erica carlson i fucking åmål

Erica Carlson spelade storasyrran Jessica i Fucking Åmål – så gick det sen

Erica Carlson slog igenom som 17-åring i Lukas Moodyssons succéfilm Fucking Åmål. Idag är hon 40 år och lever ett helt annat liv.
TV: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen
1:39

Efter reklamen: TV: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen

(1:39)

Slå på ljud

När Fucking Åmål kom 1998 bildade den skola för allt vad svensk ungdomsfilm heter. Festerna, de olyckliga kärlekarna och drömmarna om att lämna en liten håla och lyckas, ja visst fanns det mycket att hämta för de unga biobesökarna.

I huvudrollerna såg vi Alexandra Dahlström och Rebecka Liljeberg som spelade de två förälskade tonårstjejerna Elin och Agnes. I en av de större birollerna syntes Erica Carlson vars karaktär Jessica var Elins storasyster.

erica carlson 1999

Erica Carlson gick estetiska programmets teaterlinje på gymnasiet när hon slog igenom i Fucking Åmål.

Erica Carlson är idag 40 år och vi ska här ta en titt på hur hennes liv sett ut efter genombrottet.

Turbulent tid efter flytt till Stockholm

Åren efter succén med Fucking Åmål syntes Erica i filmer som Camp Slaughter (2004), 6 points (2004), Tjenare kungen (2005) och Puss (2010). Hon programledde även musik- och aktualitetsmagasinet TV-huset på ZTV.

I en intervju med lokalsajten Ttela från 2004 minns Erica tillbaka på de turbulena åren i början av skådiskarriären då hon lämnade hemorten Trollhättan för att satsa i Stockholm.

– Allt var jättekul och väldigt omtumlande. Men jag var bara 18 år och efter en tid blev det för mycket med hela mediakarusellen, att man blev igenkänd på stan och en massa fester, förklarade hon.

År 2013, inför 15-årsjubileumet av Fucking Åmåls premiär, intervjuades Erica av Aftonbladet. Hon hade då lämnat skådespeleriet bakom sig och skolat om sig till undersköterska. Erica bodde vid tillfället i Vallentuna med barn och sambo.

– Förut levde jag ett ganska vilt liv och tyckte om att tappa kontrollen. Men nu har jag så mycket att förlora, förklarade Erica för kvällstidningen.

På frågan om hon kunnat tänka sig att spela in fler filmer med Lukas Moodysson svarade Erica:

– Det har inte varit tal om att vara med i Lukas andra filmer. Att göra en uppföljare till Fucking Åmål hade varit häftigt.

För ung för genombrott

erica carlson 2000

År 2000 var Erica Carlson programledare för TV-Huset på ZTV.

Samma år intervjuades Erica av lokalradiostationen P4 Väst. Hon förklarade då att hon varit för ung för att rida på framgångsvågen som Fucking Åmål inneburit.

– Jag hade nästan önskat att den där framgången hade kommit nu istället. För man var lite för ung, och man visste inte hur man skulle framhäva sig själv, berättade Erica i P4 Väst.

– Jag tänker främst på om man stod på fester där man skulle träffa rollsättare och regissörer. Jag hade ingen koll på vad jag skulle säga, vem jag var, vad jag skulle ha på mig för kläder. Det var lite för mycket på en gång, fortsatte hon.

Erica menade vidare att Lukas Moodysson, regissören som gjorde henne och de andra till stjärnor över en natt, lämnade dem att klara sig själva.

– Han hade väl inte tänkt att det skulle bli såhär stort heller. Det känns lite banbrytande med Fucking Åmål, alla filmer nu jämförs ju med den.

Källa: Aftonbladet, P4 Väst, Ttela

Foto: TT, Sonet Film

Se också: Svenska kändisar som blivit tillsammans med sina ex
1:13

Efter reklamen: Se också: Svenska kändisar som blivit tillsammans med sina ex

(1:13)

Slå på ljud
Relaterade artiklar
Rebecka Liljeberg spelade Agnes i Fucking Åmål – det gör hon idag
17 bilder som visar hur genialt (och galet) livet var 1999
Här är skådespelaren Alexandra Dahlström i dag