Gloria Steinem och Alicia Vikander som Gloria Steinem i filmen The Glorias.

Allt om Gloria Steinem – journalist, aktivist och feministisk ikon

Från wallraffandet som Playboy-bunny på Hugh Hefners klubb till grundadet av Ms. Magazine och kampen för aborträtten. Här är allt du behöver veta om Gloria Steinems feministiska gärning – och om den nya filmen om hennes liv, The Glorias.
5 viktiga skäl att kalla sig feminist
Slå på ljud

Hon var en av frontpersonerna för den andra vågens feminism och arbetade outtröttligt för kvinnans rätt till sin egen kropp. Gloria Steinem, nu 86 år gammal, är en av 1900-talets viktigaste feministiska röster – och nu kommer äntligen filmen om hennes liv, The Glorias med Alicia Vikander i rollen som en ung Gloria Steinem.

Gloria Steinem och Dorothy Pitman Hughes samt Alicia Vikander i filmen The Glorias.

Den ikoniska bilden på Gloria Steinem och Dorothy Pitman Hughes gestaltas av Alicia Vikander och Janelle Monaé i filmen The Glorias (2021). Foto: TT

Men vem var Gloria Steinem och vad var egentligen hennes feministiska gärning? Här är en recap!


Wallraffade som Playboy-bunny

Gloria Steinem gjorde sig ett namn när hon i början av 1960-talet tog jobb som Playboy-bunny på Hugh Hefners New York-klubb för att sedan skriva ett reportage om kvinnornas arbetsförhållanden där.

Genom sitt wallraffande för Show Magazine avslöjade Steinem bland annat hur kvinnorna som anställdes tvingades genomgå läkarundersökningar för att utesluta könssjukdomar, deras usla löner och de fysiska påfrestningarna som de kränkande kostymerna och höga klackarna innebar.

Den första utgåvan av Ms. Magazine och Gloria Steinem när hon wallraffade som Playboy-bunny.

Den första utgåvan av Ms. Magazine och Gloria Steinem när hon wallraffade som Playboy-bunny. Foto: TT

Grundade Ms. Magazine

Journalisten Gloria Steinem ville skriva om feminism och hade ett tidigt intersektionellt tänk, men ingen ville publicera hennes texter. Istället ville hennes chefer att hon skulle skriva om mode, hushåll och relationer.

Tillsammans med parhästen Dorothy Pitman Hughes, afroamerikansk aktivist, feminist och talare, grundade hon därför den feministiska tidningen Ms Magazine.

Tidningen The Cut har fått ta del av ett dokument med idéer som man ville ta upp i den nya kvinnotidningen, här är några av punkterna på listan:

  • Könspolitiken!
  • Tro honom inte när han säger att politiken börjar i Washington. Politik börjar i hemmet
  • Så slipper du klimakteriet
  • En sekreterare är en kontorshustru
  • “Självklart är jag för lika lön, men...”
  • Hur äktenskap dödar kärlek

I december 1971 utkom den första utgåvan och i den kunde man läsa för sin tid banbrytande artiklar om kända kvinnor som gjort abort, sexistiskt språkbruk och en handbok för hur kvinnor skulle kunna stå upp mot den sociala normen.


Kampen för aborträtt

En av Steinems hjärtefrågor har alltid varit aborträtten, och enligt henne var det den frågan som gjorde henne till aktiv feminist. Mer specifikt hände det i en källarlokal när hon arbetade för New York Magazine. Hon var där för att bevaka en diskussion om abort, och kvinnornas vittnesmål fick henne att ta upp den feministiska kampen på riktigt.

1957 blev 22-åriga Gloria Steinem själv gravid med sin dåvarande fästman. Steinem hade dock fått ett stipendium för att studera i Indien i två år och bröt förlovningen. På väg till Indien stannade hon i London för att göra abort. Läkaren som hon blivit rekommenderad genom en vän frågade om hon insåg att det hon bad honom om var olagligt, och hon svarade jakande. Han sa då:

”Du måste lova mig två saker. För det först får du inte nämna mitt namn för någon. För det andra måste du göra det du vill göra med ditt liv.”

60 år senare dedikerade Gloria Steinem sina memoarer till läkaren som, enligt henne, räddade hennes liv:

Käre Dr. Sharpe, jag tror att du, som visste att lagen var orättvis, inte skulle misstycka om jag sa ditt namn så här långt efter din död: Jag har gjort det bästa jag kunde med mitt liv. Den här boken är till dig.

2010-talet fram till i dag

Gloria Steinem satt, liksom resten av världen, som på nålar under Hillary Clintons val 2016 i hopp om att glastaket skulle krossas. Men trots hennes besvikelse över förlusten skrev hon i Teen Vogue:

Jag vet att i framtiden kommer Hillarys nederlag att vara en del av vår framgång. För att vägen uppåt har alltid varit ojämn, och inte rak. Vår framgång kommer inte via ett en-persons-maraton utan genom en stafett. När den första av många olika kvinnor väl vinner denna högsta demokratiska position så kommer hon att ta sig fram på en väg som plöjts av Hillary.

Gloria Steinem, Hillary Clinton, Melanne Verveer och Diane von Furstenberg.

Gloria Steinem, Hillary Clinton, Melanne Verveer och Diane von Furstenberg. Foto: TT

Dagen efter att Donald Trump svors in som president deltog Gloria Steinem som hedersgäst och talare vid Womens March i Washington. Hon kallade den globala kvinnomarschen för något av det största hon varit med om i sitt ”väldigt långa liv”.

Gloria Steinem deltar fortfarande som aktivist, föreläsare och talare i demonstrationer och på konferenser som rör kvinnofrågor runtom i världen och kämpar mot bland annat trafficking i Indien.

Filmen om Gloria Steinem – The Glorias

Filmen The Glorias är baserad på Gloria Steinems memoarer My Life on the Road och är ett komplext porträtt av den feministiska ikonen – från liten flicka till grundandet av Ms Magazine och hennes kamp för kvinnors rättigheter som fortsätter än i dag.

I en av rollerna som Gloria Steinem får vi se Alicia Vikander. Hon gestaltar Gloria som ung vuxen kvinna i en mansdominerad värld tillika bransch. Vi får se hur hon kämpar för att som kvinnlig journalist få skriva om annat än bara mode och relationer, och hur hon på arbetsplatsen får utstå trakasserier och samtidigt koka kaffe åt hennes manliga kollegor.

I rollen som den något äldre Gloria Steinem får vi se Julianne Moore. Här får vi följa hur hon startar Ms Magazine och deltar i demonstrationer och får utstå objektifiering och fördummanden av män i diverse tv-intervjuer.

The Glorias har premiär den 25 januari 2021 och finns på Viaplay, Apple TV och SF Anytime.

Källa: Biography, The Cut, Museum of Contraception and Abortion

Relaterade artiklar
Märta Tikkanen – hemmafru och feministisk ikon
Banbrytande uppfinningar av kvinnor – som ingen pratar om
9 feministiska framsteg som betytt särskilt mycket 2020
Symboliken du inte visste bakom Sara Danius knytblus och färgstarka Nobelklänning