Rider

Sarah Jones

Sarahs föräldrar, Elizabeth och Richard Jones, visar upp bilder på sin dotter.

David Goldman

I den biografiska filmen Midnight Rider från 2014 skulle en scen spelas in på ett tågspår. Personalen trodde att de lyckats pricka in en ledig lucka i tidtabellen, men det visade sig inte stämma. När ett tåg oväntat närmade sig inspelningsplatsen hann kameraassistenten Sarah Jones, 27, inte lämna spåret, och avled direkt.

Händelsen anmäldes och det visade sig snart att regissören Randall Miller inte ansökt om tillstånd för att spela in på platsen. Han erkände sig skyldig till dråp och fick fängelse i ett år.

Brandon Lee – The Crow

Brandon Lee

Brandon Lee var son till kung skådespelaren Bruce Lee och bror till Shannon Lee.

När skådespelaren Brandon Lee skulle spela in den sista scenen till filmen The Crow blev han skjuten till döds av ett rekvisitavapen. Året var 1993, och utredningen visade senare att fragment från en riktig kula hade blivit kvar i vapnet och att det orsakade dödsfallet.

Martha Mansfield – The warrens of Virginia

Martha Mansfield

Martha Mansfield under inspelningen av Queen of the Moulin Rouge.

Courtesy Everett Collection

När stumfilmsskådespelaren Martha Mansfield skulle ta en kort paus från inspelningen av The warrens of Virginia år 1923 inträffade en tragisk olycka. Martha hade nämligen på sig en klänning i mycket lättantändligt material, och när en förbipasserande rökare skulle kasta iväg sin tändsticka fattade skådespelarens klänning omedelbart eld. Skådespelaren fick svåra brännskador och fick vård på sjukhus, men avled redan dagen efter.

Foto: TT

Se också: 5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid liv
1:49

Efter reklamen: Se också: 5 kändisar som dödsförklarats - trots att de fortfarande varit vid liv

(1:49)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Alec Baldwin dödade kvinna av misstag under filminspelning
Donald Trumps sons osmakliga t-shirt efter Baldwin-skjutningen