lady gaga på oscarsgalan 2020

Här kan du se Oscarsgalan 2021 i Sverige

Snart är det dags igen för filmvärldens mest prestigefyllda prisutdelning. Här har vi samlat detaljerna kring hur du kan se Oscarsgalan 2021 i Sverige.
Oscarsgalan genom tiderna - så ser representationen ut
1:14

Efter reklamen: Oscarsgalan genom tiderna - så ser representationen ut

(1:14)

Slå på ljud

Sedan 1929 har världens filminsatser prisats på Oscarsgalan. Genom åren har skådespelare, regissörer och filmskapare belönats för sina insatser i kategorier som bästa kvinnliga huvudroll, bästa originalmusik, bästa originalmanus och bästa internationella långfilm. I år blir inget undantag, men coronapandemin har gjort att prisutdelningen ser lite annorlunda ut mot tidigare.

Oscarsgalan 2021 belönar filminsatser från pandemiåret

Årets Oscarsgala är den 93:e i ordningen och belönar filminsatser från det stora pandemiåret 2020.

Galan hålls traditionsenligt på Dolby Theatre i Los Angeles och till skillnad från hur arrangörerna av Golden Globe valde att i år låta de nominerade delta via videolänk, kräver Oscarsgalans anordnare fysiskt deltagande på plats. Nyligen presenterades de nominerade och regelverket för deltagande har lett till att internationella stjärnor fått tacka nej till att ta emot eventuella priser under galakvällen, samt att kritik har riktats mot evenemanget.

”Jag orkar inte ens tänka på att jag kan missa prisutdelningen, men jag tänker inte bryta mot lagen och simma över Atlanten för att komma dit. Fast jag hade gjort det om jag hade haft tillräckligt med tid och kraft”, sa brittiska Emerald Fennell, som är nominerad för sin regi av Promising Young Woman i kategorin bästa regi, i en intervju med Variety nyligen.

Här sänds Oscarsgalan 2021 i Sverige

På grund av pandemin är galan i år framflyttad två månader från det ursprungliga datumet 28 februari. Det har även inneburit att det så kallade filmåret 2020 också har förlängts. De filmer som nominerats i år har haft längre tid än vanligt på sig att bli nominerade, från 1 januari 2020 till 28 februari 2021. Brukligt är annars att nomineringarna rör föregående kalenderår.

Förskjutningar och anpassningar till trots kommer galan att i vanlig ordning sändas live. I Sverige sänds Oscarsgalan 2021 den 25 april i TV4, TV4 Play och C More.

Foto: TT

Relaterade artiklar
15 av Beyoncés mest oförglömliga looks genom tiderna
15 viktiga filmer om mångfald som alla borde se just nu
Utländska stjärnor missar Oscarsgalans prisutdelning