En film om mens vann just en Oscar – och kallades ”äcklig”

En film om mens vann just en Oscar – och kallades ”äcklig”

”Period. End of Sentence” kammade just hem priset som Bästa kortdokumentär på Oscarsgalan. Men en akademiledamot ville inte att det skulle ske.

Dokumentären ”Period. End of Sentence” handlar om det djupa stigma kopplat till mens som kvinnor i en liten by i Indien lever med. Och trots att ämnet är långt från mainstream och hippt vann filmen pris som Årets kortdokumentär under nattens Oscarsgala.

När det var dags för filmproducenterna Melissa Berton och Rayka Zehtabchi att mottaga priset skämtade de på scenen om att alla känslor de kände inför vinsten inte hade att göra med att de råkade ha mens.

– Jag kan inte tro att en film om mens just fick en Oscar! Utbrast Rayka Zehtabch under talet.


Men det kunde ha slutat annorlunda. Under förra veckan fick The Hollywood Reporter nys om att en manlig ledamot i Akademien som utser Oscarsvinnarna på sin officiella röstsedel skrivit att han och andra män tyckte filmen var ”äcklig”.

”Period. End of Sentence — it’s well done, but it’s about women getting their period, and I don’t think any man is voting for this film because it’s just icky for men”.

Att filmen genom berättelsen om mens lyfter fram en historia om kvinnors villkor tycks han ha bortsett ifrån. I dokumentären visas hur mensstigmat har gjort att kvinnor inte får delta i undervisning, besöka tempel eller ens kunna ha tillgång till traditionella mensskydd. Men kvinnorna vägrar ge sig och gör tillsammans uppror mot menstabut och på nätterna hjälper de varandra att göra bindor av bomull. Och tack vare Oscarsvinsten kan en hel värld nu ta del av deras historia.

Läs mer om Oscarsgalan:

Lady Gagas rörande hyllning till Bradley Cooper under Oscarsgalan
Piken mot Trump: ”Kan inte bygga murar mot talang”
Svensk vinst på Oscarsgalan i natt
Oscarsgalan 2019 på 1 minut – ögonblicken du inte får missa
Här är alla vinnare på Oscarsgalan 2019
Se stjärnorna på Röda Mattan under Oscarsgalan 2019

Foto: TT