Kvinnlig vänskap och familjedrama – fem anledningar till att se miniserien "Big Little Lies"

Kvinnlig vänskap och familjedrama – fem anledningar till att se miniserien "Big Little Lies"

Vänskap, familjedrama, mordintriger och kvinnor som backar kvinnor. "Big Little Lies" är miniserien som är extra värd att se.

Läs mer: Sett allt på Netflix? Här är alla nya filmer och serier som kommer i april

Uppdatering 23-04-2017:

En efterlängtad andra säsong av serien kan vara på väg! Reese Witherspoon bekräftar att skaparna bakom serien diskuterar möjligheterna för en andra säsong. Boken, som serien bygger på, har ingen uppföljare men författaren Liane Moriarty är öppen för möjligheten till en fortsättning på serien.


”Big Little Lies” är HBO:s nya miniserie som har gjort succé i USA och på vår sida av Atlanten. Baserad på en bok följer serien tre kvinnors liv i den idylliska orten Monterey i Kalifornien och upptrappningen till ett mord. Det sista av sju avsnitt har precis släppts och finns att se på HBO Nordic.

För dig som ännu inte har sett serien – här är fem anledningar till att sätta igång.

Skådespelarna tillhör Hollywoods elit

Huvudrollerna innehas av Hollywoodstjärnorna Reese Witherspoon, Nicole Kidman (som båda dessutom är exekutiva producenter) och Shailene Woodley. Och resten av skådisarna är inte heller fy skam. Laura Dern, Zoë Kravitz och svenska Alexander Skarsgård syns i viktiga roller. Hela ensemblen levererar skådespeleri av högsta kvalitet och höjer serien ännu mer.

via GIPHY

Kvinnorna tillåts vara komplexa

Istället för att reduceras till arketyper som ”mamman” eller ”slampan” så skildras kvinnorna i serien precis så som vi är i verkligheten – komplicerade. Mest spännande att se är kanske Reese Witherspoons Madeline. Hon är något så ovanligt som en kvinnlig antihjälte i populärkulturen i samma kaliber som Don Draper och Hank Moody. Hon är aggressiv, neurotisk och tar förhastade beslut utan att tänka på konsekvenserna. Och det är otroligt befriande.

via GIPHY

Den tar upp våld i nära relationer

En av de viktigaste och största berättelserna i ”Big Little Lies” är relationen mellan Celeste (Nicole Kidman) och hennes man Perry (Alexander Skarsgård). Utifrån verkar deras förhållande och familj perfekt. Men när ingen ser blir Celeste misshandlad av sin man. Maktskiftet som ständigt sker mellan makarna, Celeste egna reaktioner och det underliggande hotet om våld är skildrat på ett nyanserat och verklighetstroget sätt som sällan har visats på tv.

Det är en viktig påminnelse om att våld i nära relationer inte alltid syns utåt och att våld som långsamt eskalerar lätt blir det normala. Det ska nämnas att serien tar upp flera andra svåra erfarenheter så som sexuella övergrepp, mobbing och skilsmässa.

via GIPHY

Musiken är fantastisk

Det kan låta som en bagatell, men musiken i ”Big Little Lies” är riktigt bra. Låtvalen förstärker eller står i kontrast till hur karaktärerna känner och gör miniserien ännu starkare. En av de mest träffsäkra scenerna är när en av karaktärerna joggar på stranden. Hon får flashbacks till hennes våldtäkt och samtidigt som hon kämpar med vreden och ilskan spelas Martha Wainwrights ”Bloody Mother Fucking Asshole”. Det är STARKT.

via GIPHY

Den klarar Bechdeltestet

Testet innebär i korthet att man:

1. Har två namngivna kvinnliga karaktärer.

2. Som pratar med varandra.

3. Om något annat än män.

Allt det här klarar Big Little Lies med råge. Kvinnlig vänskap är centralt i serien och de pratar med varandra om dina drömmar, besvikelser, familjer, misslyckanden och triumfer. Framför allt är det en serie om kvinnor som backar andra kvinnor, och det systraskapet är fantastiskt att se.

via GIPHY

Foto: HBO