Michael Jackson på scen

Här är radiokanalerna som vägrar Michael Jacksons musik

Dokumentären Leaving Neverland har skapat starka reaktioner runt om i världen, något som lett till att flera radiostationer valt att på obestämd tid sluta spela musik från Michael Jackson. Här är en lista över de kanaler som bestämt sig för bojkott.

I den omtalade HBO-dokumentären Leaving Neverland berättar James Safechuck och Wade Robson om hur den numera avlidna artisten Michael Jackson under flera års tid begått sexuella övergrepp på dem. Båda två ska ha varit sju år gamla när det hela började, och i dokumentären berättar James Safechuck bland annat om hur popikonen introducerade honom för onani.

Även Wade Robson, som tidigare har försvarat Michael Jackson när anklagelser om sexuella övergrepp riktats mot honom, vittnar nu om övergrepp. I början av dokumentären säger han bland annat:

”Han var en av de snällaste, mest omtänksamma, kärleksfulla människor jag någonsin mött. Han har hjälpt mig enormt mycket i min karriär, med min kreativitet – allt sådant. Och han förgrep sig också på mig sexuellt under sju år.”

Michael Jackson och Wade Robson

Bild från 1987 där Michael Jackson och Wade Robson syns skaka hand. Foto: Dan Reed/TT

Sveriges Radio väljer att fortsätta spela musik från artisten

Sedan dokumentärfilmen hade premiär har reaktionerna varit många. En del är förskräckta och upprörda över det som Michael Jackson sägs ha gjort, och en annan del backar kungen av pop och ifrågasätter anklagelserna.

Därtill har det diskuterats huruvida det är okej att spela musik från Michael Jackson på radio och tv eller inte, vilket har resulterat i att flera kanaler valt att tillfälligt plocka bort musik från popikonen. Däremot har Sveriges Radio inga planer på att bannlysa Michael Jacksons låtar. I en intervju i Kulturnytt förklarar redaktionschefen för musiken i P3 och P4 beslutet så här:

”Principiellt svartlistar vi inga artister. Men man får inte heller vara helt tondöv, vi kanske inte ska gå och gödsla med Michael Jackson under veckan.”

De väljer att bojkotta Michael Jacksons musik

Här följer en lista på några av de stationer som valt att bojkotta Michael Jackson:

1. MediaWorks i Nya Zeeland

2. NZME i Nya Zeeland

3. Radio NZ i Nya Zeeland

4. Nova Entertainment Group i Australien, mediabolag som äger flertalet radiostationer

5. NH i Nederländerna

6. Cogeco Media i Kanada, mediabolag som äger 23 radiostationer, varav tre stycken bannlyser Michael Jacksons musik

Förklaringarna till varför de valt bort Michael Jacksons låtar varierar, men ett återkommande argument är att det görs i hänsyn till lyssnarna. Christine Dicaire, marknad- och kommunikationschef för Cogeco, säger bland annat så här:

”Vi är uppmärksamma på våra lyssnares åsikter och kommentarer, och dokumentären har skapat reaktioner.”

Protester i Holland i samband med dokumentären med Michael Jackson

Det har pågått åtskilliga protester för att stoppa dokumentären från att visas på tv. Här syns bilder från Nederländerna. Foto: Dingena Mol/TT

BBC och NRK har dragit tillbaka sitt beslut om bojkott

Det brittiska public service-bolaget BBC gick först ut med att de skulle plocka bort Michael Jacksons musik från sina spellistor på Radio 2, men tillbakavisade senare beslutet.

Detsamma gäller norska NRK, som först tog beslut om att inte spela några Michael Jackson-låtar under tiden de visar den uppmärksammade dokumentären – men som nu har upphävt sitt beslut då det mötts av hård kritik. Bland annat ska NRK:s sändningschef Thor Gjermund Eriksen ha sagt följande:

”Jag upplever det inte som en så värst stor sak, men beslutet som fattades var fel. Vi kommer ändra på det. Vi måste skilja på konsten och konstnären, självklart är det en normal process att vi är försiktiga och inte publicerar innehåll som inte passar ihop. Men vi ska inte ha ett generellt förbud mot att spela Michael Jackson de kommande veckorna”, rapporterar SVT.

Foto: TT

Läs mer:

7 fakta om Michael Jackson som inte går att bortse från

Nu släpps omtalade dokumentären om Michael Jackson på SVT