FKA twigs om att vi måste sluta fråga: ”Varför lämnade du inte honom?”

FKA twigs om att vi måste sluta fråga: ”Varför lämnade du inte honom?”

Efter att FKA twigs gått ut och berättat om den destruktiva relationen med Shia LaBeouf som hon levde i för ett par år sedan lyfter hon nu det problematiska i att ställa frågan: ”Varför lämnade du inte honom?”

I slutet av 2020 kunde vi läsa om att FKA twigs, den brittiska artisten Tahliah Debrett Barnett, stämt ex-pojkvännen Shia LaBeouf, där hon anklagar honom för sexuellt ofredande, misshandel och känslomässigt lidande.

– Det är ett mirakel att jag kom ut levande, säger FKA twigs i en ny intervju med Elle.com.

När hon i intervjun får frågan om hur hon överlevde relationen svarar hon:

– Jag tror att det handlar om tur. Jag önskar verkligen att jag kunde säga att jag fann en styrka och såg ett ljus. Jag önskar att jag kunde säga att ’det var ett bevis på min starka karaktär’ eller ’det var så här min mamma uppfostrade mig’. Men det är inget av det. Det är bara ren tur att jag inte är i den situationen längre.

”Folk tror att det inte skulle kunna hända en kvinna som mig”

Samtidigt som hon var fast i den destruktiva relationen gjorde hon superkarriär, hade ett eget hem att fly till, en ekonomisk trygghet och ett stort stöd av många i hennes närhet. I andras ögon hade hon alla förutsättningar för att ta sig ur en relation med någon som gör en illa – något hon nu lyfter som en stor missuppfattning kring vem som hamnar i en destruktiv relation.

– Folk tror att det inte skulle kunna hända en kvinna som mig. ’Du som är så smart. Om det var så hemskt, varför lämnade du inte honom?’. Det kan hända vem som helst, säger hon och berättar att hon fick väldigt mycket ångest när det slog henne att många kvinnor i våldsamma relationer är fast med sina män i sina hem under karantän i pandemin.

– Det fick mig att förstå att jag måste berätta om det jag varit med om.

Uppmärksammar det problematiska i frågan

Förra veckan, i hennes första tv-intervju efter att hon stämt ex-pojkvännen, uppmärksammade hon det problematiska i att fråga någon varför man inte lämnade relationen när ens partner behandlade en så illa. Det efter att hon fått just den frågan.

– Jag tror att vi måste sluta ställa den frågan. Frågan borde egentligen ställas till gärningsmannen: 'Varför håller du fast någon i en våldsam relation?'. Folk säger att relationen inte kan ha varit så hemsk, för då hade man lämnat. Men det var ju just därför, den var så hemsk att jag inte kunde lämna.

Foto: TT

Relaterade artiklar

Våld i nära relationer - expertens råd om hur du lämnar

Våld i relationer: Här är varningstecknen – och hjälpen

Är din partner kontrollerande? Det här testet visar om ni är i riskzonen