casten i första downton abbey-filmen

Downton Abbey 2 – allt vi vet om nya filmen och premiären

Julen 2021 är räddad! Succéfilmen Downton Abbey får en uppföljare och redan nu finns detaljer om den att spilla. Här är allt vi vet.
0:29

Efter reklamen: Ny Downtown Abbey-film – det här vet vi

(0:29)

Downton Abbey hade tv-premiär för över ett decennium sedan. Serien om den brittiska överklassfamiljen Crawley blev snabbt omåttligt populär och gick i sex säsonger fram till 2015. Fansen ropade efter mer och fyra år senare släpptes en biofilm om greven och grevinnan av Grantham som bor med sina döttrar på det överdådiga godset Downton Abbey i England.

Nu kommer den glada nyheten att sagan fortsätter i filmen Downton Abbey 2.

Det handlar Downton Abbey om

Serien har hyllats för att den väver in historiska händelser i handlingen. Under de sex säsongerna skildrades Titanics förlisning 1912, första världskrigets utbrott 1914 och irländska frihetskriget 1919.

Handlingen i första filmen utspelade sig 1927 och gick ut på att societetsfamiljen Crawley skulle stå som värdar för brittiska kungaparet Georg V och drottning Mary vid en rundresa till ägorna och den närliggande staden. Besöket ställde stora krav på tjänstefolket och när kungligheternas egna tjänstefolk kom till godset uppstod konflikter, men även romanser.

I rollerna såg vi en rad välkända namn från tv-serien, bland andra Hugh Bonneville, Jim Carter, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Maggie Smith, Imelda Staunton och Penelope Wilton. Inför Downton Abbey 2 ska de återvända, och får även sällskap av ett gäng nya förmågor.

Nya skådespelare i Downton Abbey 2

Skaparen Julian Fellows kommer att stå för manus och Simon Curtis för regin. Medproducent Gareth Neame säger i ett uttalande att:

– Efter ett mycket utmanande år där så många av oss har varit separerade från familj och vänner, är det till stor tröst att tänka på att bättre tider är på väg och att nästa jul kommer vi återförenas med de högt älskade karaktärerna från Downton Abbey.

I ett inlägg på Downton Abbeys officiella Twitterkonto skriver produktionsbolaget Universal Studios att även Hugh Dancy (Homeland), Laura Haddock (Da Vincis demoner), Nathalie Baye (Beskyddarna) och Dominic West (The Affair) har anslutit till casten för nya biofilmen.

Då utspelar sig Downton Abbey 2

Redan i fjol avslöjade skaparen Julian Fellows att en uppföljare på filmen var på gång. Sedan slog pandemin till och produktionen fick planeras om. Uppgifterna som släpptes då var i alla fall att filmens handling ska kretsa kring hur Storbritannien påverkades av depressionen i USA mot slutet av 20-talet och hur fascismen i Europa spred sig över hela världen.

Downton Abbey 2 har svensk biopremiär den 22 december 2021.

Foto: TT

Källa: People

Relaterade artiklar

The Crown säsong 4 – serien vs. verkligheten i bilder

Älskar du Familjen Bridgerton? Här är 5 serier du kommer gilla

Bästa (eller, egentligen sämsta...) missarna i filmer och tv-serier