Fares Fares spelar soldat i Chernobyl

Fares Fares debuterar i Sommar i P1: ”Gör det för deras skull”

Skådespelaren Fares Fares, som är aktuell i succéserien Chernobyl, är en av årets sommarpratare i P1. I sitt program kommer han att berätta mer om flykten till Sverige och karriären som tagit honom utomlands.

Den 22 juni har Sommar i P1 premiär, och Fares Fares kommer att hålla i säsongens första program. Att skådespelaren skulle ställa upp var dock ingen självklarhet. När han tidigare fått frågan har svaret varit nej, men flickvännen Clara Hallencreutz fick honom till slut att ändra sig.

– Både Clara och hennes familj älskar programmet, så jag gör det för deras skull, säger Fares Fares.

Fares Fares sommarpratar den 22 juni

Fares Fares är värd i Sommar i P1 den 22 juni. Foto: Jessica Gow/TT

Som 14-åring flydde Fares Fares med sin familj från krigets Beirut till Sverige, och på bara tre månader lärde han sig svenska. År 2000 slog han igenom i filmen Jalla! Jalla!, och numera är 46-åriga Fares Fares ett välkänt namn världen över. En föränderlig livsresa som vi kommer att få höra mer om i skådespelarens sommarprat.

– Jag kommer att prata om min barndom, mitt vuxna liv och lite allmänna tankar och funderingar om allt möjligt i livet.

Fares Fares om HBO-succén Chernobyl

Förutom att sommarprata är Fares Fares just nu aktuell som skådespelare i Chernobyl. Serien handlar om den allvarliga kärnkraftsolyckan som ägde rum strax utanför staden Pripjat, norr om Kiev i dåvarande Sovjetunionen, 1986. En olycka som helt ändrade synen på kärnkraft i världen.

Serien, som hade premiär på HBO i maj, blev snabbt en succé – och har till och med lett till att turismen till både kärnreaktorn och staden Pripjat har ökat.

– Det har varit ett jättekul projekt att jobba med. Manuset är väldigt bra och det har känts roligt att få jobba med Johan Renck som regissör. Jag känner mig glad och stolt över resultatet.

Hade du förväntat dig att det skulle bli en sådan succé?

– Redan när vi spelade in kändes det väldigt bra, men det är svårt att förvänta sig något. Fast jo, i och med att manuset kändes bra och att det gick bra när vi filmade tänkte jag att det borde bli något.

Du var tonåring när olyckan inträffade, minns du något från den tiden?

– Jag minns lite. Vi bodde fortfarande i Libanon då och jag kommer bland annat ihåg att vi inte fick äta kött och kyckling under en period.

Fares Fares om Sommar i P1
Slå på ljud

Foto: HBO

Läs mer:

Stina Wollter om tuffa tiden: ”Valde att inte lyssna”

Molly Sandén om kraschen: ”Tyckte inte om mig själv”

Isabella Löwengrips löfte inför sommarpratet: ”Kommer blotta mig”

Här är alla sommarvärdar i Sommar i P1 – hela listan