Hjärtat är filmen som får män att resa sig och lämna bion

Hjärtat är filmen som får män att resa sig och lämna bion

Slutet på Fanni Metelius förhållande blev starten för hennes film Hjärtat. Med sin självklarhet kring kvinnors sexliv har den väckt starka reaktioner – och gett mod att bryta dåliga relationer.

Läs också: Nu kommer tjänsten som visar Kardashians – och 150 andra realityserier

Fanni Metelius hade nyligen avslutat ett förhållande när hennes handledare på Filmhögskolan hittade henne gråtandes vid kopiatorn. ”Det här borde du skriva om”, sa han.

Det blev starten för filmen Hjärtat som nu går på bio. En kärleksskildring om intimitet och makt som skildrar kvinnlig sexualitet – ur kvinnans perspektiv.

– Det finns så otroligt många skildringar av sex, attraktion och lust som visar kvinnor i bild, men väldigt få är gjorda av kvinnor. Jag kan räkna på en hand när jag känt igen mig i en sexskildring, säger Fanni.

Hon fortsätter:

– Alla borde få känna att de kan vara hela sig själva. Därför är det viktigt att vi får fler bilder att spegla oss i – både kvinnor och män. Så att vi inte börjar bete oss som de här stereotyperna på film och förtrycka våra behov.


I Hjärtat har Fanni skrivit manus, regisserat och klippt. Dessutom gör hon huvudrollen som fotografen Mika, som är ihop med musikern Tesfay. Ett förhållande som börjar knaka i fogarna – när han inte vill ha sex alls, fast hon vill.

– Det finns så mycket kärleks- och sexnomer. Många kärleksfilmer har samma dramaturgi, det handlar om jakten, kvinnan är en trofé att vinna, i slutet får de varandra och allt är lyckligt. Det verkar som att det är mer tabu när kvinnor tar initiativ och blir avvisade, för det har vi sett mycket mindre.

Läs också: Vet du din färgpersonlighet? Det borde du – och vi har testet

Det är Mikas perspektiv vi följer, en tjej som tar för sig och har en självklar sexualitet. Fanni har strävat efter att filmen ska kännas äkta. I vanliga fall är sexscener ofta ljussatta så att kropparna ska se snyggare ut, men inte i Hjärtat.

Något som skapat reaktioner. För vissa män har filmen varit så ovan att de rest sig upp och lämnat biosalongen.

– Jag har varit nyfiken och lite osäker på hur filmen skulle tas emot. Min fördom var att män inte skulle förstå, men där har jag i många fall blivit motbevisad. Många killar och män älskar filmen, känner igen sig, och har blivit inspirerade av att se en relation från ett annat perspektiv.


Även många tjejer känner igen sig i filmen, berättar Fanni. Hon får mängder av meddelanden på sociala medier.

– Många tackar för filmen. Några har hört av sig och berättat att de gjort slut efter att ha sett den. Anna Serner, vd på Svenska Filminstitutet, sa att det nog är den mest feministiska film hon sett.

Läs också: Är du redo att skaffa barn? Här är testet som ger dig svar

Foto: Maja Dennhag