Glöm Kardashians – den här realityserien med katter är vår nya besatthet

Lite som Big Brother – fast med katter. Det isländska online-programmet "Keeping up with the Kattarshians" har placerat fyra kattungar i ett dockhus med kameror som fångar varje tupplur, måltid och gosig stund.

Läs mer: Vad är det här? Läs mer om Baaam

Saknar du en snällare, mysigare och mjukare form av reality-tv? Då ska du kolla in den isländska onlineserien ”Keeping up with the Kattarshians”. Tv-producenten Inga Lind Karlsdóttir ligger bakom projektet och pratade med Broadly om det live-streamde kattprogrammet.

I programmet bor fyra kattungar, alla från lokala katthem, tillsammans i ett överdimensionerat dockhus fullt av gömda kameror. Kattungarna Guðni, Ronja, Briet och Stubbur har fångat islänningarnas hjärtan och enligt Inga har programmet slagit trafikrekord på mediebolaget Nutiminns hemsida.


Projektet är skapat i samarbete med djurskyddscentret Kattholt och görs med vetskap och godkännande från isländska veterinärer och djurskyddsmyndigheter.

– Det var en gullig idé från min kollega Þórhallur Gunnarsson. En dag sa han att han ville göra ett program med katter som bor i ett litet hus. Alla andra började skratta men jag sa ’vi gör det’. Jag har mitt eget produktionsbolag så vi bestämde oss för att jobba med det tillsammans, säger Inga till Broadly.

Programmet tog ett år att få ihop, framför allt för att få godkännande från djurskyddsmyndigheter. Alla fyra kattungar i dockhuset har nu blivit adopterade och kommer senare att ersättas med nya katter som saknar hem.

Briet är Ingas favorit bland katterna och hon menar att katten, precis som Inga själv, är feminist.

– I Island är namnet Briet förknippat med starka kvinnor. Detta eftersom Bríet Bjarnhéðinsdóttir var den första kvinnan att kandidera till Islands parlament.

Foto: Nútíminn, IBL