Kritik mot representation i Golden Globe-nomineringar 2021

Kritik mot dålig representation i årets Golden Globe-nomineringar

Under onsdagen presenterades de nominerade i årets upplaga av Golden Globe-galan. Men det dröjde inte länge förrän kritik väcktes mot dålig representation bland de nominerade.
Slå på ljud

Under gårdagen släpptes nomineringarna till årets upplaga av den prestigefyllda Golden Globe-galan. Bland de 42 nominerade återfanns bland andra svenska Ludwig Göransson, som är nominerad för musiken i filmen Tenet. Flest nomineringar fick David Finchers Mank med sina sex nomineringar.


Men nomineringarna har också mötts av kritik, bland annat för bristen på representation bland de nominerade i tv-kategorierna. En av serierna som genomgående hyllats av både kritiker och tittare under året som gått är Michaela Coels HBO-drama I May Destroy You – där Coel själv skapade, skrev, regisserade och spelade huvudrollen. Den fick dock inte en enda nominering.

503 Service Unavailable

Även Deborah Copaken, som är manusförfattare på Emily in Paris som nominerades i kategorin Bästa tv-serie (musikal/komedi), skriver i en text i The Guardian att May I Destroy You borde fått en nominering:

”Michaela Coels I May Destroy You är en rent genial serie om efterdyningarna efter en våldtäkt. Den serien förtjänar att vinna alla nomineringar”, skriver hon.


Av de 20 möjliga nomineringarna för kvinnor återfinns inte en enda svart kvinna och bara en icke-vit kvinna nominerades – argentisk-ättade Anya Taylor-Joy för sin insats i The Queen’s Gambit.

Däremot nominerades Lovecraft Coutry till Bästa tv-serie (drama), vilket är en serie med en majoritet svarta skådespelare. Även fyra icke-vita män fick nomineringar: Jonathan Majors från Lovecraft Country, John Boyega från Small Axe, Don Cheadle från Black Monday och Ramy Youssef från Ramy.

Och något som hyllats är att Golden Globe för första gången nominerat tre kvinnor i kategorin Bästa regi, bland dem Regina King för One Night in Miami.


Golden Globe-galan går av stapeln natten mot den 1 mars och leds för fjärde året i rad av Tina Fey och Amy Poehler.

Relaterade artiklar
Golden Globe 2021: Här är alla nomineringar
5 anledningar att se Lovecraft country på HBO
10 tv-serier från 2020 som du (verkligen!) borde ha sett