the-gynecological-cinema-chair-anna-odell

Här är konstverket där kända män sätts på plats – i gynstolen

Har du också velat se Jan Guillou, Thomas Bodström och Börje Salming sätta sig i en gynstol? Det är precis vad du kommer att kunna göra i Anna Odells nya konstprojekt ”The Gynecological Cinema Chair” på Göteborgs Filmfestival.

Konstnären Anna Odell blev känd för den stora massan då hon som sitt elevarbete på Konstfack iscensatte en händelse från sitt eget liv och spelat självmordsbenägen vandrade på Liljeholmsbron. Verket avslöjade då att man fortfarande använde spännbälten inom psykiatriska akutvården och hennes mål var att visa på osynliga maktstrukturer. Och nu är hon aktuell med ett nytt konstprojekt på temat makt.


Sätter makthavare i gynstolen

Under Göteborgs filmfestival premiärvisas den 25 januari Anna Odells nya projekt. I filmupplevelsen Undersökningen har hon bjudit in män i olika maktpositioner för ett samtal om jämlikhet, sårbarhet och empati. Några av de män som medverkar är Jan Guillou, Thomas Bodström och Börje Salming och som en del av samtalet får alla män frågan om de kan tänkas göra något bara kvinnor brukar behöva göra – nämligen kliva upp i en gynstol för att få känna på hur sårbar man kan känna sig i den.

– Man går frivilligt upp i gynstolen, men jag vågar nog påstå att ingen känner sig bekväm i den. Å andra sidan tänker jag att ställningen är ganska bekant för många män. Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats. Ställningen i en gynstol är i princip den samma, man bara tippar den bakåt, säger konstnären Anna Odell i ett pressmeddelande.


Undersökningen visas enbart i sin helhet på specialvisningar mellan den 26 januari och den 2 februari. Besökarna till filmfestivalen får då en interaktiv upplevelse i en specialbyggd gynekologmottagning som går under namnet The Gynecological Cinema Chair. Och dessutom kommer de att ställas inför ett val som påverkar hur konstverket upplevs.

– Verket borrar djupt i frågor som är personliga, politiska och extremt relevanta för årets festivalfokus på jämställdhet och feminism. Jag ser verkligen fram emot att verket ska få möta festivalpubliken, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.


Här är männen som medverkar i Undersökningen:

– Börje Salming, ishockeylegend, förste svensk att bli invald i Hockey Hall of Fame

– Thomas Bodström, tidigare svensk justitieminister

– Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och tidigare bland annat rikspolischef

– Robert Aschberg, journalist och programledare

– Jan Guillou, författare och journalist

– Mark Levengood, journalist, författare och programledare

– Michael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm

– Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall

– Stefan Larsson, regissör och teaterchef

– Göran Greider, författare, poet och chefredaktör för Dala-Demokraten

– Anders Palmér, konstnär och ordförande i Konstnärsklubben

Läs mer:

Nya stolen gör det mer bekvämt hos gynekologen
Karins uppfinning sätter fingret på hur utsatta kvinnor är hos gynekologen

Foto: TT/Göteborgs Filmfestival