Gina Dirawi bok

Gina Dirawi släpper bok: “Kvinnor måste få vara pryda och sexuella samtidigt”

Paradiset ligger under mammas fötter är titeln på Gina Dirawis debutbok. En bok med starka kvinnliga karaktärer som får utrymme att vara onda, goda, pryda och sexuella – samtidigt.

Gina Dirawis bok Paradiset ligger under mammas fötter beskrivs som en frispråkig roman om frigörelse, vänskap och världens orättvisor.

Handlingen kretsar kring flera unga kvinnor. Mona, som längtar efter frihet och tycker att både de i moskén och skolan är hatare. Monas bästa vän Mila som vill komma in på läkarlinjen och flytta från Norrland. Och Nour som bor i ett palestinskt flyktingläger i Beirut.


”Boken kommer leva sitt eget liv”

I en stor intervju med ELLE berättar Gina Dirawi om hur ett skrivande i tillflykten Costa Rica blev till texter som till slut blev till boken.

– Med boken känner jag att jag har skapat något där jag inte behöver stå vid fronten hela tiden, för boken kommer att leva sitt eget liv. Jag gillar energin jag får av att vara med starka kvinnliga personligheter, i verkligheten eller fiktivt, och utan att det är skamligt, säger hon och fortsätter:

– Världen jag har skapat i boken handlar om det och jag har medvetet skapat kvinnliga karaktärer som får utrymme att vara flera saker – onda, goda, pryda, religösa och sexuella. Men jag har även speglat hur svårt det är att tillåta sig själv att vara det i samtiden vi lever i. Det hade jag behövt se och läsa som ung kvinna.


Gina Dirawi bokomslag

Omslaget på Gina Dirawis debutbok.

Hittade andligheten på resa

I samma intervju pratar hon mycket om det hat hon fått utstå under och efter sina tv-uppdrag. Det har påverkat allt från hennes välmående till den personliga säkerheten.

Att resa bort i månader mellan uppdragen gav henne ett andningshål och en möjlighet att hitta andlighet och uppleva naturen.


Vikten av kvinnliga förebilder

Gina pratar också om vikten av att ha kvinnliga förebilder i sitt liv som man känner att man kan spegla sig i.

– Vikten av förebilder är enorm. Att hitta tolkningar av mellanösternkvinnor som är mångfacetterade är nästan omöjligt. Vi är antingen offer eller aggressiva förövare. Jag vill se mellanösternkvinnor som är kreativa, sexiga eller roliga, men den bilden får inte plats i normen. I boken är det så skönt att kunna se sig själv, och när jag känner mig osäker kan jag fortfarande gå tillbaka dit och hitta mig själv, säger hon i intervjun.

Läs mer:

Gina Dirawi om trotset mot corona: ”Privilegierad arrogans”

Gina Dirawi kämpar mot fibromylogi: ”Extremt ont”

Gina Dirawi i tårar – berättar i SVT-dokumentären