10 filmer och serier för dig som inte får nog av kungligheter

Med ett Meghan Markle och prins Harrys bröllop i helgen har vi kungligheter på hjärnan. För dig som vill ha mer intriger och förbjudna romanser i hovet har Baaam samlat tio filmer och tv-serier om det brittiska kungahuset.

Läs mer: Vem är Meghan Markle? Här är 10 saker du inte visste om henne

The Crown

En tv-serie som har gjort succé inte minst i Sverige. Vi får följa drottning Elisabeth II och resten av den brittiska kungafamiljen under den andra halvan av 1900-talet. Drama, romantik, politiska konflikter och vackra miljöer utlovas. Två säsonger.

via GIPHY

The King’s Speech

Colin Firth spelar kung Georg VI som plötsligt får ta över tronen efter att hans bror abdikerat. Han har dock ett stort problem när det kommer till att hålla tal – han stammar.

via GIPHY

The Queen

En film som skildrar drottning Elisabeth II tid efter prinsessan Dianas död och hur kungafamiljen hanterade tragedin. Drottningen spelas av Helen Mirren, som vann en Oscar för rollen.

via GIPHY

Läs mer: 10 fantastiska filmer baserade på verkliga händelser

The Young Victoria

En filmatisering av drottning Viktorias första år som regent över Storbritannien och Irland under 1800-talet och hennes förhållande med prins Albert.

via GIPHY

The White Queen

I 1400-talets England krigar två familjer och vem som är den rättfärdige kungen. Bakom kulisserna finns tre kvinnor som manipulerar sig till mer makt och inflytande.

via GIPHY

Elizabeth

Cate Blanchett spelar Elisabeth I, en av Storbritanniens mest tongivande kungligheter. Hon hotas av invasioner både från Frankrike och Spanien och pressas samtidigt till att gifta sig. Det finns även en uppföljande film om Elisabets senare år – ”Elizabeth: The Golden Age”.

via GIPHY

Den andra systern Boleyn

Systrarna Anne och Mary Boleyn blir båda romantiskt involverade med den skandalomsusade kungen Henrik VIII. Natalie Portman och Scarlett Johansson spelar huvudrollerna i ett drama fullt av hemliga romanser, otrohet och svek.

via GIPHY

Läs mer: Här är filmen på Netflix som får alla att gråta

The Tudors

En tv-serie som utspelar sig i 1500-talets England och handlar om Tudor-släkten. Fokus ligger på Henrik VIII styre, intrigerna vid hovet och slitningarna mellan protestantismen och katolicismen i landet. Det här är serien du ska se om du gillar ett inslag av såpopera i dina kungadramor. Fyra säsonger.

via GIPHY

Reign

Maria, drottning av Skottland, växer upp i Frankrike i väntan på att hon är gammal nog att regera Skottland. Hon förväntas gifta sig med den blivande kungen av Frankrike och måste samtidigt navigera ett ansträngt förhållande till England och se till sitt egna folks behov. Om The O.C. hade handlat om kungligheter hade detta kanske varit resultatet. Fyra säsonger.

via GIPHY

Victoria

En tv-serie om drottning Viktorias tidiga liv, hennes tid på tronen och förhållandet med prins Albert. Två säsonger.

via GIPHY

Foto: IBL