Glöm Monopol! Baaam listar 6 spel som är bättre än de du har hemma

Glöm Monopol! Baaam listar 6 spel som är bättre än de du har hemma

Det finns mer än Risk och Monopol. Baaam har listat 6 nya spel att satsa på för en garanterat roligare kväll – och liv.
Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen
1:39

Efter reklamen: Stjärnorna från high school-filmerna – så gick det sen

(1:39)

Slå på ljud

Tänker du att du inte gillar att spela spel? Kan det bero på att du har spelat ett spel som heter Monopol? Tro det eller ej men Monopol är inte ett bra spel. Det är ett långsamt, tråkigt spel där alla blir osams om reglerna (för att ingen har läst dem, någonsin) och som slutar när folk ger upp och bara går.

Men det finns massor av riktigt bra och roliga spel där ute som passar perfekt för en hemmakväll eller förfest. Vi har listat 6 spel du känner till och vilka du borde spela istället. Och vi GARANTERAR att du och dina nära och kära kommer att få en riktigt kul kväll om ni vågar testa.


Släng: Med Andra Ord → Spela: Codenames

Tycker du att det är superkul att i lag gissa rätt ord baserat på din lagkamrats förmåga att ge ledtrådar? Då kommer du att älska Codenames. I lag turas ni om att lyckas gissa vilka ord din lagkamrat tänker på för att på så vis hitta rätt hemliga agenter på brädet. Men se upp, gissar ni fel kan ni ge motståndarna gratispoäng. Det är riktigt klurigt (för hur ska man med ett enda ord kunna få medspelaren att välja ”katt”, ”Washington” OCH ”flyga”) men även väldigt kul och du kommer att vilja skrika ”hur kan du tro att jag ska fatta att du tänker ’pingvin’ när du säger ’arktis’!??!!”. Dessutom ett bra förfestspel eftersom det tar max en halvtimme att spela.

Släng: Risk → Spela: Cyclades

Tänker du ”Risk, det där spelet alla killar spelade i högstadiet” eller ”Risk, när man får ta över världen – om man pallar spela i 14 timmar”. Du har rätt oavsett. Risk är ett intressant koncept men också inte perfekt. Ett spel som dock är nästintill perfekt är Cyclades. I den grekiska ö-världen tävlar du mot dina vänner om gudarnas gunst och chansen att få placera ut soldater, resa över haven och lyckas ta över territorium – och skulle du råka få tag i Pegasus skadar det knappast dina chanser. Spelet är oerhört spännande och snyggt. Vinnaren är den som först lyckas kontrollera två metropoler och eftersom det händer förr eller senare tar inte mer än 60-90 minuter att spela.

Släng: Den försvunna diamanten → Spela: Pandemic

I Den försvunna diamanten ska du i kampen mot klockan lyckas hitta en diamant gömd i Afrika. I Pandemic ska du hitta botemedlet på fyra pandemier innan tiden går ut men med ett stort undantag – du och dina vänner spelar alla tillsammans mot spelet. Har du aldrig spelat så kallat co-op tidigare är det en fantastisk upplevelse – ingen enar ett kompisgäng som att tillsammans försöka klara spelet. Och det är inte säkert att ni gör. Pandemic är oehört svårt och klurigt, ni kommer att behöva använda allt ni kan för att diskutera fram nästa steg och hur ni ska lyckas få tag i botemedlet innan ni, ja, dör. Men svårighetsgraden ger också en sporre att nästa gång, då kan vi minsann klara det. Spelet finns dessutom i versioner som gör att det ändras varje gång ni spelar det beroende på valen ni gjort tidigare.

Släng: Monopol → Spela: Ticket to ride

Vi har redan varit inne på briserna i Monopol men vad som är kul med spelet är att samla på sig områden före sina vänner och vinna staden. Det är också vad Ticket to ride går ut på men här finns inga av bristerna med Monopol. Med hjälp av kort som säger vart du ska ta dig ska du lyckas bygga järnvägar genom Nordamerika, ju längre sträcka desto mer poäng. Men se upp, om din motspelare tar din sträcka före dig kan du inte åka den vägen och tvingas ta långa, tidskrävande omvägar som gör det svårare att vinna. Spelet finns i massor av upplagor (bland annat Europa och Norden), går fort att lära sig och spelas igenom på knappa timmen.

Släng: Finns i sjön → Spela: Sushi Go Party!

Så du gillar att samla på kort i olika mönster och valörer och trumfa dina medspelare? Då är Sushi Go Party! spelet för dig! I Sushi Go Party! ska du samla på olika kombinationer av maki, sashimi och edamame. De olika kombinationerna ger olika poäng – men se upp, om din motspelare kommer på vad du samlar på kan hen plocka dina kort och du står kvar med noll poäng. Snabbt, enkelt och barnvänligt – därtill tar det bara 20 minuter att spela.

Släng: Labyrint → Spela: Forbidden Desert

Minns du hur du som liten gick vilse i labyrinten och där den ena sekunden var en väg stod plötsligt en mur? Forbidden Desert bygger på samma princip men här ska alla spelande hjälpa varandra att överleva i den ondskefulla öken ni kraschat i. För att komma därifrån behöver ni hitta alla delar till farkosten som ska ta er därifrån – men se upp! Tar vattnet slut så dör ni. Blir stormen för svår så dör ni. Täcks ni av sand så dör ni. Spelet vill inte att ni ska vinna så ni måste tänka smart, dela resurser och bara om ni kan samarbeta kan ni klara spelet. Och gör ni inte det, var beredd på att minst två kommer ropa ”en gång till, vi måste vinna!” – för så spännande är det.