Slutet på Earthquakebird på Netflix

Förstod du slutet i Earthquake bird? Baaam förklarar

Alicia Vikander är både ledsen, otursförföljd, kär, sviken och arg i Netflix psykologiska dramathriller Earthquake bird. Men vad betyder slutet egentligen? Baaam reder ut!

Finns det någonting Alicia Vikander inte kan? Hon var ballerina som ung, vann en Oscar innan hon fyllt 30, pratar flytande engelska med brittisk accent och genomför sjuka stuntscener i iskallt vatten (hon kastade sig ner i en 11-gradig fors 25 gånger, med bundna händer, under inspelningen av Tomb Radier) . Efter att filmen Earthquake bird haft premiär på Netflix kan vi lägga till ”göra en film med japanska repliker” på hennes cv.

Temat i filmen är skuld och framför allt känslan av skuld. Den klassas som en psykologisk dramathriller och är baserad på boken av Susanna Jones med samma namn. Titeln kommer från det ljud som hörs efter att det varit en jordbävning, ett speciellt fågelkvitter.


Alicia Vikander i Earthquakebird

Alicia Vikandes karaktär Lucy Fly förhörs av polis i filmen.

Det handlar Earthquake bird om

Handlingen kretsar kring Vikanders roll, Lucy Fly, som lämnat sitt hemland för att bo i Tokyo. Plötsligt försvinner hennes vän Lily och hon blir misstänkt för mord. Tidslinjen i filmen hoppar mellan den pågående polisutredningen och livet innan försvinnandet och vi vi får se en kärlekstriangel utvecklas mellan Lucy, hennes kille Teiji och Lily.

I princip alla scener är omgivna av mystik. Plötsligt dör någon, det ösregnar, Lucy bryter sig in i en byrå med gamla foton som hon inte borde bryta sig in i och Teiji dyker upp oväntat. Det är matförgiftning, brustna hjärtan, mörka fotografier och gravstenar. Mitt i allt det dystra är det ramen, karaoke, spabesök och utflykter. Trots god mat och vackra vyer är det tydligt att filmskaparen vill att man ska må lite piss, hela filmen igenom.


Alicia Vikander som Lucy Fly i Earthquakebird

Alicia som Lucy, på middag med Teiji och Lily. Lägg märke till hur han sneglar på Lily.

Så slutar Earthquake bird

För dig som ännu inte sett Earthquake bird känns det på sin plats att utfärda en spoilervarning nu. Det går inte att skriva om slutet, utan att nämna slutet.

Lucy hittar en bild hos Teiji där Lily är död. Bilden är tagen i hans lägenhet, vilket gör att man får anta att han dödat henne. När Lucy kommer hem till sin lägenhet väntar Teiji på henne. Han gråter och vill att de två ska fly och börja om. När Lucy säger att det är slut tar Teiji strypgrepp på henne och försöker döda henne. Men hon lyckas grabba tag i en guldfiskskål och smäller den mot Teijis huvud så han dör en blodig död med en stor glasskärva rakt in i skallen.

Filmen innehåller flera dödsfall, vilka blir viktiga för handlingen och slutet. Tidigare faller Lucys vän Mrs Yamamoto ner för en trapp och dör när Lucy ska möta henne vid dörren. Vi får också reda på att Lucys bror dött när hon hoppat ner på honom från ett träd och att hon förlorade oskulden med sin bästa väns pappa som också dog senare, i en kanotolycka.

I sista scenen pratar Lucy med sin vän Ms Kato, som också kände Mrs Yamammoto. Kato gråter och säger att hon bonat trappan bara ett par dagar tidigare och inte varnade Kato, som brukade ha lena strumpor. Hon känner alltså skuld för Yamamotos död. Samtidigt känner Lucy skuld på grund av att hon lever efter devisen att döden följer henne var hon än går.


Slutet på Earhquakebird med Alicia Vikander

Lucy tycker att döden följer henne, var hon än går.

Slutet på Earthquake bird – vad betyder det?

Digital Spy föreslår flera teorier kring slutet. Den ena utgår från att vi inte kan lita på Lucys uppfattning kring saker, eftersom att handlingen främst berättas endast utifrån hennes perspektiv. Vid flera tillfällen ser hon saker som inte verkar ha inträffat. Enligt Digital Spy kan det vara så att Teiji mördat Lily och att Lucy sedan mördar honom. Eller så har hon hittat på storyn i sitt eget huvud, när det egentligen är så att hennes bästa vän snodde hennes kille och de två rymde iväg tillsammans.

En annan teori kretsar kring skuld och utgår från samtalet mellan Lucy och Kato i slutet. Det visar ju sig att båda två känner sig ansvariga för Mrs Yamamotos död och kanske är det bara så att Lucy haft extrem otur i sitt liv och att det gör att hon känner skuld för saker om egentligen inte alls är hennes fel.

Lucy och Lily i Earthqukebird

Är Lily död eller lever hon egentligen?

Refinery29 är inne på samma teori om missriktad skuld. Precis som Digital Spy nämner de slutscenen mellan Lucy och Kato och ser de båda karaktärernas känsla av ansvar för någons död som ett sätt att tydliggöra att de existerar i en farlig värld, där folk dör av olyckshändelser och du själv kan bli skadad.

Cosmopolitan är inne på den första teorin som handlar om att Lucy är en opålitlig berättare eftersom hon upplevt saker som inte stämmer, filmen igenom. Därför är det möjligt att Lily och Teiji rymt tillsammans.

Det känns som att vi behöver en Earthquake bird 2 för att få en komplett bild…

LÄS MER:

Alicia Vikander i nya ”Fyra bröllop och en begravning”

Netflix i december 2019 – här är alla nya filmer och serier

You säsong 2: Då har serien premiär på Netflix