Clara Henry aktuell i Du Clarar mer än du tror

Du Clarar mer än du tror: Nytt program med Clara Henry

Clara Henry har en tendens att lätt ge upp. Trots det har hon bestämt sig för att utmana sig själv – rejält. För Baaam berättar hon mer om programmet Du Clarar mer än du tror, och förklarar varför det ibland är sunt att kasta in handduken.

Våren 2019 chockerade hon både familj, vänner och fans genom att göra entré i Robinson: Fiji. För Clara Henry var det mer självklart. Att få delta i tv-programmet var något hon alltid dröm om.

– Alla i min närhet undrade varför, tänkte att dokusåpa inte var min grej. Men jag var med i programmet för min skull. Det handlade inte om andras förväntningar, eller vad jag förväntade mig av mig själv. Istället var det något jag verkligen ville göra, och det drivet tror jag är viktigt att inte förminska. Känner du så är det bara att köra, säger Clara.

Nu står medieprofilen inför nästa stora utmaning. I programmet Du Clarar mer än du tror ska Clara nämligen lyckas med bedriften att simma till Öland, springa ett ultramaraton, ro över tre mil – och nå Kebnekaises topp. Det trots att hon är rädd för vatten, hatar kyla – och har en tendens att lätt ge upp.

– Idén till programserien grundar sig i att jag inte riktigt förstår syftet med att pusha mig själv. För det är så väldigt skönt att inte göra det. Jag kan absolut ta mig för utmaningar, men då måste det få vara på mitt sätt.

Då har Du Clarar mer än du tror premiär på SVT

Clara förklarar att hon inte riktigt förstår poängen med att ta ut sig tills hon spyr när hon lika gärna kan ha roligt och skratta. Trots det har hon alltså tackat ja till att på mindre än två månader anta fyra utmaningar som många inte ens tar sig för under ett helt liv – samtidigt som hela svenska folket bjuds in till att titta på.

Modigt och spännande, men också krävande och tufft.

– När jag ser tillbaka på det har min egna skalle varit den absolut största utmaningen. Det som händer rent psykiskt när man utmanar sig själv med saker man annars inte gör. Jag har sprungit Göteborgsvarvet innan, men det här är så mycket mer och med det kommer det fram inre demoner som man måste handskas med, säger Clara och fortsätter:

– Att jag därtill har blivit filmad har varit extra tufft. För då krävs det mer för att ge upp. Jag kan vara superledsen eller jättearg, men måste ända tänka på att låta värdig i tv.

Känslan av att vilja ge upp är nog bekant för många, varför tror du att det är så?

– För att det är det som är bekvämt. Att ge upp är mänskligt och jag tycker inte att det är fel. Det är snarare ett sundhetstecken att veta när man ska ge upp. Men jag tror också att det är viktigt att ibland säga åt sig själv att inte göra det. Det stärker självförtroendet.

Och de gånger du har velat ge upp men ändå bestämt dig för att fortsätta, hur har du då gjort?

– Där är jag fortfarande en svag människa. Jag har inte riktigt hittat nyckeln till det än. Jag är ofta den som kliver av eller avbryter. Det finns ingen prestige hos mig, jag tycker inte att det är kul att vinna. Det kan vara kul att skryta om på Instagram en kort stund, men sen är det inget mer med det.

– För mig är det viktigt att ha folk omkring mig som är peppande. På ett rimligt sätt. Som förstår att jag har ont men som säger att ”om du springer ett varav till så har du faktiskt sprungit ett maraton”. De som planterar de små fröna som får mig att känna att det handlar om mig och inget annat. Så, med andra ord – omge dig av människor som känner dig väl, och som kan peppa dig rimligt. Hitta din grej och kom ihåg att alla fungerar olika.

Du Clarar mer än du tror är en serie i sex delar. Programmet visas på SVT och har premiär den 1 oktober.

Foto: SVT, TT

LÄS MER:

SVT hösten 2020 – här är alla nya serier och program

Clara Henry klar som ny deltagare i Robinson på TV4

SVT:s Skam-feber – se Clara Henry som klassiska karaktären