Läs mer: Från Way out West till Öland Roots – din festivalguide inför sommaren
Att festivaler har svårt med jämställdheten är inget nytt. Medier har i flera år rapporterat om den skeva könsfördelningen bland festivalernas akter och förra året var 7 av 10 artister på svenska festivaler män. Initiativet Jämställd festival har sedan 2012 jobbat för en ökad jämställdhet på landets festivalscener och för statistik över könsfördelningen på Sveriges största festivaler.
En av de festivaler som genom åren har haft sämst statistik är Summerburst. Årets upplaga går av stapeln i Göteborg i helgen och har Zara Larsson som ett stort dragplåster. Men bland de 31 akterna återfinns bara fem kvinnor. Nästa helg är det dags för systerfestivalen i Stockholm och då har stora artister som Justin Bieber, David Guetta, Steve Aoki och Deadmau5 bokats. Men även där verkar jämställdhetsarbetet ha gått trögt – av 31 akter består endast två av kvinnor.
– Det är tröttsamt att det ser likadant ut år efter år. De har under de år vi räknat legat stabilt som en av de mest mansdominerade festivalerna i Sverige. I år verkar de dessutom ha försämrat sin statistik sen förra året – från 16 procent till 11 procent kvinnodominerade akter, säger Kristina Wicksell på Jämställd festival till Baaam.
Inför sommaren 2016 lanserade dock arrangörerna initiativet ”Summerburst Anthem 16”, en slags tävling som var öppen för alla kvinnor som producerar egen musik. Det bidrag som vann valdes till festivalens officiella låt och producenten bakom fick chansen att uppträda på sommarens fyra festivaler och 50 000 kronor i ersättning. Vann gjorde 20-åriga Natali Noor. Även i år ordnar Summerburst tävlingen – den här gången får både män och kvinnor ansöka.
Trots försöket med förra årets tävling tycker Kristina att arbetet inte är tillräckligt.
– Jag har inte hört om något mer grundligt eller långsiktigt arbete. De tenderar i stället som många andra att skylla ifrån sig på resten av branschen och därmed avsäga sig eget ansvar, säger hon.
Läs mer: Beskedet: Efter 30 år – Emmabodafestivalen lägger ned
Jämställd festival började föra statistik över Summerburst bokningar 2013, då bestod endast sex procent av akterna av kvinnor. 2014 utgjorde kvinnor åtta procent av akterna, 2015 tio procent och 2016 sexton procent.
Summerburst är dock långt ifrån den enda festivalen som har svårt att boka kvinnliga akter, problemet är utbrett i hela branschen. Trots att det finns gott om workshops, föreläsningar och tips på kvinnliga akter är könsfördelningen på många festivaler fortsatt skev.
Kristina Wicksell på Jämställd festival menar att en del av problemet ligger festivalernas ovilja att ta ansvar för problemet.
– Jag upplever att alla aktörer i branschen skyller på varandra och man tror att jämställdheten är något som kommer automatiskt med tiden. Så är det inte. Alla aktörer behöver ta sitt ansvar och arbeta aktivt för att förändra den onda cirkel som existerar idag.
En vanligt förekommande förklaring från branschens sida är det är färre kvinnor i branschen och de är svåra att hitta.
– Till viss del stämmer det, i alla fall inom vissa genrer, och elektronisk musik som Summerburst riktar in sig på är just en sån mansdominerad genre. Men då är det extra viktigt att arbeta aktivt för att lyfta de kvinnor som finns. Dels för att skapa förebilder för nästa generations musiker men också för att skapa scener där andra än män tillåts ta plats idag. Tyvärr finns det en risk att de kvinnor som verkar inom mansdominerade genrer inte orkar någon längre tid för att de ofta är ensamma, bedöms hårdare och utsätts för sexism, säger Kristina.
Vi har sökt Summerburst för en kommentar.
Foto: IBL