Här kan du se nya Skam – på tre olika språk

Här kan du se nya Skam – på tre olika språk

Den här gången snakkar vi inte norsk (ködder ikke!) för nya Skam är på spanska, franska och tyska.

Ingen har väl missat den norska succéserien Skam, som tog både skandinavien och världen med storm. Sana, Noora, Vilde, Chris och resten av gänget på Hartvig Nissens gymnasieskola blev uppskattade karaktärer långt utanför de norska gränserna.

Det är norska NRK, motsvarigheten till SVT, som äger rättigheterna till Skam. Tidigare har USA gjort en egen version av serien, men efter det har också Spanien, Nederländerna, Italien, Tyskland och Frankrike köpt rättigheter

Tre versioner av Skam i UR Play

Nu kan du ta del av spanska, tyska och franska versionerna via UR Play.

– Det känns fantastiskt roligt att kunna erbjuda det här fina innehållet till våra användare. Vi hoppas att den stora publiken som lockades av Skam, kommer uppskatta möjligheten att återse sina favoritkaraktärer i ny tappning, säger Gabriella Thinsz, innehållschef på UR i ett pressmeddelande.

Förutom att få tittare hemma hoppas UR att serien kan användas i skolan, eftersom språk och igenkänning i karaktärernas liv kan användas i undervisningen.

Här kan du läsa mer om respektive Skam-satsning:

Skam på franska

Första säsongen av skam France rör sig kring huvudpersonen Emma. hon har just börjat första året på gymnasiet. efter ett gräl med bästa vännen blir hon tvungen att skaffa nya vänner. hon går med i en tjejgrupp som har målsättningen att anordna årets bästa fest. för att nå dit måste de stiga i hierarkin och närma sig de coola killarna i årskurs tre. Serien tar upp ämnen som kärlek, svek, rädsla för att vara sig själv och mobbning.

Se franska Skam här

Spanska Skam

Första säsongen av Skam España kretsar kring Eva. Hon och tidigare bästa kompisen Inés ligger i konflikt och Eva tvingas skaffa nya vänner. Hon hamnar i en grupp med tjejer som satsar på att ordna en storslagen resa vid terminens slut, men för att klara det behöver de stiga i skolans sociala hierarki. Serien tar upp ämnen som kärlek, svek, rädsla för att vara sig själv och mobbning.

Se spanska Skam här

Tyska Skam

Första säsongen av Skam Deutschland (Druck) rör sig kring huvudpersonen Hanna som går på gymnasiet i Berlin. Hon och pojkvännen Jonas har ett stabilt förhållande men när Hanna hittar nya vänner, som gärna går på fester, förändras situationen. Hon hamnar i en värld som hon inte kan kontrollera och hennes tidigare värderingar sätts på prov. Serien tar upp ämnen som kärlek, svek, rädsla för att vara sig själv och mobbning.

Se tyska Skam här

Bild: Ur och NRK