Framgångssagan fortsätter – nu tar Skam över Europa

Framgångssagan fortsätter – nu tar Skam över Europa

Norska ungdomsserien Skam har gått i ett segertåg över Norden. Och nu fortsätter färden söderut i Europa.

Läs mer: Skam-stjärnan blir första omslagskvinnan med hijab på Norges största modemagasin

Få kan vid det här laget ha missat serien Skams framgångar. I ungdomsserien får vi följa Sana, Noora, Vilde, Isak och andra ungdomar på en gymnasieskola i Oslo. Men anledningen till att serien lyckades nå långt bortom sin egen målgrupp handlar om en kombination av aktualitet, äkthet och riktigt bra skådespelarinsatser.

– Skaparna av Skam hade en vision om att serien skulle hjälpa till att stärka 16-åriga flickors självförtroende genom att lätta på tabun, uppmärksamma dem på relationsmekanismer och visa på vinsten av att konfrontera sina rädslor”, skriver Thor Gjermund Eriksen, sändningschef för NRK, i ett pressmeddelande.

Och efter att redan ha gått på export till USA är det nu dags för serien att inta Europa.


Norska NRK berättar i pressmeddelandet att de har godkänt att Spanien, Italien, Nederländerna, Tyskland och Frankrike gör egna versioner av serien. I samtliga fall med vägledning i hur de ska kunna behålla allt det som gjorde framgången till ett faktum.

Efter fyra säsonger sändes det allra sista avsnittet av Skam i somras. Men nu kan det alltså bli tal om en hel del mer Skam framöver – om du är okej med att höra dina favoritkaraktärer tala nya språk, vill säga.

Läs också: Skam-Isak i ny erotisk thriller – spelar mot 26 år äldre kvinna

Foto: NRK