Edvin Ryding om sin panikångest och ex-flickvännens hjälp

Edvin Ryding om sin panikångest och ex-flickvännens hjälp

Edvin Ryding berättar nu att han lider av ångest och panikångest, och att han tog en del inspiration från sitt eget liv och sina erfarenheter till att bygga sin karaktär i Young Royals.
TV: Omar om skådespelardebuten i Young royals
1:32

Efter reklamen: TV: Omar om skådespelardebuten i Young royals

(1:32)

Slå på ljud

Skådisen Edvin Ryding, 18, har vi sett i bland annat Gåsmamman, men med rollen som prins Wilhelm i Netflix-serien Young Royals fick han onekligen sitt stora genombrott. Efter att serien haft premiär på Netflix i juli gick hans följarskara på Instagram från 20 000 till 1,1 miljon på bara några dagar.

Serien streamas för fullt och älskas även utanför Sveriges gränser, och nu väntar mer eller mindre alla på att få veta om det blir en andra säsong av Young Royals. I veckan avslöjade Omar Rudberg, 22, som spelar Simon i serien, att inte heller skådisarna själva fått något besked om en uppföljning än.

Berättar om sin ångest

I TV4:s Nyhetsmorgon berättar Edvin att han själv fick vara med och bygga upp sin karaktär Wilhelm, och han tog då en del inspiration från sitt eget liv och sina erfarenheter av ångest. Han beskriver sig själv som en reflekterande person som ofta övertänker saker.

– Då kan det bli väldigt jobbigt för det tar ju över. Jag kan inte fokusera på det som är väsentligt. Det är klart att det är viktigt att vara reflekterande ibland också, men ibland måste man lära sig att sålla det där, vad är väsentligt och inte? Det är en utmaning som jag stöter på till och från, säger Edvin i TV4.

Fick hjälp av sin dåvarande flickvän

Under en period när det var som värst fick han hjälp av sin dåvarande flickvän att ta kontakt med en psykolog, och trots att det varit hjälpsamt så finns det fortfarande dagar som är tyngre.

– Det har varit superhjälpsamt. Jag har fått hjälp i hur jag ska hantera ångest och panikångest, och det är sådant jag har kunnat använda som redskap i mitt jobb, nu med Wilhelm till exempel, säger Edvin Ryding och tillägger:

– Vissa dagar är värre än andra och det är klart att det går i perioder. Men tack vare att jag har pratat med psykolog och bett om hjälp och fått mycket stöd från vänner och familj så klarar jag mig. Men det är klart att det påverkar mig.

Det finns dock ett tillfälle där han mår som allra bäst – på inspelningar.

Foto: TT

TV: Möt Nikita Uggla och Frida Argento från serien Young Royals
3:35

Efter reklamen: TV: Möt Nikita Uggla och Frida Argento från serien Young Royals

(3:35)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Edvin Ryding och Omar Rudbergs relation efter Young Royals
Young Royals-killarna: ”Det behöver pratas mer om allt den här serien står för”
Nikita och Frida från Young Royals om psykisk ohälsa, den perfekta fasaden – och hur man släpper den