Fucking Åmål och A Star Is Born innehåller båda spontana och helt improviserade repliker av skådespelarna

Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

Att hålla sig till manus är A och O för att skapa en bra film. Men några av de allra bästa replikerna har föds ur skådespelarnas spontanitet och improvisation. Här listar vi 10 exempel!
Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade
1:19

Efter reklamen: Genialiska filmrepliker – som faktiskt var helt improviserade

(1:19)

Slå på ljud

Improvisation är ett mästerverk i sig och något som en del skådespelare är riktigt vassa på! Det finns vissa skådisar som lyckats improvisera vad som kommit att bli klassiska och genialiska filmrepliker.

Här är 10 ikoniska repliker som spontant kom fram på plats, mitt under inspelningen:

Star Wars: The Empire Strikes Back

I den andra Star Wars-filmen Rymdimperiet slår tillbaka säger prinsessan Leia ”I love you” till karaktärer Han Solo som spelas av Harrison Ford. Han är snabb med att svara ”I know”. Enligt manuset skulle svaret vara ett helt annat, men Harrison kände där och då att det kaxiga svaret passade hans karaktär bättre. Motspelaren Leia (Carrie Fisher) var inte helt nöjd med responsen, men det var filmregissören Irvin Kershner som inte lät repliken klippas bort.

Dazed and Confused

Den amerikanska långfilmen Dazed and Confused hade premiär 1993, och är än i dag en favorit hos många. I filmen gjorde även Matthew McConaughey sin allra första filmreplik (någonsin!). Efter att han spontant sprungit in i filmproducenten David Wooderson i en bar, fick han ta plats vid filminspelningen. Med tanke på hur spontan hans medverkan var, fanns heller inget manus skrivet för honom. Så när det var dags för ”action” sade Dazed bara ”alright, alright, alright”, helt spontant från hans sida, men som kom att bli ett klassiskt citat från filmen.

Fucking Åmål

Vi alla minns filmklassikern Fucking Åmål, som de flesta sett om och om igen! Slutscenen när Elin och Agnes låser upp dörren till skoltoaletten och går hand i hand ut från skolan, fanns från början inte med i manuset. Den improviserades fram av skaparen Lukas Moodyson, Elin (Alexandra Dahlström) och Agnes (Rebecka Liljeberg). Efter den improviserade skolscenen går de hem tillsammans för att dricka O´boy. Det som Elin från början av filmen inte dricker. Där improviserar Elin och säger ”Jag har så här, två gram mjölk och fem tusen kilo O´boy”. Ett citat vi var många som tog efter i slutet av 90-talet.

Die hard

John McClane (Bruce Willis) får till en av filmhistoriens mest klassiska citat i Die Hard. Helt spontant och av misstag. Filmens regissör John McTiernan ville att karaktären Bruce skulle säga ”yippie-ty-yay” när han i filmscenen får frågan om han tror att han kommer lyckas komma undan dem. Medan skådisen själv ansåg att ”yippee-ki-yay” var bättre. De filmade både hans eget, improviserade säg, samt manusversionen. Det hela slutade med att den spontana ”yippie-ki-yay” rullades ut på filmduken, när John lyckas smita ut bakvägen. Frasen ska betyda ”lyssna, ät detta” på urdu.

A Star Is Born

Likväl har filmen fyllt många hjärtan med glädje och ett och annat öga med tårar. Och musiken i A Star Is Born redan kommit att bli klassiska hits. I en av filmscenerna börjar Ally (Lady Gaga) och Jackson (Bradley Cooper) att bråka när Ally ligger i badkaret. Hela bråket fanns med i manus, men en detalj som Bradley spontant lade till var att kalla Gaga för ”ugly”. Efter att du läst detta kommer du se Gagas lika spontana reaktion i scenen, eftersom att Bradleys improvisation inte klipptes bort.

You´ve got mail

Huvudrollerna i You´ve got mail spelades av Tom Hanks och Meg Ryan. Redan från början gav regissören dem stor frihet att improvisera. Många citat och händelser i filmen har därför kommit till spontant på plats. När Joe Fox (Tom Hanks) går ut ur butiken ”Ryans shop around the corner” med ballonger i ena handen och en guldfisk i en plastpåse i andra, råkar han slå igen dörren, så att ballongerna kläms fast i den. Att ballongerna klämdes i dörren var ett misstag och då kläcker Tom ur sig ”good thing it wasn't the fish". Filmteamet gillade hans spontanitet och repliken blev en del av filmen.

Harry Potter och Hemligheternas kammare

I den andra filmen om Harry Potter utspelar sig en scen där Malfoy säger ”Jag visste inte att du kunde läsa” till Harry Potter när han förvandlas till Goyle. Många trodde att Malfoy (Tom Felton) improviserade repliken för att han glömt av vad han skulle säga, men så är alltså inte fallet. Det var istället regissören Columbus som spontant kom på att den passade bättre och därför gick de tillsammans utanför manus. Och repliken, ja den fick vara kvar.

Iron Man

Tony Stark som spelar Iron Man skulle från början inte avslöja sin superhjälteidentitet i slutet av Iron Man. Men i sista minuten lade han till ”I am Iron Man" Något som till en början inte uppskattades, men som fick skaparna att tänka utanför boxen och det improviserade svaret fick förbli.

Forrest Gump

Den klassiska filmen Forrest Gump bjuder på många roliga citat. Under inspelningen av scenen där Forrest möter Bubba kom Tom Hanks, som spelar Forrest spontant på repliken "Mitt namn är Forrest Gump. Folk kallar mig Forrest Gump." Och regissören Robert Zemeckis höll det inte tillbaka, han tyckte det var så kul att det fick bli en del av filmen.

Gudfadern

Peter Clemanzas (Richard Castellano) replik löd ”leave the gun” innan pistolen kastas in igenom bilrutan. Men han lade även spontant till ”take the cannoli”. Ett förslag han fick av sin riktiga fru Ardell Sheridan, som även spelar hans fru i filmen. Tidigare i filmen frågar hon honom om han kan ta med bakverken ”take the cannoli”. Så den spontana sägningen blir helt enkelt en upprepning av en replik som redan är sagd. Ett drag som filmskaparen uppenbarligen gillade.

Foto: Skärmdump

Artikelinspiration: BuzzFeed

Relaterade artiklar
Hugh Grant – och 8 andra skådisar som nästan fick en roll i Harry Potter
Oväntade detaljer om våra favoritkaraktärers död – som gör allt ännu mer ledsamt
Ögonblick där tonåringar inte agerade som tonåringar i film