”Glitter, glamour och tårar – så blev jag besatt av tv-programmet RuPaul’s Drag Race”

Rupaul's Drag Race är en serie som tagit sina fans med storm – men som få känner till. Baaams Nathalie Mark har blivit besatt av serien och berättar varför du också borde bli det.

Läs mer: Det här är Baaam

Jag ska erkänna, jag var skeptisk när min syster sa att jag bara måste titta på någon serie som hette ”RuPaul’s Drag Race”. Jag trodde allvarligt att det var ett program om bilar. Så jag svarade svepande och glömde bort det snabbt igen. Men när allt fler i min närhet tog upp programmet gång på gång kände jag mig till sist tvungen att se vad all uppståndelse var om. Och jag blev fullständigt golvad.

RuPaul’s Drag Race (RPDR) kan närmast beskrivas som en blandning mellan ”Project Runway”, ”Top Model” och ”Sikta mot Stjärnorna”. Ett program där drag queens tävlar i smink, stil, dans, skådespeleri, mimande och catwalk för att kamma hem titeln som America’s next drag superstar.

Nu har den nionde säsongen av serien haft premiär i USA och i väntan på den har jag redan hunnit se alla säsonger minst två gånger, tittat på alla behind the scenes-klipp, prenumererat på deltagarnas youtube-kanaler och följt dem i sociala medier. Jag har LEVT med RuPauls Drag Race på ett sätt jag aldrig gjort med någon typ av populärkultur tidigare.

Jag kan närmast jämföra det med den besatthet vissa känner inför Håkan Hellström. RuPaul har blivit som en vän jag återvänder till när jag känner mig deppig, vill ha sällskap eller pepp inför en festkväll. Det låter kanske konstigt men jag ska förklara varför och jag tror verkligen att detta kan bli början på ditt nya, lite mer färgsprakande liv.

Konsten som är drag

Drag har länge varit en bespottad och åsidosatt subkultur inom gayvärlden. Något man kunnat skratta lite åt men inte tagit på så stort allvar. Men om det är något RuPaul gjort så är det att lyfta fram vilken konstform det faktiskt är. Det krävs allt från sminkkunskaper till att kunna sy kreationer och uppträda för att kunna bli en duktig drag queen och gång på gång tas hantverket bakom fram. Jag menar, titta bara på detta:Budskapet

RPDR tar inte bara upp drag som konstform, programmet fokuserar även på att ständigt banka in budskapet att du duger precis som du är. RuPaul själv peppar och motiverar deltagarna att våga tro på sin talang och inte vara rädda för misslyckande. Dessutom har flera deltagare familjer som vänt dem ryggen och då tar RuPaul tillfället i akt att poängtera hur de inom gayvärlden kan välja sin familj och vilka de älskar.

Och vad är finare än att sluta varje avsnitt med att kollektivt säga följande:

Känslorna

Oh, the feels. När vi får följa deltagarna back stage – och on stage också för den delen – berättar många om sin oerhört tuffa uppväxt. Fattigdom, kriminalitet, utanförskap och prostitution är inte ovanligt när man lever inom drag-kulturen.

RuPaul tycks trots det ha tagit fasta på glädjen men som i vilken reality-serie som helst blir det DRAMA.

Det bråkas, det gråts ut, det skrattas – vi tv-tittare är med dem genom hela känsloregistret och när vår favorit vinner är glädjen fullständig. Men om det är något deltagarna kan är det att pika, ”read”, varandra med sådan charm och finess att vi inte kan göra annan än att bli imponerade.

Kändisdomarna

Och om inte RuPaul vore nog har han vid sin sida två sidekick-domare, oftast består de av hans bästa vän Michelle Visage och modeskaparen känd från Project Runway Santino Rice.

Dessutom gästas varje avsnitt av en rad högst celebra domare. Eller vad sägs som LaToya Jackson, Kelly Osbourne, Chloë Sevigny, Pamela Anderson, Khloe Kardashian, Neil Patrick Harris, Mel B, Jessica Alba, Ariana Grande, Demi Lovato, Nicole Richie, Gigi Hadid, Marc Jacobs och många fler.


Snatch Game

Ska du bara se ett enda avsnitt av RPDR ska du se det återkommande Snatch Game-avsnittet. I det tävlar deltagarna i vem som kan härma en kändis bäst och det genom en fiktiv frågesport. Sällan sållas agnarna från vetet lika tydligt och det är verkligen skämskudde-läge när en karikatyr faller helt fel ut. Men när det lyckas. Oh, the joy!

Sminket

Det var, enligt sägnen, från dragvärlden som Kim Kardashian snodde idén till contouring och spred den till hela världen. Smink är nämligen en oerhört central del av dragkulturen – ja, helt oumbärlig. Och sällan blir man så inspirerad att sminka över hela facet och rita ögonbryn över halva pannan som när deltagarna sätter sig i sminkstolen och påbörjar sin transformation. Vill man efter det bara ha MER MER MER har nästan alla queens egna youtubekanaler där de visar precis hur de gör sina sminkningar. Där kan man spendera timmar, det vill jag lova.

Lipsync for your life

Varje avsnitt slutar med att de två sämsta deltagarna får tävla mot varandra i en epic lipsync-battle. Och de ger verkligen sina liv, sin själ och lite mer därtill där de står på scenen under vad som kan vara deras sista skälvande minuter av tävlingen. Men vilken underhållning! Många gånger har man suttit med andan i halsen medan de voltar ned i split samtidigt som de inte missar ett ord ur låten. Makalöst är vad det är.

Musiken

RuPaul är inte bara en världsberömd drag queen – han är också en slipad affärsman. Och få kan plugga in sina egna verk med sådan stil som han. Ett sätt han gör det på är att deltagarna går catwalk till en av hans låtar varje säsong. Men vi klagar inte för mannen kan göra musik! Varje gång jag behöver lite extra pepp i livet slår jag på ”The Beginning” och dansar i köket hemma. Jag rekommenderar det!

Lingot

Innan jag släpper denna ode till RuPauls Drag Race har jag en sista punkt jag vill ta upp – lingot. Genom säsongerna lär vi oss precis vilka tag lines RuPaul säger i varje segment – det är MÅNGA! – och ropar ut dem i takt med deltagarna på tv. Tänk på det som en engagerad visning av ”Rocky horror picture show”. De går inte att förklara – de måste upplevas. Och don’t fuck it up, annars får du sashay away.