Dolly Parton fyller 75 år – fem saker du kanske inte visste om artisten

Dolly Parton fyller 75 år – fem saker du kanske inte visste om artisten

Med över 3000 skrivna låtar och 51 album på sitt cv är Dolly Parton en av de mest produktiva artisterna någonsin. Här är fem saker om som du kanske inte visste om henne.
De största framstegen för feminismen de senaste 20 åren
Slå på ljud

Med 51 album, 160 miljoner sålda plattor, över 3000 låtar och 50 Grammy-nomineringar råder det inga tvivel om att Dolly Parton är en av modern tids allra största artister.

Tisdagen 19 januari fyller ikonen 75 år – och det firar vi med oväntade fakta om Dolly, som du kanske inte känner till.


1. Hennes guddotter är också världskänd

Dolly Parton är inte bara världskänd själv – hennes guddotter är också en världsstjärna. Dolly är nämligen gudmor till Miley Cyrus, som i sin tur är dotter till countryartisten Billy Ray Cyrus.

Dolly och Miley har en väldigt nära relation, och Parton stöttar guddottern genom alla kontroverser i 28-åringens karriär.

– Jag har alltid varit stolt över Miley. Människor klagar över allt hon gör, men hon är som jag: Hon hittar sin egen plats och gör sin egen sak. Och hon landar alltid på fötterna. Jag håller inte alltid med om allt hon gör, men jag borde inte blanda mig i det. Det är hennes liv. Jag är bara hennes gudmor och jag älskar henne, har Dolly Parton sagt i en intervju med Vanity Fair.

2. Hon ligger bakom Whitney Houstons största hit

Dolly Parton är som tidigare nämnt en minst sagt produktiv artist, musiker och låtskrivare. Hon skriver inte bara ikoniska låtar till sig själv, utan även till andra artister.

1972 skrev Dolly låten I will always love you, som hon också uppträdde med. Men det var först 20 år senare när Whitney Houston behövde en låt till sin film Bodyguard med Kevin Costner som låten nådde sin fulla potential. Whitneys version av Dolly Partons låt blev stjärnans mest ikoniska låt.

Dolly Parton blev chockad när hon hörde vad Whitney hade gjort av hennes låt.

– Det var det mest otroliga jag någonsin hört. Jag trodde aldrig att min låt kunde låta så, berättade Dolly Parton 2019 i Netflix-dokumentären Here I Am.

– Det är min komposition, men det är hennes låt. Det lät verkligen inte så när jag sjöng den. Hon gjorde mig rik, skrattar Dolly i dokumentären.

3. Hon nominerades till en Golden globe för sitt skådespeleri

Dolly Parton är inte bara artist – hon har också provat på skådespelaryrket. Och med goda resultat, minst sagt. 1980 spelade hon huvudrollen i komedin 9 to 5 tillsammans med Jane Fonda och Lily Tomlin. Filmen blev en stor hit och Dolly Parton nominerades till två Golden globe-priser, i kategorierna Årets genombrott och Bästa kvinnliga skådespelare i komedi.

Artisten tackade ja till rollen med kravet att hon skulle få skriva filmens soundtrack – något som visade sig vara ett smart val. Låten 9 to 5 blev en ännu större framgång än filmen, och är en av Dolly Partons mest ikoniska låtar.

4. Dolly Parton bidrog till att ta fram covid-19-vaccinet

Dolly Parton är god för över 500 miljoner dollar, och bara 2017 tjänade hon så mycket som 37 miljoner dollar, vilket gör henne till världens sjätte rikaste musiker.

Men det är inte bara hennes musik som gör att Parton har 4,2 miljarder kronor – artisten är nämligen en riktigt skicklig affärskvinna och har byggt upp ett imperium utöver sin musikkarriär. Dolly har två nöjesparker – Dollywood och Dollywood Park – och två hotell. Hon driver också sitt eget skivbolag.

Genom åren har Dolly Parton donerat stora delar av sin enorma förmögenhet till välgörenhet, och senast donerade hon en miljon dollar – över åtta miljoner kronor – till amerikanska forskare för att få fram vaccin mot covid-19.

5. Hon ska ge ut musik från graven

Dolly Parton lämnar inget åt slumpen.

– Jag är en en sån människa som tror på att man ska förbereda sig. Jag skulle aldrig lämna mina saker på det sätt som Prince, Aretha Franklin eller andra som inte planerar framåt har gjort, har Dolly Parton sagt i podcasten Dolly Parton's America.

Den produktiva artisten har släppt enorma mängder musik, men menar själv att hon har tusentals låtar som aldrig har släppt – och artisten planerar att släppa musik från andra sidan graven.

– Jag har hundratals, ja, tusentals låtar, och en stor del av dem har aldrig spelats in. Det finns tillräckligt med material för att släppa musik för alltid, har hon sagt i podcasten.

Det är med det i åtanke som Dolly har börjat spela in sina osläppta låtar, så att framtidens producenter ska kunna göra egna versioner och släppa som ny musik.

– När jag en dag är borta kan alla producenter runt om i världen ta rytmspåret och min sång från en låt och bygga ett helt nytt arrangemang runt dem. Det kan fortsätta för evigt.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Kändisar du inte visste var släkt med varandra
Folk raderar Trump från Ensam hemma 2 – och skapar årets hittills bästa memes
Dolly Parton har skänkt en miljon dollar till forskningen för ett vaccin mot corona