elliot page

Elliot Page ger sin första tv-intervju som öppen transperson – hos Oprah

I december i fjol kom The Umbrella Acdemy-skådisen Elliot Page ut som transperson. Nu ger han sin första tv-intervju som man – för Oprah Winfrey.
6 fakta om Elliot Page (BAAAM)
0:42

Efter reklamen: 6 fakta om Elliot Page (BAAAM)

(0:42)

Slå på ljud

Allt sedan Elliot Page, 34, kom ut som transperson har han kämpat för transpersoners rättigheter. Av den anledningen har han nu valt att tala öppet om sin könskorrigerande operation där brösten tagits bort. I en ny intervju med Operah Winfrey som tidningen People fått en exklusiv förhandsvisning av, säger Elliot Page att:

– De här operationerna räddar så många människors liv.

Fruktan för en rad transfobiska lagar i USA

I mars i år klubbades en lag igenom i delstaten Alabama som förbjuder vårdpersonal att utöva könskorrigerande vårdinsatser på barn under 18 år. Lagen innebär även att försäkringsbolag har rätt att neka ersättning för könskorrigerande vård för transpersoner i alla åldrar.

Människorättsaktivister har kallat lagändringen för djupt transfobisk och många fruktar nu att liknande lagar ska gå igenom på fler håll i USA. Elliot Page menar att detta är en av anledningarna till att han vill berätta om sin könskorrigerande bröstoperation.

– Jag vill dela med mig till andra hur mycket det här har förändrat mitt liv. Och jag vill att folk ska veta att det inte bara gäller mig, jag tror verkligen att det räddar liv och att det gäller för så många fler… och eftersom att det är sådana attacker på transpersoners sjukvård just nu, när det redan är sådan brist på åtkomst och det finns transpersoner inte ens vågar uppsöka läkare.

Elliot Page varnar: Barn kommer att dö

I Texas ligger just nu ett lagförslag om att inte låta barn delta i sportlag utefter det kön de identifierar sig med. Elliot fortsätter sitt resonemang med att i förlängningen kommer barn som är trans att dö om de transfobiska lagarna klubbas igenom.

– Om ni ska göra så här, och inte låta transbarn idrotta, då kommer barn att dö, säger han till Oprah Winfrey.

Hela den inspelade intervjun The Oprah Conversation: Elliot Page finns på Apple TV+.

Källa: Marie Claire, People

Foto: TT

Relaterade artiklar
Elliot Page skiljer sig – 2 månader efter han kom ut som trans
Juno-skådespelaren Elliot Page kommer ut som trans
Tone Sekelius vill inte leva upp till samhällets bild av en transkvinna