helena af sandeberg

"Deg"-aktuella Helena af Sandeberg: "Jag är lite trasslig"

I höst ser vi högaktuella Helena af Sandeberg spela överklasskvinnan Malou i SVT-serien Deg. För Baaam berättar hon om drömrollen, ekonomi och varför hon ser sig själv som trasslig.
Simon Lööf om rollen i serien Threesome
1:26

Efter reklamen: Simon Lööf om rollen i serien Threesome

(1:26)

Slå på ljud

Helena af Sandeberg är minst sagt högaktuell just nu. Under våren har hon spelat Ingrid Bergmans roll i Gasljus på Stadsteatern och i höst gör hon en av huvudrollerna i urpremiären på pjäsen Ex på Riksteatern, skriven och regisserad av Marius von Mayenburg, en av Tysklands främsta dramatiker. I november ses hon också i Colin Nutleys långfilm Bröllop, begravning och dop - Filmen.

Men det kanske mest spännande projekt hon inom kort kommer att synas i är SVT-serien Deg, som handlar om två kvinnor med vitt skilda bakgrunder vars vägar korsas på ett bageri tack vare en väska med ett rånbyte på 47 miljoner i kontanter.

För Baaam berättar Helena af Sandeberg om rollen, ekonomi och varför hon numera väljer sina filmprojekt med omsorg.

Helena af Sandeberg om rollen som Malou

I serien spelar hon Malou, en kvinna på Lidingö vars lyckade fasad är på väg att rämna. När hon kommer över ett rånbyte på 47 miljoner kronor i kontanter öppnar hon ett bageri för att tvätta pengarna. I flera intervjuer har hon kallat karaktären för sin drömroll, mycket på grund av att den är så komplex.

– Hon var väldigt rolig att spela. Malou är lite allt, hon är besatt av fasaden, lite störig, panikslagen, har dåligt självförtroende i sin familj och älskar sitt barn men är definitivt inte världens bästa mamma, berättar hon för Baaam och fortsätter:

– Hon är kaotisk och jag älskar det för jag tycker att det är väldigt mänskligt, och jag tycker att det är så lätt att vi gör kvinnoroller som är en sak och Malou får verkligen vara allt.

Trots det finns det en del likheter mellan dem, enligt henne. De är båda ensamstående mammor och har även en del liknande karaktärsdrag.

– Jag inte så kaotisk som henne men jag är lite trasslig. Jag är inte så mycket duktig flicka. Jag kan känna att folk är så otroligt duktiga, de har så fina hem och de har ordning på allt och det är nog inte riktigt jag. Men jag tvättar ju inte pengar på ett bageri om du förstår vad jag menar, säger hon och skrattar.

"Är inte besatt av att bli väldigt rik"

Serien kretsar kring ämnen som yta, klass och status, men själv har hon en avslappnad inställning till ekonomi och pengar.

– Pengar gör en inte lycklig, men att inte ha det kan göra en olycklig. Jag drivs inte särskilt mycket av ekonomi i hur jag gör mina val men det är ju också för att jag har det så pass bra att jag inte behöver göra det, säger hon och understryker att hon numera väljer sina jobbprojekt med omsorg:

– Jag inte besatt av att bli väldigt rik, för mig finns det saker som är viktigare. Ju äldre jag blir desto mer känner jag att jag vill göra projekt som står mig nära hjärtat. Men jag är ju också ensamstående mamma till två barn så ibland måste jag betala hyran som vem som helst.

Spelar mot Bianca Kronlöf

Inspelningen av serien ägde rum mellan augusti och december förra året, och dagarna var långa och tempot högt.

– Det var intensivt, det var utmanande och det var också fruktansvärt roligt. Det här är verkligen ett hjärteprojekt, det är vår lilla bebis. Jag blev castad tre år innan vi började spela in, och de ringde när de skrev eftersom de ville skriva för mig. När ambitionsnivån är så pass hög är det väldigt roligt att jobba och då gör det inget om man går på knäna ett tag, säger hon.

En av hennes motspelare är Bianca Kronlöf, som spelar Liana i serien.

– Jag tycker så mycket om henne, hon är en så bra person och bra skådespelare. Vi har lite samma sätt att jobba och vi inspirerade varandra. Sen är hon en väldigt bra människa, och då är det alltid lite roligare att umgås. Hon är klok, varm och schysst, och bra helt enkelt, avslutar hon.

Foto: TT

Relaterade artiklar
Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf om nya SVT-serien "Deg"
Bianca Kronlöf om nya SVT-serien "Deg": "Att inte ha pengar är skamfyllt"