Från Clueless till Jumanji – 90-talsfilmerna du borde se på Netflix

Mysiga rom-com, prisbelönta draman och barnsliga äventyr – det finns något härligt nostalgiskt med att kolla på 90-talsfilmer. Baaam har samlat de tio bästa som finns att hitta på Netflix.

Läs mer: Lämna Beck på balkongen – här är 5 deckarserier med badass kvinnor i huvudrollerna

Längtar du efter lite eskapism och nostalgi? När du vill fly den gråa vardagen är få sätt lika effektiva som en bra film. Oavsett om du är efter tryggheten som uppstår när du sett en film 10 gånger om eller vill återupptäcka något nytt – Baaam har samlat tio filmer på Netflix som tar dig tillbaka till 90-talet.

Clueless

En klassisk high school-film om kärlek, vänskap och popularitet. Alicia Silverstone spelar Cher (självklart döpt efter artisten) som som försöker boosta den nya tjejen Tais popularitet. Var och varannan replik från filmen är ikonisk, och modet blir inte mer 90-tal.

Forrest Gump

Tom Hanks gör en av sina mest kända roller som Forrest Gump i det här klassiska dramat. Forrest osannolika liv tar honom till många platser världen över och gör honom delaktig i flera historiska ögonblick, men han försöker hela tiden att hitta tillbaka till sin barndomskärlek Jenny.

The Truman Show

Truman lever ett helt vanligt liv med sin fru, sitt jobb och sina vänner. Men hela hans liv är i själva verket ett tv-program som sänds dygnet runt, och alla människor runt omkring honom är skådespelare. Sakta börjar Truman misstänka att något inte stämmer i hans noga regisserade liv och gör allt för att ta reda på sanningen.


American Beauty

Förortspappan Lester får en medellivskris och förälskar sig i sin tonåriga dotters bästa vän. Filmen vann hela fem Oscar och tar upp teman som romantik, sexualitet och materialism.

Du har mail

Ännu mera Tom Hanks! Den här gången med 90-talsdrottningen Meg Ryan i en mysiga rom-com om två affärsrivaler som avskyr varandra i verkliga livet men, utan att veta vem den andra är, inleder en sorts mejl-romans.

Jumanji

Under 2017 har remaken den här klassiska 90-talsfilm premiär, men frågan är om den kommer kunna toppa originalet. I filmen spelar två barn ett magiskt spel och släpper ut en man som varit fast i spelet i årtionden. De släpper också lös lejon, apor och en aggressiv jägare som försvinner först när de spelat klart det farliga spelet.

Ghost

Vem minns inte den klassiska drej-scenen ur Ghost? Efter att en man blir mördad stannar hans själ kvar för att varna sin älskare för farorna som lurar. Med hjälp av ett medium försöker de kommunicera med varandra.


Matilda

En av de bästa må-bra-filmerna handlar om genibarnet Matilda. Hon missförstås ständigt av sina föräldrar och skolans rektor, och när hon inser att hon kan flytta föremål med tankekraft kastar hon om rollerna.

Fight Club

Alla killars favoritfilm. En kontorsarbetare lider av insomni och letar efter ett sätt att förändra sitt liv. Han möter Tyler Durden och tillsammans startar de en hemlig ”fight club” som förvandlas till något helt annat.

Foto: IBL, Giphy.com

Mer nöjesinnehåll från oss på Baaam: