Greta Thunbergs låt

Greta Thunberg gör musik med The 1975 – här är låten

Klimataktivisten Greta Thunberg har släppt en låt tillsammans med det brittiska popbandet The 1975. Här kan du lyssna på singeln!

För mindre än ett år sedan satte sig Greta Thunberg utanför det svenska riksdagshuset hållandes i en handmålad skylt med texten ”Skolstrejk för klimatet”. I dag är hon känd över hela världen och ses som en av Europas mest inflytelserika opinionsbildare. Hennes klimatkamp ska bli dokumentärfilm och nyligen blev hon utvald av hertiginnan Meghan Markle att få pryda omslaget på ikoniska Vogue.

Därtill gick Greta Thunberg i slutet på förra veckan ut med att hon och det brittiska indiepopbandet The 1975 har skapat en låt tillsammans. Singeln heter, precis som gruppen, The 1975, och intäkterna som låten inbringar kommer att skänkas till Extinction Rebellion. Ett aktivistnätverk som bland annat jobbar för klimat- och miljöfrågor.

Låten är baserad på ett tal om klimatkrisen

The 1975, som grundades i Manchester i början av 2000-talet, har sedan en tid tillbaka hintat om att de inom kort kommer att släppa en ny skiva. Och när singeln med Greta Thunberg släpptes bekräftade de att den kommer att vara förstaspår på gruppens kommande platta, Notes on a conditional form, som släpps senare i augusti.

Det här inlägget från Instagram går inte att visa just nu. (E01)

Låten är en ny version av den ambientlåt som inlett gruppens tidigare tre album, och baseras på ett tal om klimatkrisen som Greta Thunberg spelat in och skickat till bandet. I bakgrunden hörs även en lågmäld orkester.

”Jag är glad att få möjligheten att sända ut mitt budskap till en ny publik på ett nytt sätt. Jag tycker att det är fantastiskt att The 1975 är så starkt engagerade i klimatkrisen. Vi behöver engagera människor från alla delar av samhället snabbt. Och jag tror att det här samarbetet är något nytt”, säger Greta Thunberg till The Guardian.

Bandmedlemmarna i The 1975 har bland annat engagerat sig i klimatfrågan genom att begränsa användandet av plast vid tillverkningen av deras skivor.

Samarbetet har mött både ris och ros

Sedan nyheten om The 1975 och Greta Thunbergs singel kom har medier runt om i världen rapporterat om samarbetet. Vissa tycker att det är välkommet, och andra tycker att det är olämpligt.

Laura Snapes på The Guardian säger till exempel att det är bra att The 1975 använder sin plattform för att ge plats åt viktiga budskap och kvinnors röster istället för att fokusera på vinst. Medan Ellen Peirson-Hagger på New Statesman är mer kritisk till idén. Hon menar nämligen att Greta Thunberg inte behöver bandet för att föra ut sitt budskap, och att ”The 1975 borde veta bättre än att utnyttja hennes självförvärvade framgång”.

Här kan du lyssna på låten på Spotify.

Foto: TT

Läs mer:

Meghan Markle gästar Vogue – väljer Greta Thunberg till omslaget

Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Greta Thunberg nominerad till Nobels fredspris 2019