Håkan Hellström vs Justin Bieber – en match i 5 ronder

Håkan Hellström vs Justin Bieber – en match i 5 ronder

Summerburst med Justin Bieber och Håkan Hellström-konsert på Stadion i Stockholm – lördagen bjuder på en musikkamp mellan två stjärnor. Baaam låter artisterna gå fem ronder och korar en vinnare.

Rond 1: Låttexter

Här finns det en viss skillnad i hur mycket av låtarna som de båda artisterna faktiskt skriver själva. Håkans låttexter är ofta den absolut starkaste delen av musiken och han sätter ord på kärlek, krossade hjärtan, hemlängtan, glädje och sorg. Justins låtar handlar även de ofta om kärlek men han tar hjälp av andra låtskrivare. Särskilt i det senaste albumet ”Purpose” får han oss ultrasekulära svenskar att bli lite obekväma med textrader om gud och tro. Men – låt oss kolla på några klassiska exempel.

Håkan Hellström – ”Jag hatar att jag älskar dig och jag älskar dig så mycket att jag hatar mig”

Och jag skäms för att be och jag skäms för att gråta

Mitt hjärta är ditt att förstöra, låt din vän få veta

Och jag skäms för att säga att du är kvar i mig

Skratta åt det, för då kommer jag kanske över dig

Hur kunde du falla när han sa,

”Jag älskar dig”? Jag älskar dig så mycket att jag hatar mig

Justin Bieber – ”Boyfriend”

If I was your boyfriend, I’d never let you go

I can take you places you ain’t never been before

Baby, take a chance or you’ll never ever know

I got money in my hands that I’d really like to blow

Swag, swag, swag, on you

Det är ju, helt ärligt, inte ens någon riktigt tävling i den här kategorin. Du har en bit kvar innan du är på Håkans nivå, Justin.

Vinnare rond 1: Håkan Hellström


Rond 2: Sålda album

Den kanadensiska popstjärnan är en av världens största medan Håkan får nöja sig med att vara en av Sveriges största. Och det syns såklart i skivförsäljning och antal streams på Spotify. Justin Beibers första studioalbum ”My World 2.0” sålde i över tre miljoner exemplar bara i USA. Hans senaste album ”Purpose” har sålts i över fem miljoner exemplar i hela världen – det är riktigt höga siffror. Han var globalt sett den andra mest streamade artisten på Spotify under 2016 och remixen ”Despacito” ligger just nu som stabil etta på många av världens topplistor.

Håkan har, förståeligt, en något mindre försäljning. ”Det kommer aldrig va över för mig” sålde platina sju gånger om, alltså 280 000 exemplar. I Sverige var han under 2016 den mest streamade artisten – efter Justin Bieber. Det har förstås sina förklaringar att Håkan inte når samma massiva publik som Bieber, att sjunga på svenska begränsar trots allt sin publik till dryga tio miljoner. Men Håkan har lyckats med det ingen internationell stjärna har gjort – han har slagit rekord efter rekord på Ullevi med som mest 70 000 i publiken. Det är stort!

Vinnare rond 2: Justin Bieber


Rond 3: Attityd

Vi minns alla Justin Biebers tid som hyllad och gullig barnstjärna och den oundvikliga spriralen ner i fördärvet. Från att kissa i en restaurangs mopphink till att kräkas mitt på scenen, försöka smuggla in sin husdjursapa i Tyskland och bli gripen för rattfylla. Justin har en tendens att vara lite av ett svin.

Efter de turbulenta åren 2012, 2013 och 2014 skulle ”Purpose”-albumet markera stjärnans comeback. Han slog på stora förlåt mig-trumman, bad om ursäkt för sitt tidigare beteende och menade att det är svårt att växa upp i rampljuset. Han har till och med gjort en hel låt om att be om ursäkt. Snubben gör inget annat än att säga förlåt. Så, har skitunge-attityden förbättrats? Nja. Justin lämnade scenen under en konsert i Manchester eftersom publiken skrek vid varje paus och har slutat ta bilder med fans. Mycket av stjärnans senare beslut har dock gjorts med hänvisning till sin mentala hälsa och man får känslan att han inte mår superbra.

Håkan då? Han är från Göteborg, klart han är trevlig. Hysterin som omger Håkan är på inga sätt likadan som den som omger Bieber men killen verkar ändå ovanligt jordnära och schysst. Han har inga större skandaler i bagaget och ser ut att vara ständigt förvånad över fansens kärlek. I höstas bjöd han upp sin mamma på scenen och har, vad jag vet, inget rykte om att bete sig illa.

Vinnare rond 3: Håkan Hellström


Rond 4: Hemstad

Det är lika bra att erkänna med en gång: jag är partisk i den här frågan. Jag har absolut noll relation till Justin Biebers hemstad Ontario i Kanada men är born and raised göteborgare. Men vi gör ett försök att se på den här matchen någorlunda objektivt.

Kanada är ett fint land. De har en smart (och snygg) premiärminister, fin natur, offentligt finansierad sjukvård och gör lönnsirap. Men Kanada, och särskilt Ontario, är ett ganska anonymt land. Det är den bortglömda kusinen till USA och till skillnad från en annan kanadensisk stjärna (Drake) är Justin inte särskilt mån om att påminna oss om var han kommer ifrån.

Håkan Hellström däremot älskar att prata och sjunga om Göteborg. Flera låtar handlar om hans kärlek till staden och det är inte svårt att förstå varför. Andra lång, Feskekörka, halv special (för er outbildade stockholmare är det en korv i bröd med mos och räksallad) och gnisslande spårvagnar – what’s not to love?

Vinnare rond 4: Håkan Hellström


Rond 5: Fans

Håkan Hellström har blivit en av Sveriges mest folkliga artister. Din 60-åriga pappa är lika benägen att lyssna som din 19-åriga kusin. Det som däremot saknas bland Håkan-fansen är hysterin. De älskar Håkan, men de älskar honom inte. De svimmar inte när de ser honom och skriver inte barnförbjuden fanfiction om honom. Det gör däremot Justin Biebers fans.

Det verkar inte finnas någon gräns för hur galna (och farliga) saker Biebers fans kan göra. En del riskerar både liv och lem för att få en chans att träffa sin idol. Det är inte ett hälsosamt beteende, men i frågan om hängivenhet till sin idol trots motgångar och svinigheter har Beliebers ett övertag.

Vinnare rond 5: Justin Bieber

Ding ding ding! Vi har en vinnare.

Resultat:

Justin Bieber – 2

Håkan Hellström – 3

Det var en tuff kamp men i fighten om helgens bästa och största artist är vinnaren Håkan Hellström.

Grattis!

Foto: IBL