Lindsay Lohan

Från skuldfällor till personlig konkurs - kändisar som förlorat sina pengar

När kändisskapet tar fart rasslar det ofta till i kassan. Men det är inte alla som lyckas hålla i sina slantar eller göra lyckade investeringar av dem. Här är stjärnorna som har varit nära att förlora allt.
Kändisar som lämnat Hollywood för nya karriärer
Slå på ljud

Det är inte bara vanliga Svenssons som fastnar i lyxfällan eller gör val som får tuffa ekonomiska konsekvenser. Michael Jackson stod i miljardskuld vid sin död 2009 och Isabella Löwengrips ekonomiska fall kostade henne så väl företag som lyxvilla.

Nedan listar vi skådespelare, artister och stjärnor som på olika vis varit nära att förlora alla sina tillgångar.

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan

Lindsay Lohan fick hjälp ur sin ekonomiska knipa av kollegan Charlie Sheen.

År 2012 stod skådespelerskan Lindsay Lohan på ruinens brant sedan hon fått alla sina konton frusna av den amerikanska motsvarigheten till Skatteverket. Lindsay hade då en skatteskuld på 1,5 miljoner kronor. Enligt nöjessajten TMZ var det skådespekarkollegan Charlie Sheen som till slut hjälpte Lindsay ur knipan genom att betala halva skulden åt henne. Charlie var vid tidpunkten den högst betalda skådespelaren på tv, och hade nyligen arbetat med och lärt känna Lindsay under inspelningarna av Scary Movie 5. Lindsay ska initialt ha tackat nej till Charlies erbjudande om hjälp, men till slut accepterade hon checken han skickade. 

Pamela Anderson

Pamela Anderson

Pamela Anderson hamnade i tvist med en byggfirma och fick till slut sälja sitt hus.

Tidigare Baywatch-stjärnan Pamela Anderson var år 2009 skyldig motsvarande 7 miljoner kronor i skatter och skulder till byggbolag som jobbat med renoveringar på hennes hus i Malibu. Huset, som låg vid vattnet på en fem hektar stor tomt, fungerade en gång i tiden som semesterbostad åt Pamelas äldre släktingar. 

Pamela beklagade sig över att tvisten med byggbolagen blivit en offentlig historia och försäkrade fansen om att hon skulle klara sig fint.

– Det hela beror på att jag betalat miljontals dollar och ändå fortsatt att få fakturor från byggbolaget. Om de är korrekta ska de betalas, sa Pamela i ett uttalande som People tog del av.

Hon fick till slut ansöka om konkurs och sälja huset för att betala tillbaka skulderna. 

–  Jag är finansiellt tryggad och vill tacka alla som visat att de bryr sig under tiden som rykten florerar, fortsatte hon i sitt uttalande.

Johnny Depp

Johnny Depp

Johnny Depp lade pengar på en mängd udda grejer och kostnaderna skenade i väg.

År 2018 kom uppgifter om att filmstjärnan Johnny Depp slösat bort nästan hela sin förmögenhet på de mest udda saker och dessutom hamnat i en tvist med sin ekonomiska rådgivare som Johnny menade inte hade upplyst honom om det ansträngda läget. Johnny hade lagt motsvarande 1,8 miljoner kronor på privatplan och 2,9 miljoner kronor i månaden på personal. Han hade köpt en lyxyacht för 159 miljoner kronor och köpt totalt 14 fastigheter för ytterligare 664 miljoner kronor.

En till pikant detalj var att skådisen lagt nära 45 miljoner kronor på att skjuta i väg sin döde väns aska med en kanon. Det påståendet kommenterade Depp själv i Rolling Stone genom att säga:

– Förresten så kostade det inte tre miljoner dollar att skjuta upp Hunter till den jävla himlen. Det kostade fem miljoner dollar.

Tori Spelling

Tori Spelling

Tori Spelling har skrivit om sin ansträngda ekonomi i sina memoarer.

I början på 2016 stämde American Express skådespelerskan Tori Spelling för en kreditskuld på nära 4 miljoner kronor. I sina egna memoarer Spelling it Like it Is medgav Tori att familjens ekonomi hade hamnat i obalans sedan de gått back på en husförsäljning, sålt sin antikaffär och fått sin realityserie indragen.

I en intervju med People sa Tori att hon hoppades att historien snart skulle tystas ned.

– Jag vill bara att den här historien försvinner. Familjen håller på att spela in en jättebra ny tv-serie, jag är jätteglad, vi har en ny serie på Cooking Channel – vi är inte bankrutt, vi är inte i knipa, vi är okej.

Alyssa Milano

Alyssa Milano

Alyssa Milanos revisor anklagade henne för att ha spenderat mer hon hade råd med.

Skådespelerskan Alyssa Milano slog igenom med sin roll i ungdomsserien Förhäxad under sent 1990-tal. År 2017 låg hon i tvist med sin revisor som Alyssa menade hade förfalskat hennes signaturer på utbetalningsavin samt slarvat med att betala fakturor och skatter på ett renoveringsprojekt. När kostaderna skenade i väg fann skådespelerskan sig i stor ekonomisk knipa. Den avskedade revisorn menade å sin sida att Alyssa och hennes familj levt över sina tillgångar. Båda parterna valde förlikning till ett okänt värde och deras respektive stämningsansökningar gick inte upp i rätten.

Shane Filan

Shane Filan

När byggbubblan sprack på Irland förlorade Shane Filan från Westlife sina investeringar.

Flickidolen Shane Filan från pojkbandet Westlife förlorade under 2010-talet en stor del av sin förmögenhet när byggbubblan sprack i hemlandet Irland. Shane hade investerat sina besparingar i sitt egna byggbolag och plötsligt stod han utan kunder och med projekt som inte längre kunde slutföras. Shane ansökte därför om personlig konkurs 2012. Han hade då en skuld på motsvarande 200 miljoner kronor.

I sina memoarer som kom ut två år efter krisen skrev Shane följande:

”Jag såg hela livet passera i revy. Det kändes som om någon hade dött. Allt var borta – mitt hem, mina bilar, alla våra pengar. Jag grät och var otröstbar. Botten var nådd.”

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip har varit öppen med att hon gått igenom en svår ekonomisk kris.

Bloggerskan Isabella Löwengrip drabbades av en karriärmässig kris hösten 2019 sedan det kommit fram att hon under lång tid blåst upp sin besöksstatistik och gett ut missvisande siffror. Kunder och samarbetspartners började dra sig ur och affärerna dalade. En planerad flytt till New York fick ställas in på grund av att pengarna i hennes företag tog slut. Hon fick samtidigt avskeda all personal i så väl hemmet som företaget för att undvika en konkurs.

”Jag fick betala alla löner ur egen ficka. Jag sålde mitt hus och aktier för att få in pengar till löner”, skrev hon i ett inlägg på bloggen.

I början på 2020 stod det också klart att Isabella Löwengrip sålt av sitt flaggskepp, skönhetsbolaget Löwengrip Beauty. Nu ska hon ta en paus på minst ett år och leva, som hon själv beskrivit det, ”ett enklare liv” i ett mindre hus utan service. Att dra i nödbromsen var helt nödvändigt.

”Det kommer ta ett tag att komma på fötter igen men det är okej. Det är okej att vara skör och ledsen. Det går inte att inte bli berörd av att nästan gå i personlig konkurs och sedan vänder allt i sista sekund och vi får bolaget sålt i stället. Jag behöver egentligen inte jobba mer om jag inte vill”, skriver hon i ett annat inlägg.

Michael Jackson

Michael Jackson

Michael Jackson dog med miljardbelopp i obetalda skulder.

När världsstjärnan Michael Jackson dog år 2009 var han i djupa ekonomiska skulder motsvarande 4 miljarder kronor. Michael hade under flera år drivit sin ranch Neverland med förlust och varit föremål för en rad stämningsansökningar gällande sexuella övergrepp på minderåriga. Han spenderade långt över sina tillgångar på privat läkarvård, säkerhetsvakter och andra utgifter.

Foto: TT

Källa: Forbes, People, Aftonbladet, Billboard

LÄS MER:

Så kan du tjäna snabba pengar på Blocket

Så mycket pengar tjänade decenniets bäst betalda artister

Här är Sveriges 100 bäst betalande företag