Filmer som handlar om svart historia och rasism.

10 ruggigt (!) bra filmer om svart historia och rasism

I februari är det black history month, en månad som syftar till att lyfta och hylla svarta personer och öden. Här är 10 riktigt bra filmer som också utbildar oss i svart historia!

Baaams populärkultur-redaktör: 3 serie-och filmtips för helgen
Slå på ljud

I USA är black history month i februari en månad då skolorna fokuserar på att undervisa om svart historia. På Baaam väljer vi att lyfta denna viktiga månad genom att förkovra oss i filmer och dokumentärer med och av svarta personer, och som tar upp historiska händelser.

Här är våra bästa tips!

Judas and the black Messiah (2021)

Judas and the black Messiah är en biopic om Svarta pantrarna-ikonen Fred Hampton som sköts till döds under en razzia av FBI och Chicago-polisen 1969. Han var då endast 21 år gammal.

Shaka King står för regi, i rollen som Fred Hampton ser vi Daniel Kaluuya och LaKeith Stanfield spelar FBI-informatören William O’Neal.

Streamas på: HBO Max, Sf Anytime

MLK FBI (2020)

Regissören Sam Pollard har gjort tappa-hakan-dokumentären MLK FBI som skildrar FBI:s häxjakt på Martin Luther King. Trakasserierna mot King ökade i takt med hans tilltagande inflytande – han ansågs vara ett hot mot USA:s framtid.

En stark dokumentär som tydligt visar den djupt rotade rasismen i USA och samtidigt berättar historien om en av de viktigaste rösterna någonsin.

Streamas på: Apple tv, Amazon Prime, Vudu

Harriet (2019)

Det går inte att prata om svart historia utan att nämna Harriet ”Moses” Tubman, kvinnan som började sitt liv som slav men som lyckades fly och som sedan ägnade resten av sitt liv åt att frita andra slavar. Det sades att hon var omöjlig att fånga och att hon aldrig förlorade en skyddsling.

Cynthia Erivo nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll och prisades även på flera andra galor, bland annat American Film Awards och Hollywood Film Awards. Och regissören Kasi Lemmons vann pris för bästa regi på Black Film Critics Circle Awards. Ja, ni hör ju. Se den!

Streamas på: Viaplay, Google Play, Apple tv, Youtube Movies

Malcom X (1992)

Denzel Washington i Malcom X tillsammans med regissören Spike Lee.

Denzel Washington i Malcom X och regissören Spike Lee. Foto: TT

Vad vore väl en lista som denna utan en mastodontfilm med en ung Denzel Washington i huvudrollen? Spike Lee är regissören bakom den kultförklarade filmen Malcom X. En film som skildrar medborgarrättskämpen tillika muslimen som senare skulle ta sig namnet El-Hajj Malik El-Shabazz.

Filmen nominerades till två Oscarsstatyetter och vann flera andra utmärkelser, främst för Denzel Washingtons prestationer i huvudrollen.

Streamas på: Apple tv, Google Play, Youtube Movies, Blockbuster, Sf Anytime

12 Years a Slave (2013)

Regissören Steve McQueens fruktansvärda och tyvärr sanna berättelsen om musikern Salomon Northup, den fria mannen från New York som kidnappades och såldes som slav. Filmen bygger på Salomons egna memoarer.

12 Years a Slave vann inte mindre än tre Oscarsstatyetter, bland annat i kategorin Bästa film. Därmed blev det den första filmen som regisserats av en svart person att få utmärkelsen.

Streamas på: HBO Nordic, Viaplay, Apple tv, Sf Anytime, Google Play, Youtube Movies

Straight Outta Compton (2015)

Hiphopgruppen N.W.A. är en bit historia i sig – och filmen om gruppen ger en ärlig men brutal bild av rasismen i USA och polisernas övervåld.

Gruppmedlemmarna Dr. Dre och Ice Cube var med och producerade Straight Outta Compton, och den senares son, O'Shea Jackson Jr, spelar sin far. Regisserade gjorde F. Gary Gray.

Streamas på: Viaplay, Sf Anytime, Apple tv, Blockbuster, Youtube Movies, Google Play

42 (2013)

Året är 1947 och Jackie Robinson (spelad av Chadwick Boseman) blir den första afroamerikanen att spela i Major League Baseball. Robinsons liv blir en lång kamp mot rasismen och det är just det som filmen 42 handlar om.

Streamas på: Viaplay, Sf Anytime, Apple tv, Google Play

Mudbound (2017)

Regissören Dee Rees rönte en rad framgångar med filmen Mudbound. Bland annat blev hon den första svarta kvinnan att någonsin bli Oscarsnominerad i kategorin Bästa manus efter förlaga.

Filmen handlar om två soldater som återvänder hem efter att andra världskrigets slut och som möts av en efterkrigstid fylld av rasism.

Jason Mitchell, Carey Mulligan och Mary J. Blige är några av skådespelarna i filmen som bland annat nominerades till fyra Oscar och två Golden Globe.

Streamas på: Netflix

BlackKklansman (2018)

BlackKklansman är den sanna historien om en afroamerikansk polis som lyckades infiltrera Ku Klux Klan på 1970-talet. Filmen vann en Oscar i kategorin Bästa manus efter förlaga och nominerades till Bästa film.

John David Washington briljerar i huvudrollen och Spike Lee regisserar!

Streamas på: Google Play, Sf Anytime, Youtube Movies, Apple tv, Viaplay

Ma Rainey's Black Bottom (2020)

Rasism lyser som en klarröd tråd genom alla våra filmtips, och även i det sista tipset får vi en skildring av just det. Ma Rainey's Black Bottom handlar om bluessångerskan Ma Rainey och om rasismen på 1920-talet. Divan Rainey är en megastjärna i de afroamerikanska kretsarna, men i de vitas värld får hon inte ens en taxi att stanna.

I rollerna ser vi bland andra Glynn Turman och den alltför tidigt bortgångne Chadwick Boseman.

Streamas på: Netflix

Relaterade artiklar
Kritik mot dålig representation i årets Golden Globe-nomineringar
Disney+ stoppar flera klassiska barnfilmer – anses vara rasistiska
Här blir Kamala Harris USA:s första kvinnliga vicepresident