First aid kit rosa bandet

First aid kit: ”Vi älskar terapi”

De har tagit paus från musiken, gått i terapi och hunnit bli föräldrar – Klara till en spansk gatuhund och Johanna till dottern Harriet. Dessutom designar de årets rosa band för Cancerfonden. Systrarna Söderberg, duon bakom First aid kit är september månads Baaambrudar!

Varje månad utser vi på redaktionen en Baaambrud, någon som gör och säger smarta, coola saker som vi vill hylla. Och i september är det inte bara en Baaambrud, utan två! Klara och Johanna Söderberg utgör tillsammans bandet First aid kit och har designat årets rosa band för Cancerfonden.

Vi hörs online på grund av coronaviruset. Jag från mitt kök och First aid kit från Klaras balkong. Solen skiner och av en slump är både hon och systern Johanna Söderberg klädda i rosa när vi ska prata om deras design av bandet. Gammelrosa manchester med ett rött hjärta längst ner blev det till slut, efter ”hundra idéer och en moodboard”.

– Vi ville att bandet skulle kännas vi. Väldigt retro, säger Johanna.

– Hjärtat är vår logga som fanns med på förra skivan. Det kändes fint att få in det, säger Klara.


”Vi hatar cancer”

För tolv år sedan sedan gick Johanna och Klaras mormor bort i cancer. Och förra året förlorade deras morbror sin fru till samma sjukdom.

– Vi hatar cancer. Cancer är det värsta som finns. När vi fick förfrågan om att designa bandet var vår morbrors fru sjuk och det kändes så självklart att göra det här för hennes skull. Sorgligt, men fint att få hedra henne, säger Klara.

– Marie Fredriksson och hon gick bort samma vecka. Vi sjöng It must have been love på Musikhjälpen. Det var på gränsen att vi klarade av det. Men vi sjöng för dem, säger Johanna.


Johanna har blivit mamma till en dotter

Plötsligt hörs ett skall. Det är Pablo. En gatuhund från Spanien som Klara adopterat. Han är tydligen ”lite vaktig av sig”. Resten av intervjun får han sitta i Klaras knä. Det är svårt att inte le och instinktivt plocka fram bebisrösten när man ser hans underbett. Klaras bebis, som Johanna säger. Men Pablo är inte längre den enda bebisen i First Aid Kit-familjen.

Vid tiden för intervjun är Johanna fortfarande gravid med sitt första barn, ”Baby no name” som dottern sedan presenteras som på Instagram. Den 18 juni, efter en 48 timmar lång och påfrestande förlossning, kom hon äntligen, Harriet.

– Det känns fantastiskt nu när jag har hunnit landa i det. Jag kände mig nedstämd de första veckorna. Jag trodde bara att jag skulle vara överlycklig och njuta av min bebisbubbla, men jag var inte beredd på vilken enorm omställning det skulle innebära. Jag hade svårt med anknytningen. Men vår lilla Harriet är så himla fin och lyckades charma mig till slut. Nu älskar jag henne otroligt mycket och kan inte tänka mig livet utan henne, säger Johanna när vi hörs igen, efter förlossningen.


Turnerat världen runt innan 30

First aid kits tre senaste album har sålt guld eller platina. Dessutom har de hunnit turnera världen runt innan någon av dem fyllt 30. Men själva tänker de aldrig på sig själva som framgångsrika. Enligt Klara blir pressen för stor om man ska behöva upprätthålla en sådan roll.

– Då ska man alltid vara framgångsrik. För vad har man annars liksom? säger hon.

– Jag tror att jag har försökt distansera mig från det. Ju äldre vi blir, desto mer uppskattar vi andra delar av livet också. Vi har levt och andats First Aid Kit tio år i sträck. Det är därför vi har tagit en så lång paus nu, säger Johanna.


First aid kit ställde in turnén

I maj förra året skapade en bild på en lapp stora rubriker. Via sociala medier meddelade First Aid Kit att de ställer in sin sommarturné på grund av oförutsedda medicinska omständigheter. Klara var utbränd. Och det var inte första gången för någon av dem.

Johanna beskriver hur Klaras lust försvann. Nu har strax över ett år passerat.

– För mig har det här året handlat mycket om att ta ett kliv tillbaka och reflektera över hur vi ska fortsätta. Man har inte lust till så mycket alls när man mår så pass dåligt. Det är bara att ligga hemma och försöka ta hand om sig själv. Men det är svårt. Man blir mindre stresstålig och ganska rädd så fort man känner stress, säger Klara.

Johanna berättar hur hon fick kliva åt sidan och ge Klara space.

– Det är svårt när jag är syster, men också förknippas med jobb. Det är jättekomplicerat. Jag kände att när jag hängde med dig tänkte du på bandet. Det stämmer ju inte. Men jag kände så, säger hon, möter Klaras blick och fortsätter:

– Samtidigt tror jag att jag stöttat dig och har givit dig vad du behövde. Men vi är olika. Jag orkar mer och det får man bara respektera för att hitta en balans. Vi har behövt separera oss lite från varandra. Vi har till exempel varsitt konto på Instagram nu, haha.


Som ett gift gammalt par

Att börja turnera som tonåringar har gjort att Klara och Johanna levt ett liv där de suttit ihop både mycket och länge. De liknar sig själva vid ett gammalt gift par; de fyller konstant i varandras meningar och har det där kärleksfulla gnabbet som är svårt att förklara i text, men märks så tydligt där i solen på balkongen.

Till exempel när Klara säger att hon kan känna igen sig i Taylor Swift från Netflixdokumentären Miss Americana. ”Trots att jag liksom inte lyssnar på Taylor Swift hela tiden”.

– Men du lyssnar ju en del på henne, flikar Johanna in.

– Ja, men jag sa ”inte hela tiden”, svarar Klara tillbaka.

Klara fortsätter med att förklara hur Swifts ångest i dokumentären fick henne att känna att det är tur att hon och Johanna haft varandra genom hela resan. Johanna instämmer, på typiskt syskonvis – gnabbet kan på en sekund vändas till medhåll så fort ämnet hamnar närmare hjärtat.

Och det är just den där känslan av samhörighet de vill lyfta fram med sitt Rosa band. Att alltid vara tryggt förvissad om att någon finns vid ens sida.


First aid kit har gått i terapi

First aid kit rosa bandet

Bandet som First aid kit designat för Cancerfonden är i manchester med ett rött hjärta. Foto: Erik Thor

För att ge sig själv och varandra förutsättningar att vara både syskon och kollegor har de gått i terapi – både själva och tillsammans.

– Vi älskar terapi! utbrister Klara.

– Jag tyckte att det var läskigt i början. Men vi har alltid varit duktiga på att prata och vara öppna mot varandra. Terapi är att investera i en relation, säger Johanna.

Blir det någon slags dubbel mammaledighet här nu från First aid kit?

– Ja, exakt. Vi får se vad jag ska hitta på, haha. Men skriva musik kan vi ju göra ändå, säger Klara.

– Min kille kommer vara pappaledig på 100 procent vilket är asmysigt. Då kan jag bli lite avlastad. Jag kommer inte bli hemmafru. Det är inte min plan, säger Johanna.

– Jo. Det är över nu. Kan inte det vara rubriken? ”First Aid kit: Det är över nu”, skrattar Klara.

– Sluta! säger Johanna.

Här hittar du alla Baaambrudar

First aid kit rosa bandet

På Musikhjälpen sjöng Klara och Johanna ”It must have been love” för att hedra Marie Fredriksson och sin morbrors fru som gick bort samma vecka. Foto: Erik Thor

First aid kit Johanna gravid

Vid tiden för intervjun var Johanna fortfarande gravid. Foto: Erik Thor.

First aid kit turné

First aid kit fick ställa in sin turne. Foto: Erik Thor

First aid kit gift gammalt par

First aid kit beskriver sig själva som ett gift gammalt par. Foto: Erik Thor.

First aid kit mammaledighet

”Terapi är att investera i en relation”, säger Johanna. Foto: Erik Thor